Kalitesiz topraklama priz ya da uzatma, elektronik cihazlara zarar verir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ragnar
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 278
  • Etiketler Etiketler
    elektronik

Ragnar

Başarılı
Annem kalitesiz bir marketten kablosuz dörtlü topraklama priz diye geçen bir priz almış ama bana kalitesiz gibi geldi. KYK yurdunda taktığımda odanın şalter atmıştı ama evde deneyince bir sorun olmadı. Öyle elimde kalınca evdeki normal prize takıp uzatmaları da ona takmayı düşündüm. Şu an bu şekilde kullanıyorum ve laptoplar, PS4 Pro, telefonlar gibi tüm elektronik cihazlarım uzatmalar aracılığıyla o prize bağlı. Elektronik cihazlarıma herhangi bir zararı olur mu? Sonrasında kendim Getir'den bir tane daha üçlü kablosuz topraklama priz aldım ama aralarında kalite farkı var mı anlayamıyorum.

Priz ve taktığınız kablosu topraklamaya sahipse, yanlış ve ya gevşek bağlamadıysanız problem olmaz diye düşünüyorum. Bilgisayar, PS4 gibi cihazlar da zaten çok akım çeken cihazlar değiller.

Priz ve taktığınız kablosu topraklamaya sahipse, yanlış ve ya gevşek bağlamadıysanız problem olmaz diye düşünüyorum. Bilgisayar, PS4 gibi cihazlar da zaten çok akım çeken cihazlar değiller.
Açıkçası topraklamaya sahip mi bilmiyorum ama bu tarz prizlerin adı öyle geçtiği için ondan al dedim, o da almış bir tane. Anlayamıyorum yani sahip mi değil mi.

Açıkçası topraklamaya sahip mi bilmiyorum ama bu tarz prizlerin adı öyle geçtiği için ondan al dedim, o da almış bir tane. Anlayamıyorum yani sahip mi değil mi.
Prizin kendisinde topraklama vardır da bağladığınız kabloda da olması lazım. 3 kablo bağlantısı yaptıysanız biri faz, biri nötr biri de topraklama için. Bu işlerden pek anlamıyorsanız uğraşmamanızı tavsiye ederim, yurtta şalter atması muhtemelen kısa devre olduğu anlamına gelir, böyle bir uzatma kablosunu kullanmak parçalara zarar vermenin ötesinde yangın riski oluşturur. İsterseniz internetten bir araştırın hangi kablo hangi renk ve nereye bağlanmalı, ona göre kontrol edin bağlantıları.

Hocam ben yanlış anlattım sanırım. Kastettiğim ürünü ekte ekliyorum. Bildiğimiz dümdüz çoklayıcı ama kablosu yok. Topraklama priz ne alaka derseniz de yurtta çalışma odasında uzatma kabloları geçişi engelleyince bunun adına topraklama priz diyorlardı, sanırım oradan aklımda öyle kaldı. Ben de bu konuda cahilim, bilgim yok. Yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın. Yani priz çoklayıcıyı elime aldığımda malzemesi kalitesiz gibi geliyor, takarken de zor giriyor (bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilmiyorum, dediğim gibi bu konuda cahilim). Kalitesini de anlayamıyorum, üstünde birkaç bilgi yazıyor o kadar.

Benim de bilgisizliğimden birden aklıma ya bütün cihazlarıma bir şey olursa kaygısıyla buraya sormak geldi çünkü internette araştırmama rağmen rahat yanıtını bulabildiğim bir konu değil. Biraz özgül bir soru. İleride araştıran olursa da uğraşmasın benim kadar en azından. Benim cihazlar ağ gibi birkaç uzatma kablosuyla bağlantılı, bu bağlantının ana uzatma kablosunu da aldım, dörtlü priz çoklayıcıyı normal ev prizine taktım, ana uzatma kablosunu da onun birine taktım işte. Benim tek kaygım bu dörtlü çoklayıcı sanki bana kalitesiz bir şey gibi geliyor ama elimde de boş boş duruyordu. Artık alındığı için dedim şunu değerlendireyim. Hani bu kalitesizse cihazlarıma bir zararı olur mu onu merak ediyorum. Ona göre kullanmayacağım çünkü.

