Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kaer Morhen
Dün işten çıktım ve neredeyse herkese yaptıkları gibi bana da 46 koduyla çıkış vermişler. Bunun bir çözümü var mı, uğraşmalı mıyım? Yoksa çok da önemli bir şey değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba,

46 kod numaralı çıkış bildirimi 4857 sayılı İş Kanununun m.25/II-e'de yazan sebepler ile verilen çıkış kodudur. Kanunun ilgili maddesi şöyle:

Ekran görüntüsü 2025-09-09 104038.webp

Öncelikle her ne kadar kanun metninde hırsızlık kelimesi geçtiği için biraz korkutucu olsa da halk arasında tabir edilen "siciline işler" şeklinde bir durum söz konusu değil. Sicil diye tabir adli sicil kaydında bir kayıt bulunabilmesi için, kişi hakkında bir ceza davası yürütülmesi sonucu ceza verilmesi ve bu cezanın kesinleşmesi gerekir. SGK'ya bildirilen herhangi bir durum adli sicil kaydınızda yer almaz. Önce bunda anlaşalım.

SGK'ye yapılan çıkış bildirgelerini işverenler yapıyor ve maalesef işverenlerin SGK'ya bildirdiği gerekçelere kısa vadede müdahale edemiyoruz. Haklı veya haksız olabilirsiniz fark etmez, işverenler gerçeğe aykırı bir gerekçe ile işten çıktığınızı bildirebilir. SGK'nın bu konuda kendi denetim mekanizması teoride var ama pratikte yok. Çıkış kodunun hatalı olduğuna dair SGK'ya başvuru yapsanız da herhangi bir sonuç alamayacaksınız, size mahkeme kararı getirin diyecekler.

Bu sebeple SGK çıkış kodlarına yönelik bir uyuşmazlık durumunda iş mahkemelerinde dava açmak dışında başka bir yolunuz bulunmuyor. Eğer işverenle konuşup bu çıkış bildirgesini düzeltmesi konusunda ikna edebilirseniz, kısa vadede bu da bir çözümdür.

Ayrıca mevcut çıkış kodunuz sebebiyle işsizlik maaşı alamazsınız.

İyi Sosyaller.
Kusura bakmayın hocam unutmuşum dünden kalmış. Hocam peki iş bulamamama sebep olur mu bu durum? Çünkü dava masraflarını asla karşılayamam maalesef.
İş ilişkileri taraflar arasında özgürce kurulduğu için bu konuda net bir şey söyleyemem. Bazı işverenler iş başvurularında SGK hizmet dökümü talep edebiliyor, önceki iş yerinden neden ayrıldığınızı merak edebiliyorlar. Yine de E-Devlet üzerinden oluşturulan hizmet döküm cetvelinde yazmıyor olabilir çıkış kodunuz. Bu yüzden talep eden olursa bile bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Talep etmeyen bir işveren olduğu senaryoda da zaten herhangi bir sorun yok.

İş ilişkileri taraflar arasında özgürce kurulduğu için bu konuda net bir şey söyleyemem. Bazı işverenler iş başvurularında SGK hizmet dökümü talep edebiliyor, önceki iş yerinden neden ayrıldığınızı merak edebiliyorlar. Yine de E-Devlet üzerinden oluşturulan hizmet döküm cetvelinde yazmıyor olabilir çıkış kodunuz. Bu yüzden talep eden olursa bile bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum. Talep etmeyen bir işveren olduğu senaryoda da zaten herhangi bir sorun yok.
Her şey için teşekkürler hocam.

@Şişman Adam, Hocam hizmet dökümünü belgeye çıkarınca eklendi çıkış kodları en sağda var. Direkt işverene vereceğim hizmet dökümü dosyasında yazacak yani 46 olduğu. Bu bir sorun olur mu ya?

1757503144529.webp

Şu şekilde CİMER'den göndermiştim umarım sonuç alırım.

Son düzenleme:
Her şey için teşekkürler hocam.

@Şişman Adam, Hocam hizmet dökümünü belgeye çıkarınca eklendi çıkış kodları en sağda var. Direkt işverene vereceğim, hizmet dökümü dosyasında yazacak yani 46 olduğu. Bu bir sorun olur mu ya?
İşveren bunu istiyorsa demek ki önceki iş yerinden neden ayrıldığınızı merak ediyor ve buna göre bir değerlendirme yapmak istiyor. Sizi işe alıp almamakta özgür, herhangi bir şeye zorlayamazsınız. Bu yüzden umarım herhangi bir sorun yaşamazsınız diyeyim. :omuzsilkmeadam:

@Lorien, duygu durumunuzu anlıyorum ancak CİMER başvurunuz havada kalacak maalesef. CİMER bu konularla ilgilenen bir birim değil.

@Şişman Adam, Hocam şu doğru mu?
Eki Görüntüle 183794

Hocam bir de dava açmak maddi olarak ne kadar tutar tahminen?
SGK başvurusu ile yapılamayacağını söylemiştim aslında ilk mesajımda. Dava açmaktan başka çareniz yok.

Dava masrafları her davaya göre ve davada yapılan işlemlere göre değişiyor. Yani davalar bir süreç ve masraflar da bu sürece yayılmış gibi düşünün. Ancak dava açılış masrafı ortalama 4.000-4.500 TL tutacaktır şu an için.

SGK başvurusu ile yapılamayacağını söylemiştim aslında ilk mesajımda. Dava açmaktan başka çareniz yok.

Dava masrafları her davaya göre ve davada yapılan işlemlere göre değişiyor. Yani davalar bir süreç ve masraflar da bu sürece yayılmış gibi düşünün. Ancak dava açılış masrafı ortalama 4.000-4.500 TL tutacaktır şu an için.
Teşekkürler hocam. O kadar zengin insanlar şu ufak insanların hayatlarıyla oynuyorlar. Umarım ileride bir sorun yaşamam.