GİRİŞ
Herkese selam, kısa bir rehber olacak ve rehberimde size nasıl işlemcinizin turbosunu kapatacağınızı göstereceğim. "Bu benim nerede işime yarayacak?" diyecekler için bilgisayarı çok ısınan arkadaşlar, işlemci kullanmayan ağır oyunlar oynadıkları zaman işlemcinin turbolarını kapattıklarında hem ekran kartında hem de işlemcide hatırı sayılır bir sıcaklık düşüşü ve en fazla 5-10 FPS kaybı yaşayacaklar. Hatta bazı oyunlarda 1-2 FPS kaybı ile de kapatılabiliyor bu durum FAKAT oyun esnasında çok nadir de olsa anlık kasmalar ve ara sahnelerin yüklenmesinde yavaşlık yaşayabilirsiniz. Hadi başlayalım!

GELİŞME
Öncelikle ThrottleStop adlı uygulamayı indiriyoruz. Bu uygulamadan isterseniz undervolt işlemlerinizi de yapabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda böyle bir ekran gelecek:

1703964291335.webp

Sol altta gördüğünüz "Disable Turbo" tuşuna basıp tekrar sol alttan "Save" tuşuna basarsanız turboyu kapatmış olacaksınız.

BONUS
Eğer kendiniz voltaj ayarlarınızla oynamak isterseniz "FIVR" tuşuna basın.

1703964555585.webp

Karşınıza şöyle bir ekran gelecek:

1703964606011.webp

Burada "FIVR Control" yazan panelden tek tek seçip hepsinin voltajını ayarlayabilirsiniz. En son çıkarken de sağ alttan "OK - Save voltages immediately." butonunu işaretleyip "Apply" butonuna tıklamayı unutmayın.

SONUÇ
Şu anda elimde fotoğraflı bir kanıt bulunmamakta fakat kendiniz de göreceksiniz ısı kaybını. Oyuna girdiğim zaman her iki sonucu da atarım. Ayrıca fotoğrafsız bilgi vermek gerekirse RDR 2'de 90 derece işlemci, 82 derece ekran kartı var iken turboyu kapatınca işlemci 74, ekran kartı da 74-75 arasında oluyor. Ayrıca da 80 FPS alır iken 78 FPS'e falan düşüyor. Herkese iyi oyunlar ve iyi sosyaller dilerim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Islemciyi daha dusuk bir voltajda calistirmiyorsun, transistorlerin akim gecirebilmesi icin belirli bir voltaj sinir var zaten. Undervolt dedigin olayin bununla alakasi yok. Undervolt yaparsan islemcin ayni frekansi daha dusuk bir voltajla saglamaya calisir.

Elektrikte düşük akım direnç yapar.
Yapmaz. Ortaokul fen bilgisinden yoksun olunca boyle oluyor demek ki.

V=IxR

Turbo Boost BIOS üzerinden kapatılır, 3. parti yazılım ile değil. O yazılım base clock değeri ile oynuyor sadece. Turbo Boost'a erişemez, BIOS seviyesinde değil. Bilgisayar açılır, BIOS'tan bip sesi duyarsınız. Donanım kontrolü yapar, sistemin açılmasına izin verir.
Kernel de halay çekiyor zaten değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben basitçe lamba olarak örnek verdim, bu cep telefonu da olabilir. Elektrikte düşük akım direnç yapar, direnç ise ısıya dönüşür yakar, olay bu. Ben işlemcinin en düşük akımda çalışacağını da biliyorum ancak en ufak bir voltaj dengesizliği olduğunda direk patlatır, reset atmaz kapanmaz bu fizik kuralıdır. Buradaki ve dünya çapındaki insanların bilgisayarları neden yansın? Bugün i5 işlemcisi yanan birinin cebinden en az ₺2.000 para çıkacak neden çıksın? Herkesin evinde kaçak akım rölesi var mı?

İşlemci voltaj düşürme konusunda AMD ve Intel tarafında doğrulanmış yazı var mı?

Turbo Boost BIOS üzerinden kapatılır 3. parti yazılım ile değil o yazılım base clock değeri ile oynuyor sadece Turbo Boost'a erişemez BIOS seviyesinde değil. Bilgisayar açılır BIOS'tan bip sesi duyarsınız donanım kontrolü yapar sistemin açılmasına izin verir.
Şiir gibi yazmışsınız hocam saygılar iyi geceler size. Lakin ben BIOS üzerinden değil de Regedit üzerinden kapamıştım patlamayız değil mi?

Turbo Boost BIOS üzerinden kapatılır 3. parti yazılım ile değil o yazılım base clock değeri ile oynuyor sadece Turbo Boost'a erişemez BIOS seviyesinde değil. Bilgisayar açılır BIOS'tan bip sesi duyarsınız donanım kontrolü yapar sistemin açılmasına izin verir
Yoo, Turboyu işletim sistemi üzerinden de kapatabilirsiniz illa BIOS'a gireceksiniz diye bir şey yok. Windows'ta işletim sistemi üzerinden kapatmak biraz farklı, Linux'ta ise çok daha kolay, bizzat AMD ile Intel'in sundukları power state driverları ile kolay bir şekilde kapatılabiliyor, bazı OEM laptoplarda BIOS çok kısıtlı ve turbo boost kapatma seçeneği olmadığından bu yönteme başvuruluyor, yüksek güç istenmeyen durumlarda pil ömründen vs. tasarruf etmek için geçici olarak kapatma imkanı da sunuyor, her turbo boost aç kapa yapmak istediğinizde BIOS'a mı gireceksiniz illa? Olmayan bilgiyle çok emin konuşuyorsunuz, zararlı.

