GİRİŞ
Herkese selam, kısa bir rehber olacak ve rehberimde size nasıl işlemcinizin turbosunu kapatacağınızı göstereceğim. "Bu benim nerede işime yarayacak?" diyecekler için bilgisayarı çok ısınan arkadaşlar, işlemci kullanmayan ağır oyunlar oynadıkları zaman işlemcinin turbolarını kapattıklarında hem ekran kartında hem de işlemcide hatırı sayılır bir sıcaklık düşüşü ve en fazla 5-10 FPS kaybı yaşayacaklar. Hatta bazı oyunlarda 1-2 FPS kaybı ile de kapatılabiliyor bu durum FAKAT oyun esnasında çok nadir de olsa anlık kasmalar ve ara sahnelerin yüklenmesinde yavaşlık yaşayabilirsiniz. Hadi başlayalım!

GELİŞME
Öncelikle ThrottleStop adlı uygulamayı indiriyoruz. Bu uygulamadan isterseniz undervolt işlemlerinizi de yapabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda böyle bir ekran gelecek:

1703964291335.webp

Sol altta gördüğünüz "Disable Turbo" tuşuna basıp tekrar sol alttan "Save" tuşuna basarsanız turboyu kapatmış olacaksınız.

BONUS
Eğer kendiniz voltaj ayarlarınızla oynamak isterseniz "FIVR" tuşuna basın.

1703964555585.webp

Karşınıza şöyle bir ekran gelecek:

1703964606011.webp

Burada "FIVR Control" yazan panelden tek tek seçip hepsinin voltajını ayarlayabilirsiniz. En son çıkarken de sağ alttan "OK - Save voltages immediately." butonunu işaretleyip "Apply" butonuna tıklamayı unutmayın.

SONUÇ
Şu anda elimde fotoğraflı bir kanıt bulunmamakta fakat kendiniz de göreceksiniz ısı kaybını. Oyuna girdiğim zaman her iki sonucu da atarım. Ayrıca fotoğrafsız bilgi vermek gerekirse RDR 2'de 90 derece işlemci, 82 derece ekran kartı var iken turboyu kapatınca işlemci 74, ekran kartı da 74-75 arasında oluyor. Ayrıca da 80 FPS alır iken 78 FPS'e falan düşüyor. Herkese iyi oyunlar ve iyi sosyaller dilerim!

Son düzenleyen: Moderatör:
O sıra PBO ve curve ayarı dışında dokunamadığım 5800x3D... Gerçi başka bir halt yapmaya da gerek yok, aşırı bir ısınması da yok şu anlık.

Isınması yoksa hiç ayarlarıyla oynamaya gerek yok bence de hocam. Daha çok laptop kullananlar için mantıklı oluyor Undervolt yapmak.

Voltajı azaltmak bilgisayara elektroniksel zarardan başka bir şey değildir.

Elektroniksel bir zararı olduğunu ben düşünmüyorum. Neden öyle dediğinizi öğrenebilir miyim? İşlemci gerek duymadığı için daha az voltaj tüketiyor sadece. Bunda nasıl bir sorun var?

Boyle bir sey yapip islemciyi 5-6 nesil geriye gotureceginize adam akilli bir sogutucu alin. :thumbsup:
Laptop ise adam akilli bir termal macun veya daha iyisi sivi metal, faz degisimli termal ped gibi cozumlere bakin.

Hız aşırtmanın pek bir yararı olmaz bana kalırsa. İşlemcinizin ömrünü azaltırsınız sadece. Turbo zaten açık olsun çok ısınmıyorsa.

Boyle bir şey yapip islemciyi 5-6 nesil geriye gotureceginize adamakıllı bir sogutucu alin. :thumbsup:
Laptop ise adamakıllı bir termal macun veya daha iyisi sivi metal, faz degisimli termal ped gibi cozumlere bakin.

İşlemciyi 5-6 nesil geri götürmüyoruz aslında ama evet, soğutucu almak veya termal macun yenilemesi mantıklı ama bedava bir çözüm olarak Turbo kapatılabilir oyun esnasında. Bunun pek bir dezavantajı olmaz çok fazla ama kalıcı çözüm için kullanıcının macun yenilemesini kesinlikle öneririm.

Elektroniksel bir zararı olduğunu ben düşünmüyorum. Neden öyle dediğinizi öğrenebilir miyim? İşlemci gerek duymadığı için daha az voltaj tüketiyor sadece. Bunda nasıl bir sorun var?

Örneğin evinizdeki lambayı düşünün voltaj düştüğünde tam aydınlatma yapmaz çoğu kez düşük voltajdan patlar cihazın işlemci voltajını düşürmek demek anakartını işlemcisini yakmaya davetiye çıkartmak demektir.
Cihazın elektronik direnç kondansistör transistör gibi parçalarına zarar verir elektrikte düşük akım direnç oluşturur bu akım bir yerde birikir farklı bir noktadan patlatır.