DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
@Hans arkadaşımızın açtığı iPhone 11 vs S24 Ultra düşük ışık konusu üzerine ben de küçük bir iPhone 16 ve S23 FE karşılaştırması yaptım.

İlgili konuda @Hamza Ensar Sağlam S24U'nun sonuçlarını doğru bulmamıştı. Aslında 23 bin liralık bir telefonla 60 bin liralık bir telefonun karşılaştırması doğru bile degil ama o konuda iPhone 11'in S24 Ultra'dan daha iyi performans verdiği iddia edilmişti. Burada kanıtlamak istediğim şey ise budget S23 iPhone 16'ya denk fotoğraf çekiyorken nasıl oluyor da iPhone 11, S24 Ultra'dan kötü çekiyor?

Fotoğraflar yan yana aynı anda, birebir aynı şartlarda milisaniyelik çekilmiştir. Testin amacı profesyonel çekim yeteneklerini test etmek ya da sensör, ekipman bilgisi ölçmek değil, iki telefonun da ayni sahneye nasil tepki verip nasil ayar yaptığını ölçmektir. Buna bağlı olarak otomatik modda çekim yaptım ve çıkan sonuçları sizlerle paylasiyorum.

AppleCorrected.webp

1000231869.webp

Her iki telefondan çıkan görseller de Lightroom'a atılarak kırpılmış, yamukluk düzeltmiş ve lens düzeltmeleri yapılmıştır. En yakın karşılaştırma sonucu icin LR kullandim.

Samsung1Corrected.webp

1000231865.webp

Cropla detay karşılaştırmaları:

1- iPhone 16
AppleCorrected2.webp

2- Samsung S23 FE
20250625_005831.webp

1- iPhone 16
AppleCorrected4CROP.webp

2- Samsung S23 FE
SamsungCorrected4CROP.webp

1- iPhone 16
AppleCorrected3CROP.webp

2- Samsung S23 FE
SamsungCorrected3CROP.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
@Hans arkadaşımızın açtığı iPhone 11 vs S24 Ultra düşük ışık konusu üzerine ben de küçük bir iPhone 16 ve S23 FE karşılaştırması yaptım.

İlgili konuda @Hamza Ensar Sağlam S24U'nun sonuçlarını doğru bulmamıştı. Aslında 23 bin liralık bir telefonla 60 bin liralık bir telefonun karşılaştırması doğru bile degil ama o konuda iPhone 11'in S24 Ultra'dan daha iyi performans verdiği iddia edilmişti. Burada kanıtlamak istediğim şey ise budget S23 iPhone 16'ya denk fotoğraf çekiyorken nasıl oluyor da iPhone 11, S24 Ultra'dan kötü çekiyor?

Fotoğraflar yan yana aynı anda, birebir aynı şartlarda milisaniyelik çekilmiştir. Testin amacı profesyonel çekim yeteneklerini test etmek ya da sensör, ekipman bilgisi ölçmek değil, iki telefonun da ayni sahneye nasil tepki verip nasil ayar yaptığını ölçmektir. Buna bağlı olarak otomatik modda çekim yaptım ve çıkan sonuçları sizlerle paylasiyorum.

Eki Görüntüle 159271
Eki Görüntüle 159269

Her iki telefondan çıkan görseller de Lightroom'a atılarak kırpılmış, yamukluk düzeltmiş ve lens düzeltmeleri yapılmıştır. En yakın karşılaştırma sonucu icin LR kullandim.

Eki Görüntüle 159270
Eki Görüntüle 159272

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159273

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159274

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159275

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159276

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159278

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159277

S23'ün daha iyi olduğunu bile söyleyebiliriz 😀

Eki Görüntüle 159271
Eki Görüntüle 159269

Eki Görüntüle 159270
Eki Görüntüle 159272

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159273

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159274

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159275

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159276

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159278

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159277
Hocam, ben fotoğraf çekmeyi bilmiyorum galiba. Bu fotoğrafları sosyale nasıl veya nereden yüklediniz? Ben fotoğrafları yüklerken hata yapmış olabilirim.

Aktarma sırasında kalite düşmüş olabilir.

Hocam, ben fotoğraf çekmeyi bilmiyorum galiba. Bu fotoğrafları sosyale nasıl veya nereden yüklediniz? Ben fotoğrafları yüklerken hata yapmış olabilirim.

Aktarma sırasında kalite düşmüş olabilir.

Kalitel düşüşü ne yazık ki her iki cihaz icin de oldu ama bu detayları görmeye yetiyor yani sıkıntı yok. Eğer Sosyal'e mobil üzerinden yüklemeyi soruyorsan hocam:

1000231917.webp

S23'ün daha iyi olduğunu bile söyleyebiliriz 😀
Oylamayı Siri yapsa o bile Samsung'u seçer.

Her iki telefonun da aynı sensor boyutuna sahip olmalarına rağmen Samsung'u bir konuda tebrik ediyorum, aynı sahneyi gördüğünde ISO değerini olabildiğince asagi çekiyor. Hem de bunu f/1.8 diyaframda yapıyor. Sabitleme sistemi OIS olmasına rağmen, daha yüksek diyaframla dusuk ışık almasına rağmen bunu yapıyor.

Apple ise hem sensör bazlı bir sabitleyici kullaniyor, bu da titreşimleri daha minimuma indiriyor hem de diyafram f/1.6 yani daha cok ışık aliyor. Bu durumda neden ISO'yu 3200'e fullediğini anlamiyorum. Sabit çekimde uzun pozlama ve RAW ayarı zaten yok onu saymiyorum bile.

'Gece çekiminde iPhone 11 vs S24 Ultra' konusundaki mesaj https://techolay.net/sosyal/konu/gece-cekiminde-iphone-11-vs-s24-ultra.122901/post-1146136

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 159271
Eki Görüntüle 159269

Eki Görüntüle 159270
Eki Görüntüle 159272

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159273

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159274

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159275

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159276

1- iPhone 16
Eki Görüntüle 159278

2- Samsung S23 FE
Eki Görüntüle 159277
S23FE’de main modda mı çektiniz yoksa gece modunda mı?

Samsung fotoğraflara işlem yapıyor büyük ihtimalle, zira denoise yapılmış gibi duruyordu. iPhone'da renk tonları daha doğru gibi geldi. Bence iPhone ile çekilen görüntüde biraz oynansa, benzer seviyeye gelir.

Gece çekim modlarına alarak denemek bence daha adil olur. Belki Samsung farkı daha da açar. Çünkü HDR ve metreleme gibi özellikler fark ediyor.

Samsung fotoğraflara işlem yapıyor büyük ihtimalle, zira denoise yapılmış gibi duruyordu. iPhone'da renk tonları daha doğru gibi geldi. Bence iPhone ile çekilen görüntüde biraz oynansa, benzer seviyeye gelir.

Gece çekim modlarına alarak denemek bence daha adil olur. Belki Samsung farkı daha da açar. Çünkü HDR ve metreleme gibi özellikler fark ediyor.

Iki telefon da bir takım denoise yapiyor, fark ediliyor. Samsung daha dusuk ISO'yla denoise etmeye bir adım önde basliyor. Gece modunda da denedik ama iki telefon da gökyüzünü cok gürültülü kaydediyor bazı sahnelerde. Gecede tek fark işleme oluyor biraz da perde hızı düşüyor. Gece çekmeden renkleri vs. karşılaştırmak daha adil olur diye böyle yaptım hocam.

S23 FE'nin gece modu görseli:

20250625_005750.webp

ISO 1250'lere kadar düşmüş.