İşlemci voltaj düşürme konusunda AMD ve Intel tarafında doğrulanmış yazı var mı?
AMD veya Intel işlemcinin sahip olduğu varsayılan ayarlar dışında bir ayar yapıldığı hangi durumda adam akıllı doğrulanmış bir yazı çıkarttı? Bu ayarlar herkese göre değişen ayarlar, örneğin benim işlemcimde 0.1 volt bile undervolt yapmak mümkün olmuyor çünkü AMD 2020'den önce ürettiği işlemcilerde pekte iyi bir silikon kullanmamış. Ancak overclock camiasında gördüğüm kadarıyla 2020'den sonra üretilen aynı model işlemcilerde kullanıcılar biraz daha iyi undervolt yapabilmişler.

Düşük akım direnç yaparı okurken iyi güldüm, akımı akım yapan şey zaten dirençken akım nasıl direnç yapıyor mesela? I = V/R, gerilim ile direnci bölerek akımı bulursunuz. Ortamda direnç olmazsa akım teoride sonsuz olur, buna da kısa devre diyoruz ve direnç elektroniğin her yerinde vardır. Siz diyorsunuz ki bu akım düşük olursa daha da fazla direnç yapıyor. Yani akım düşecek direnç artacak, direnç arttığı için akım daha da düşecek ve direnç yine artacak, elektronikte böyle bir mantık olsaydı zaten biz bitmiştik. Akımın düşük olduğunu kim belirliyor da buna göre direnç oluşuyor peki? Mesela bu bahsettiğiniz hayali direnç tam olarak kaç amperin altına düştükten sonra ortaya çıkıyor?

Elinize sağlık, teşekkür ederim. Turbo'yu kapalı tutarak kullanmanın pek fena olmadığı izlenimini edindim, bu yüzden her ne kadar bilgisayarım yeni olsa da biraz şans veresim geldi.

Peki, tersten bir soru sorayım: Turbo'yu neden açık tutmak isteriz? Ne tür avantajları, ne tür dezavantajları var?

Turbo'yu neden açık tutmak isteriz? Ne tür avantajları, ne tür dezavantajları var?
İşlemciyi kullanan neredeyse tüm uygulamalarda/oyunlarda kasmalar yaşayabilirsiniz kapalı olursa. Mesela Fortnite işlemciyi kullanıyor ve kapalı oyuna girersek FPS ciddi manada düşüyor. Bu ekran kartını kullanan oyunlarda geçerli değil, maksimum 1-2 FPS düşer genelde ama oyunlarda yükleme yapılırken çok küçük bir saniyeliğine donma yaşanabilir. Hissetmezsiniz bile. Dezavantajı ise fazla güç ister ve bilgisayarı ısındırır. Fazla güç çok da bir sıkıntı değil.

İşlemciyi kullanan neredeyse tüm uygulamalarda/oyunlarda kasmalar yaşayabilirsiniz kapalı olursa.

Kapattığım anda Chrome'da gözüme çarpan bir kasma hissettim. Maalesef 5 dakika bile dayanamadım. 🫠 Özellikle bir sebepten dolayı tarayıcı konsolunu açmam gerekti YouTube halihazırda yükleniyorken, işte o zaman fark ettim.

Yine de çeşitli durumlarda şans vermeye değer, mesela fan sesi rahatsız edici derecede olursa veya sessiz olmam gerekirse.

Turboya oldukça alışmışım meğer. İyi fark ediyormuş. İşlemcim i7 13700HX, belki bu işlemcide turbonun kapalı/açık olması çok fark ediyordur.

Turbo'ya oldukça alışmışım meğer. İyi fark ediyormuş. İşlemcim i7 13700HX, belki bu işlemcide Turbo'nun kapalı/açık olması çok fark ediyordur.
Frekans aralığına şu anda bakamıyorum ama her daim yüksekte çalışıyorsa Turbo'da evet, çok etkiliyor.
Özellikle bir sebepten dolayı tarayıcı konsolunu açmam gerekti YouTube halihazırda yükleniyorken, işte o zaman fark ettim.
Tarayıcıda çok belli oluyor cidden ama ısıyı iyi düşürüyor.

Frekans aralığına şu anda bakamıyorum ama her daim yüksekte çalışıyorsa Turbo'da evet, çok etkiliyor.

Şu şekilde göstereyim:

1705354735281.webp

Sanırsam temel hızın üstüne çıktığına göre turbo düzeylerinde çalışıyor. Açık uygulamalar: Chrome (sadece Techolay), Spotify (çalıyor), Discord, VS Code (bir şey çalışmıyor).

Chrome'da deneyimi cidden fark ettiriyor. Turbo kapalıyken kötü değil de açıkken tadı bir ayrı.

Sanırsam temel hızın üstüne çıktığına göre turbo düzeylerinde çalışıyor.
Evet. Sizin temel hızınız biraz düşük olduğundan Turboda bayağı rahatlıyor işlemci. Bu yüzden biraz fazla kasıyor sizde. Normalde genel olarak 2.60 GHz'lerde oluyor temel hızlar.