Geriliyorum

Uzman
İstediğim araç 508 GT 225, satıcının istediği fiyat 1.750 milyon TL.

Birkaç gün önce ilana koyan biriyle görüştüm.
Aracın durumunu detaylı olarak yazacağım, kaza resimleri ve servis faturasını da atacağım.
“Sizden istediğim aracın değişen/onarım gören parçalarına bakarak, bu araç güzel toplandıysa alınabilir veya riske girilmez şeklinde fikir belirtmeniz”

Araç 2020 model, 33 binde, 225HP eat8 508 GT.
Tek bir kazası var ve düşük hızla reklam panosuna vurduğu için olduğunu söylüyor.
Bir de park halindeyken cam tavana kask düştüğü için cam tavanı değişmiş.
Araç sahibi kasko bulunmadığı için her şeyi cebinden serviste yaptırmış. Buna bağlı olarak işçilik ve değişim ücreti 77 bin tutmuş (21-22 yılı).

Ben aracın kaza resmini ve iki adet servis faturasını atayım. Siz de değişen parçaları inceleyin ve alınır/alınmaz şeklinde fikirlerinizi belirtin.

c4894c6f-6f83-4ca2-b9bd-5147516a9ee1.webp

51f6e1d9-9f53-4fa9-aeb6-3fb8fcb8ea1b.webp

9d76ba94-e716-406c-aec1-1f4a34d08792.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Yetkili serviste yapılmış ve her şeyin faturalı olması güzel. Lakin kaputun boyalı olması satarken size sorun yaratabilir. Cebinden yaptırdığı için araçta hasar kaydı çıkmaması güzel ancak tekere ve intercooler'a kadar giren bir kaza olmuş, yetkili serviste yapıldığı için içiniz rahat olabilir. Eğer fiyatta güzel bir pazarlık yaparsanız sağlam bir ekspertize sokmak şartıyla alınabilir. Cam tavan konusunda pek yorum yapamıyorum tecrübe edindiğim kadarıyla cam tavan kask düşmesiyle zarar görecek bir şey değil. Dediğim gibi iyi bir ekspertize sokup airbagler dahil iyice kontrol ettirilmek şartıyla ve pazarlıkla alınabilir.

Yetkili serviste yapılmış ve her şeyin faturalı olması güzel. Lakin kaputun boyalı olması satarken size sorun yaratabilir. Cebinden yaptırdığı için araçta hasar kaydı çıkmaması güzel ancak tekere ve intercooler'a kadar giren bir kaza olmuş, yetkili serviste yapıldığı için içiniz rahat olabilir. Eğer fiyatta güzel bir pazarlık yaparsanız sağlam bir ekspertize sokmak şartıyla alınabilir. Cam tavan konusunda pek yorum yapamıyorum tecrübe edindiğim kadarıyla cam tavan kask düşmesiyle zarar görecek bir şey değil. Dediğim gibi iyi bir ekspertize sokup airbagler dahil iyice kontrol ettirilmek şartıyla ve pazarlıkla alınabilir.
Peki Yamanlar veya Tarcanlar'da yapılacak full ekspertiz bu aracın tüm geçmişini çıkartır mı?
Veya bu eksperden sonra araç aktif olarak sorunsuz ve güzel toplanmış denirse gönül rahatlığıyla alınır mı?

Kaput değişen bu arada boyalı değil. Kaput-cam, tavan-ön cam ve faturada yazan mekanik aksam parçaları değiştirilmiş.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim fikrimce burada önemli olan iki nokta var:

1) Kaza tekerleğe kadar gelmiş ve kaput değişmiş. Bu da şase, podyelerde veya kılıç / tüfek saclarında bir hasar olabilme riskini artırıyor. Şahsen bu kısımlarda hasar olan bir aracı almak istemem, eğer alacaksam da sağlam bir pazarlıkla piyasanın çok altına alırım. Bunu güvenilir bir expertiz firmasında baktırabilirsiniz. Kesinlikle sizin belirlediğiniz bir yer olsun.

2) Yukarda arkadaşın da dediği gibi cam tavan normalde kask düşmesiyle kırılacak bir şey değil. Tavan boyalarına ve kapı direklerine yine expertizde baktırabilirsiniz. Eğer buralarda işlem varsa kesinlikle almayacağım veya düşük bir fiyata alacağım bir araba olur benim için.

Bu aracın piyasasına hakim değilim ama sonuçta kazalı bir araç alıyorsunuz. İlerde siz satmak istediğinizde buna göre bir fiyat verecekler bu nedenle pazarlığı iyi yapmanızı tavsiye ederim. Her aracın alıcısı vardır fakat fiyat makul olduğu sürece. Eğer yürüyen aksamında, performansında bir sorun yoksa ve sizin boya / değişen takıntınız yoksa makul bir fiyata alınabilecek güzel bir araba gibi duruyor. Serviste yapılmış olması da iyi bir şey, servisler genelde hasarlı parçaları boyamak ve düzeltmek yerine direkt yenisiyle değiştiriyorlar.

Benim fikrimce burada önemli olan iki nokta var:

1) Kaza tekerleğe kadar gelmiş ve kaput değişmiş. Bu da şase, podyelerde veya kılıç / tüfek saclarında bir hasar olabilme riskini artırıyor. Şahsen bu kısımlarda hasar olan bir aracı almak istemem, eğer alacaksam da sağlam bir pazarlıkla piyasanın çok altına alırım. Bunu güvenilir bir expertiz firmasında baktırabilirsiniz. Kesinlikle sizin belirlediğiniz bir yer olsun.

2) Yukarda arkadaşın da dediği gibi cam tavan normalde kask düşmesiyle kırılacak bir şey değil. Tavan boyalarına ve kapı direklerine yine expertizde baktırabilirsiniz. Eğer buralarda işlem varsa kesinlikle almayacağım veya düşük bir fiyata alacağım bir araba olur benim için.

Bu aracın piyasasına hakim değilim ama sonuçta kazalı bir araç alıyorsunuz. İlerde siz satmak istediğinizde buna göre bir fiyat verecekler bu nedenle pazarlığı iyi yapmanızı tavsiye ederim. Her aracın alıcısı vardır fakat fiyat makul olduğu sürece. Eğer yürüyen aksamında, performansında bir sorun yoksa ve sizin boya / değişen takıntınız yoksa makul bir fiyata alınabilecek güzel bir araba gibi duruyor. Serviste yapılmış olması da iyi bir şey, servisler genelde hasarlı parçaları boyamak ve düzeltmek yerine direkt yenisiyle değiştiriyorlar.
Araç sahibi pek pazarlığa yanaşmıyor koyduğu fiyat 1785 pazarlıklı hali 1750.
Üzerine 50k daha ekleyince hatasız değişensiz olanını alabiliyorum ama bu sefer de km 33 bin yerine 70-90 binlere çıkıyor.

Sanırım karar vereceğim iki şey var;
Ya bu aracın hasarını kafaya takmayıp düşük km olduğu için bunu seçeceğim,
Ya da araçta değişen/boya olmasın km iki kat yüksek olsa bile kafam rahat olsun diyeceğim.

Araç sahibi pek pazarlığa yanaşmıyor koyduğu fiyat 1785 pazarlıklı hali 1750.
Üzerine 50k daha ekleyince hatasız değişensiz olanını alabiliyorum ama bu sefer de km 33 bin yerine 70-90 binlere çıkıyor.

Sanırım karar vereceğim iki şey var;
Ya bu aracın hasarını kafaya takmayıp düşük km olduğu için bunu seçeceğim,
Ya da araçta değişen/boya olmasın km iki kat yüksek olsa bile kafam rahat olsun diyeceğim.
İki seçenek de mantıklı hocam, ama ekspertize sokmayı kesinlikle ihmal etmeyin. 1.7 milyon civarı para vereceksiniz, 5-10 bin TL ekspertiz ücreti sizi ilerisi için çok daha büyük bir zarardan kurtarabilir.

Eksper sorun yok dese bile ileride kazalı yerden sıkıntı çıkarma ihtimali var ama demi ?
Bu aslında ülkemizde boyalı / değişen parçanın neden fiyat düşürdüğünün mantığı. Örnek veriyorum telefonun ekranı kırıldığında ve yetkili serviste ücreti ile değiştirildiğinde herhangi bir sorun yaratmazken arabalarda hep bir orjinali gibi olmaz algısı var. Kaputu serviste orjinali ile değişmiş, aslında fabrikanın arabaya kaputu takarken yaptığı işlemlerin aynısı. Ayrıca yetkili serviste değiştiği için tahmini 2 sene garanti de veriyorlardır.

Tabi ki bunu sadece genel parçalar için söylüyorum. Eğer şasede, direklerde bir işlem varsa orjinali gibi olmayacağı için arabanın dengesine kadar birçok şeyi etkileyebilir. Zaten aracı alırken de hatasız ve boyasız fiyatına almamamızın sebebi de bu. Sonuçta fabrikadan çıktığı gibi değil artık, ne kadar orjinal parça ile değişse de bir yerlerde gözükmeyen bir şey olabilir. Bu nedenle ekspere sokup detaylı incelemesini yaptıktan sonra teklif edilen fiyata alıp almama kararı yine size kalıyor.