Dün işten çıktım ve neredeyse herkese yaptıkları gibi bana da 46 koduyla çıkış vermişler. Bunun bir çözümü var mı, uğraşmalı mıyım? Yoksa çok da önemli bir şey değil mi?
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben sizi dava açmaya zorlamıyorum, bütçeniz ve motivasyonunuz yoksa yapmayıp hayatınıza devam edebilirsiniz. 13 Ağustos'ta işe başlamış olmanız yani henüz çok yeni olması ihbar süresi olmadan çıkış hakkı vermiyor. İhbar süresi olmadan çıkış yapmanız sadece deneme süresinde ve işverenle açıkça bir deneme süresi kararlaştırılmışsa geçerli bir durum.İyi de bunun için avukata ve dava masraflarına verecek param yok ki. Sigortam 13 Ağustosta başladı yani resmi olarak ihbar süresi olmadan çıkış yapabilirim. Tabi işverenin umrunda değil işten çıkanların yüzde 90ının çıkışını 46 ile veriyor.
İşvereninizle yapacağınız anlaşma ya mevcut çıkış kodunun değiştirilmesi veya bir kez daha girdi-çıktı yapmak şeklinde olabilir elbette. Ancak bir kez daha yapılan girdi-çıktı sonrası önceki çıkış kodu elbette kayıtlarda görünmeye devam edecektir.@Şişman Adam, Hocam işyerindeki bir abi, eğer çıktıktan sonra bi' tanıdık varsa onun vasıtasıyla sigorta girişi yapıp düzeltilebiliyormuş sanırım. Öyle bir şey var mı?
Birden fazla kişinin dava açtığı ve tek bir avukatla temsil ettirildiği senaryoda da maalesef dava masrafları ve avukatlık ücreti değişmiyor. Çünkü örneğin 5 kişi bir araya gelip dava açmak istediğinde yine 5 ayrı dava açılıyor. Her davanın masrafı da az çok belli olduğundan masraflar konusunda değişen bir durum olmuyor.@Şişman Adam hocamız daha iyi bilir ancak işten ayrılan birkaç kişi bir araya gelerek durumu mahkemeye taşısa hem avukat masrafı azalır hem de kanıt anlamında faydalı olabilir diye düşünüyorum. Bu şekilde birkaç kişinin işten çıkarıldığı bir durum arkadaşımın başına gelmişti, tek bir avukat tutup haklarını aramışlardı.
Hocam benim görüştüğüm bir avukat 2 aya kadar ihbar süresi olmadığını söylemişti. Resmi olarak deneme süresinde olduğum için.Ben sizi dava açmaya zorlamıyorum, bütçeniz ve motivasyonunuz yoksa yapmayıp hayatınıza devam edebilirsiniz. 13 Ağustos'ta işe başlamış olmanız yani henüz çok yeni olması ihbar süresi olmadan çıkış hakkı vermiyor. İhbar süresi olmadan çıkış yapmanız sadece deneme süresinde ve işverenle açıkça bir deneme süresi kararlaştırılmışsa geçerli bir durum.
Meslektaşım eksik bilgi vermiş. Deneme süresi her iş ilişkisinde olmak zorunda değil. Taraflarca kararlaştırıldığında gerçekleşen bir durum sadece.Hocam benim görüştüğüm bir avukat 2 aya kadar ihbar süresi olmadığını söylemişti. Resmi olarak deneme süresinde olduğum için.
İşsizlik maaşı için öyle söylemiş. Yani bir işveren sizin için işe giriş-çıkış yapacak. Çıkış yaparken de sizin işsizlik maaşı almanızı engellemeyecek şekilde çıkış yapacak. Böylece işsizlik maaşı almaya hak kazanacaksınız. Esasen bu durum da hukuka aykırı bir davranış. Çünkü o işveren için teknik olarak bir risktir. Gerçekten çalışmayan birinin çalışmış gibi gösterilmesi, SGK'ya yapılacak bir şikayet sonrası işveren açısından para cezası gerektiren bir durum. Hukuka aykırı herhangi bir işlemi/eylemi size ben öneremem. Karar sizin.Ayrıca o işyerinden birisi de bi' yere sigorta girişi yaptırman lazım dedi. İşe girerken senden hizmet dökümü istiyorlar onda da zaten çıkış kodun yazmıyor dedi.
Sağ tarafta hocam ortadan biraz aşağıda.Konuyu okuduğumda merak ettiğim bir şey oldu, bu işten çıkış bildirgesindeki kod tam neresinde yazıyor ben de merak ettim de.
Bu hazır bir form ve ilgili yeri şu şekilde mesela:Konuyu okuduğumda merak ettiğim bir şey oldu, bu işten çıkış bildirgesindeki kod tam neresinde yazıyor ben de merak ettim de.
İşlemediğinden bahsetmiştim:@Şişman Adam, Hocam bu 46 kodu adli sicile işliyor mu?
Öncelikle her ne kadar kanun metninde hırsızlık kelimesi geçtiği için biraz korkutucu olsa da halk arasında tabir edilen "siciline işler" şeklinde bir durum söz konusu değil. Sicil diye tabir adli sicil kaydında bir kayıt bulunabilmesi için, kişi hakkında bir ceza davası yürütülmesi sonucu ceza verilmesi ve bu cezanın kesinleşmesi gerekir. SGK'ya bildirilen herhangi bir durum adli sicil kaydınızda yer almaz. Önce bunda anlaşalım.
Kusura bakmayın hocam unutmuşum dünden kalmış. Hocam peki iş bulamamama sebep olur mu bu durum? Çünkü dava masraflarını asla karşılayamam maalesef.