Dosya Ekleri

• 1756943688225.webp
    58,6 KB · Görüntüleme: 37
Ben bunu kullanıyorum kaliteli marka, alabilirsen iyi olur hocam. Kötüsünü kullanma.

Kablosuz deyince kablosu olmayan, sizin kablo taktığınız çoğaltıcı prizlerden anladım Bu priz sıkıntı çıkarmaz. Kalitesiz de olsa bilgisayar, ps4 gibi cihazlar çok yüklenmeyeceğinden problem olmaz.

Elindeki çoklayıcı, bir toprak bağlantısına sahiptir ancak içinde kullanılan kablonun(iletkenin) kesitine ve materyaline bakmadan da net bir şey söylenemez. Yine de bu gibi ürünlere pek güvenmemek lazım. Bir çıkışa bilgisayar ve diğerlerine en fazla şarj aleti gibi maksimum 100w güç çekecek cihazlar bağlamak sağlıklı olur çünkü fazla güç çekilirse ve ürünün materyal kalitesi de iyi değilse ısınma ile birlikte eriyen plastik aksam, kısadevre veya ark oluşmasına sebebiyet verebilir.

Ben kendi evimde yüklü elektrik çeken cihazları genelde uzatma veya çoklayıcıya bağlamamaya gayret ediyorum. Eğer bağlayacaksam da kablo kesitinin en az 1.5 veya 2.5 mm2 olduğundan emin olduğum uzatmalara bağlıyorum. Bu uzatmalar, belli kw değerlerine kadar güç taşıyabilir. Örnek:

1.5 mm2 kablo -> max 2 kw
2.5 mm2 kablo -> max 4 kw
Yukarıdaki değerler bakır kablolar için. Kablo, alüminyum gibi karışımlara sahipse, değerler düşer.

Cihazların maksimum güç değerleri üzerlerinde yazar. Örn. bir fanlı ısıtıcı genelde 2000 w yani 2 kw güç çeker, bu cihazı 1.5 mm2 kablolu bir çoklayıcıya bağlamak tehlikeli olur. Yukarıdaki listede maksimum değer 2 kw olsa bile %30 gibi bir pay bırakmayı tavsiye ediyorum. Çünkü kablonun taşıyabileceği sınırlara yaklaştıkça kablo ısınır.

Bunlara ek olarak işin bir de sigorta kısmı var. Eğer ki 1.5 mm2 kablolu bir çoklayıcıya fazla güç çeken bir cihaz bağlanırsa ve cihazda bir sorun oluşup daha fazla güç çekmeye çalışırsa, sigorta atmaz ve kablo yanarak, yangına sebebiyet verebilir. Sigortanın atmama sebebi genellikle standart olarak ev odalarında 16A sigorta kullanılmasıdır. Bu değer, 2.5 mm2 kablonun taşıyabileceği tipik sınır olarak belirlenmiştir. İşin sonunda 1.5 mm2 kablo maksimum 12-13 A güç taşıyabildiğinden, sigorta atmadan önce kablo yanar. Elektrik tesisatı, en zayıf halka kadar güçlüdür.

Sonuç olarak fazla güç çekecek, kara düzen diye tabir edebileceğim bir cihaz varsa bunu 2.5 mm2 kablolu bir çoklayıcıya bağlamanı şiddetle tavsiye ediyorum. Bunun dışında TV, Playstation ve masaüstü PC gibi cihazların watt değerlerini okuyarak buna göre nereye bağlayabileceğini hesaplamalısın.

Umarım uzatma kabloları hakkında açıklayıcı ve anlaşılır bir bilgi sağlayabilmişimdir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…