Oltran

Üstün
Makaleler
11
Yeni algoritma tarzı bir video görmüştüm ancak tıklanma hilesidir diye çok takılmadım. Ama kanalımın izlenmeleri çok düştü. Arkadaşlar normalde 600 izlenen videoları sadece ben izler hale geldim 40'ı zor görüyor. Kapak fotoğrafları çok mu önemli hale geldi acaba böyle bir şey mi var? Önceden kapak fotoğrafı koymazdım.

Temel konular onlar zaten.
Gel gelelim, içerik iyi değilse tek başına onlar sebep değildir.

Algoritma videonuzun küçük resmine göre öne çıkartmıyor. Örneğin videonuz 5 kişinin önünde çıktığında 5 kişi de tıklamıyorsa, o videoyu daha az öne çıkartıyor veya çıkartmıyor. Küçük resimler, videonuzun öne çıkarıldığı zaman insanların tıklaması için etkili. Videonuzun öne çıkması için belli etkenler var. İzlenme süresi, gösterim - izlenme oranı, abonelerinizin izleme oranı, beğeni, yorum oranı gibi bir sürü etken var. Kısacası küçük resimler, öne çıkan videonuzun insanlar tarafından izlenmesi için önemli.

Böyle yeni bir algoritma mevcut mu peki? Çünkü kapak fotosu seçim ekranında yüzdeler yazıyor falan.

İzleyicinin dikkatini çeken görseller, tıklama sebebi olmayabiliyor. İçeride kalması da garanti değil, izleyip bitirmesi de. Görsellik, bu durumu sağlamaz. Ancak, kanal hakkında genel bir kompozisyon sunar. Yani, tüm unsurların birbiriyle uyum içinde olması önemlidir. Kanalı göremediğimden dolayı çok objektif bir bakış açısı geliştiremiyorum. Ben görsel bir insanım. Bir kanala gittiğimde, yazı şekli, linklerin kullanımı, izleyiciyi düşünerek nesneleri nasıl düzenleyip yazdığı, hangi görselleri tercih ettiği, clickbait kullanıp kullanmadığı ve bunu nasıl kullandığı gibi birçok yönden değerlendiriyorum.

Clickbait konusunda, gerçekten içerikte vaadettiğini görüyorsam, clickbait'in yerinde kullanıldığını düşünüyorum ve takibi rutin olarak yapıyor, içerikleri tüketiyorum. Bunu, bir analiz yapar gibi değil, YouTube mühendisi gibi değil; biliçaltımdan yapıyorum, farkında olmadan. Yani, vaadettiklerinle bağdaşmıyorsa o kapak fotoğrafı iddialı ama içerikte iddiasız olur. Beynimden bir kontrol yapıyorum; "Tamam, puanımı verdim" diyip geçiyorum. Dünyanın en kıymetli içeriğini de alacak olsam, bazen ego yapıp en iyi sunan kanalı tercih ediyorum. Birçok kişi de böyle yapıyor olabilir. Zaman önemli çünkü. Hatta benimle yazışırken bile, inanılmaz yazım hatası yapıp kısa cümleler kuranları otomatik olarak ciddiye almıyorum. Üstdüzey bir varlık olduğumdan değil gözüme hitap etmediği, bizim göz zevkimizi düşünmediği, değer vermediğini düşündüğüm ve inandığım için...