ahmunife

Uzman
Herkese iyi sosyaller.

Sistemim,
  • CPU R7800X3D
  • GPU MSI RTX 4070 Ti
  • RAM 6000MHz CL30
  • Anakart MSI X670 Carbon Wi-Fi
  • Soğutucu Lian Li galahad 360mm

Yaklaşık 1 aydır Cooler Master TD500 kasa içerisinde kullanmaktaydım. Bu ekipmanlar ile TD500 içerisinde işlemcim boşta 45 derecelerde oyunlarda ise Max 65-66 derece oluyordu. Birkaç gün önce kasamı daha büyük soğutması daha iyi olur diye Cooler Master HAF 700 ile değiştirdim. O andan itibaren işlemci boşta 55-60 oyunlarda ise 75-80 dereceyi görmeye başladı. Kasa değişimi yaparken anakartı bütün olarak yeni kasaya geçirdim yani işlemci soğutucu pompasını sökmedim. Bu sıcaklıkları görünce pompa kaymış olabilir diye söküp macun yenileyip tekrar soğutucu kurulumu yaptım sonuç değişmedi. TD500'den HAF 700'e geçince böyle bir durum olabilir mi fikri olan var mıdır?

Böyle uçurum bir fark oluşacağını sanmıyorum ayrıca yeni kasanızın soğutma performansı daha iyi olduğunu düşünüyorum. BIOS sıfırlayıp ayarlarınızı tekrar yapmayı deneyin.

Sorunun yanlış montaj ya da kalitesiz fanlardan kaynaklı olabilir. @AceTeq 'in dediği gibi bios'ta bazı ayarlar kaymış olabilir yeniden yerleştirme esnasında. Şahsi tavsiyem soğutmanızı yoklamanız ve fan akımını incelemeniz. 75-80 dereceler çok abüsrt rakamlar değil hatta serin bile denebilir.

Biostan Pump Fan kısmını %100'e almanızı öneriyorum.

Böyle uçurum bir fark oluşacağını sanmıyorum ayrıca yeni kasanızın soğutma performansı daha iyi olduğunu düşünüyorum. BIOS sıfırlayıp ayarlarınızı tekrar yapmayı deneyin.

Hepsini denedim hocam sıfırladım hatta önceki sürümü yükledim tekrar en son sürüme dönüş yaptım olmadı maalesef

Sorunun yanlış montaj ya da kalitesiz fanlardan kaynaklı olabilir. @AceTeq'in dediği gibi BIOS'ta bazı ayarlar kaymış olabilir yeniden yerleştirme esnasında. Şahsi tavsiyem soğutmanızı yoklamanız ve fan akımını incelemeniz. 75-80 dereceler çok abüsrt rakamlar değil hatta serin bile denebilir.

BIOS'tan Pump Fan kısmını %100'e almanızı öneriyorum.

Hocam soğutucu pompası çalışıyor Full'de BIOS olarak da belitttiğim gibi her şeyi denedim ama sonuç alamadım. Montaj konusunda eminim daha önce defalarca kurulum yaptım. Sadece kasa değişti ve sonuç bu oldu inanılır gibi değil

Hepsini denedim hocam sıfırladım hatta önceki sürümü yükledim tekrar en son sürüme dönüş yaptım olmadı maalesef

Hocam soğutucu pompası çalışıyor Full'de BIOS olarak da belitttiğim gibi her şeyi denedim ama sonuç alamadım. Montaj konusunda eminim daha önce defalarca kurulum yaptım. Sadece kasa değişti ve sonuç bu oldu inanılır gibi değil
Hava akımı yetersizdir muhtemelen. Fanların kalitesi ciddi anlamda fark ediyor. Şahsen DLX21 kullanıyorum ve kendi fanları ile 5900x 80'i 7900gre 85'i deviriyordu ama bionix fanlardan sonra iki bileşenin de 60'i geçtiğini görmedim.

Hepsini denedim hocam sıfırladım hatta önceki sürümü yükledim tekrar en son sürüme dönüş yaptım olmadı maalesef.

Hocam soğutucu pompası çalışıyor Full'de BIOS olarak da belitttiğim gibi her şeyi denedim ama sonuç alamadım. Montaj konusunda eminim daha önce defalarca kurulum yaptım. Sadece kasa değişti ve sonuç bu oldu inanılır gibi değil.

Kasanın bu kadar fark edeceğini sanmıyorum, en azından camı açıp test edin sorunun kasa kaynaklı olup olmadığını öğrenmiş oluruz.

Hava akımı yetersizdir muhtemelen. Fanların kalitesi ciddi anlamda fark ediyor. Şahsen dlx21 kullanıyorum ve kendi fanları ile 5900X 80'i 7900GRE 85'i deviriyordu ama bionix fanlardan sonra iki bileşenin de 60'i geçtiğini görmedim.

Hocam TD500 de kullandığım dönem kasa içerisinde gelen fanlar vardı yani önde 3 arkada tek egzoz ve üstte soğutucuya ait 3 fan. Şu an HAF 700 de ise yine kasa ile birlikte gelen önde 200'lük 2 tane arkada 120'lik 2 tane altta 3 tane GPU soğutma için 120'lik ve üstte soğutucun fanları bulunuyor. Aslında fan sayısı bunda daha fazla ama kasa içi çok geniş bundan dolayı özellikle önden kasaya giren hava akımı anakarta yani işlemci bölgesine gelene kadar azalıyor. TD500 daha küçük olduğu için anakart ön 3 fana daha yakındı ve önden giren tüm hava anakarta rahatça ulaşıyordu. Asıl sormak istedim sıvı soğutma bulunduğu için kasa fanlarının hava akımı işlemci sıcaklığını bu kadar etkiler mi hava soğutma olsa hadi diyeceğim ama anlayamadım.

Büyük kasa iyi soğutma demek değildir. Büyük kasa alıyorsan gerek basınç gerekse de CFM değeri olarak iyi değerler verebilen kaliteli fanlarla desteklemek gerekir.

Diyelim iç hacmi 50-60 olan bir kasada soğutma yapıyordunuz bundan önce geçtiniz 150-200 hacme sahip kasaya.

Yutupçuların öne sürdüğü en büyük yanlıştır herhalde şu büyük kasa mevzusu.

Kasanın bu kadar fark edeceğini sanmıyorum, en azından camı açıp test edin sorunun kasa kaynaklı olup olmadığını öğrenmiş oluruz.

Kasa açıkkende durum aynı hocam maalesef.

Büyük kasa iyi soğutma demek değildir. Büyük kasa alıyorsan gerek basınç gerekse de CFM değeri olarak iyi değerler verebilen kaliteli fanlarla desteklemek gerekir.

Diyelim iç hacmi 50-60 olan bir kasada soğutma yapıyordunuz bundan önce geçtiniz 150-200 hacme sahip kasaya.

Yutupçuların öne sürdüğü en büyük yanlıştır herhalde şu büyük kasa mevzusu.

Aklıma bu geliyor hocam çünkü hiçbir değişiklik yapılmadı sadece kasa değişti. Belirttiğim gibi anakartı takarken bile soğutucuyu dahi işlemciden ayırmadım. Fakat sonuç hüsran oldu bana.

Asıl sormak istedim sıvı soğutma bulunduğu için kasa fanlarının hava akımı işlemci sıcaklığını bu kadar etkiler mi hava soğutma olsa hadi diyeceğim ama anlayamadım.

Kasa açıkkende durum aynı hocam maalesef.

Etkiler, kasanızda açıkçası hava akışı denen bir şey yok gibi şu anda.

Açıkken de fark olmamasının ana sebebi bu, parçalarınız herhangi bir kasanın içinde değilmişçesine takılıyor. İçerde bulunan hava ile dışardaki hava arasında fark yok çünkü içerde bir akış yok.

Aklıma bu geliyor hocam çünkü hiçbir değişiklik yapılmadı sadece kasa değişti. Belirttiğim gibi anakartı takarken bile soğutucuyu dahi işlemciden ayırmadım. Fakat sonuç hüsran oldu bana.

Yukarıda da açıkladığım gibi, kasanın kapağı açık halinde içerde olan hava ile kapalı haldeki hava arasında fark yok bu sebeple sıcaklıklarda farklılıkta yok.