GİRİŞ
Herkese selam, kısa bir rehber olacak ve rehberimde size nasıl işlemcinizin turbosunu kapatacağınızı göstereceğim. "Bu benim nerede işime yarayacak?" diyecekler için bilgisayarı çok ısınan arkadaşlar, işlemci kullanmayan ağır oyunlar oynadıkları zaman işlemcinin turbolarını kapattıklarında hem ekran kartında hem de işlemcide hatırı sayılır bir sıcaklık düşüşü ve en fazla 5-10 FPS kaybı yaşayacaklar. Hatta bazı oyunlarda 1-2 FPS kaybı ile de kapatılabiliyor bu durum FAKAT oyun esnasında çok nadir de olsa anlık kasmalar ve ara sahnelerin yüklenmesinde yavaşlık yaşayabilirsiniz. Hadi başlayalım!

GELİŞME
Öncelikle ThrottleStop adlı uygulamayı indiriyoruz. Bu uygulamadan isterseniz undervolt işlemlerinizi de yapabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda böyle bir ekran gelecek:

1703964291335.webp

Sol altta gördüğünüz "Disable Turbo" tuşuna basıp tekrar sol alttan "Save" tuşuna basarsanız turboyu kapatmış olacaksınız.

BONUS
Eğer kendiniz voltaj ayarlarınızla oynamak isterseniz "FIVR" tuşuna basın.

1703964555585.webp

Karşınıza şöyle bir ekran gelecek:

1703964606011.webp

Burada "FIVR Control" yazan panelden tek tek seçip hepsinin voltajını ayarlayabilirsiniz. En son çıkarken de sağ alttan "OK - Save voltages immediately." butonunu işaretleyip "Apply" butonuna tıklamayı unutmayın.

SONUÇ
Şu anda elimde fotoğraflı bir kanıt bulunmamakta fakat kendiniz de göreceksiniz ısı kaybını. Oyuna girdiğim zaman her iki sonucu da atarım. Ayrıca fotoğrafsız bilgi vermek gerekirse RDR 2'de 90 derece işlemci, 82 derece ekran kartı var iken turboyu kapatınca işlemci 74, ekran kartı da 74-75 arasında oluyor. Ayrıca da 80 FPS alır iken 78 FPS'e falan düşüyor. Herkese iyi oyunlar ve iyi sosyaller dilerim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Sizin temel hızınız biraz düşük olduğundan Turboda bayağı rahatlıyor işlemci. Bu yüzden biraz fazla kasıyor sizde. Normalde genel olarak 2.60 GHz'lerde oluyor temel hızlar.

İlginç bir olay ya, turboya muhtaç işlemci, ben de sorgulamıştım bu durumu çünkü normalde daha yukarıda temel hızlar görüyordum. Gerçi şimdi biraz düşününce, turboda değilkenki "sakinliği" de iyi bir şeydir herhalde, değil mi? "Normalde sakinim, ne zaman istersem turboya geçerim." gibi bir durum var. :D

Gerçi şimdi biraz düşününce, turboda değilkenki "sakinliği" de iyi bir şeydir herhalde, değil mi? "Normalde sakinim, ne zaman istersem turboya geçerim." gibi bir durum var.
Yani biraz öyle, evet. Rastgele üst değerlere çıkmamış oluyor. Ayrıca eğer isterseniz işlemcinizi en son yaptığım rehberden yararlanarak frekansı 2.6 GHz'ye sabitleyebilirsiniz.

Laptoplarda bu tarz ayarlı uygulamalar üretici tarafından tercih edilmez çünkü bazen yaptığınız yanlış ayarlar işlemciden tutun laptop anakartın bile içinden geçebilir o yüzden dikkatli olun yapmayın demiyorum yapın ama dikkatli yapın!

Laptoplarda bu tarz ayarlı uygulamalar üretici tarafından tercih edilmez çünkü bazen yaptığınız yanlış ayarlar işlemciden tutun laptop anakartın bile içinden geçebilir o yüzden dikkatli olun yapmayın demiyorum yapın ama dikkatli yapın!
Turbo'yu kapatmak asla ama asla laptopa zarar vermez. Undervolt yaparken dikkatsiz yapılan undervolt tüm bilgisayarlara zarar verir. Laptop için özel bir durum yok.

Turbo'yu kapatmak asla ama asla laptopa zarar vermez. Undervolt yaparken dikkatsiz yapılan undervolt tüm bilgisayarlara zarar verir. Laptop için özel bir durum yok.

Evet haklısınız Turbo'yu kapatmak zarar vermez ama işlemciye özel bir ayar yapacaksanız dikkatli olun biraz şaşıracaksınız ama bir tane kişi i7 10510U işlemciyi throttle stop ile birlikte 52W yapmış.

1705483171156.webp

Son düzenleme:
Evet haklısınız Turbo'yu kapatmak zarar vermez ama işlemciye özel bir ayar yapacaksanız dikkatli olun biraz şaşıracaksınız ama bir tane kişi i7 10510U işlemciyi throttle stop ile birlikte 52W yapmış.
Bu kadar dikkatsiz işlem yapılmamalı. Düzgün bir şekilde "bilgili" olarak yapılmalı. Aynısı masaüstü bilgisayarlarda da geçerli.

Son düzenleme: