Üslubuna dikkat et, insan gibi konuş ayrıca. Ben hayatımda hiç diyetisyene gitmedim. Hiç diyetisyen tanıdığım da yok. Fakat yaptıkları iş herkesin yapabileceği bir iş birkaç saatlik bilgi birikimi ile.

Size bir örnek vereyim az önce aileme sordum bunu benim abim eskiden aşırı kiloluymuş bildiğiniz turşu fıçısı gibi bir şeymiş annem bana hamile kalınca abim anneme ev işlerinde yardım etmiş şekeri bırakmış biraz da yürümüş incecik olmuş o sıralardada abim zaten benimle aynı yaştaymış diyetisyene pek gerek olduğunu sanmıyorum.
Zaten yok oğlum takılma sen bu iş bilmeze ahahah, şekeri kes biraz daha sağlıklı beslen, protein tüketmeye özen göster, lif tüketmeye özen göster bitti gitti. Dediğim olay bu, diyet yaparak kilo verebilirsin ama gerek yok. İşin çok kolay çünkü.

Bir hastalığın varsa be bundan şüpheleniyorsan başvurman gereken yer hastane, kan testi vermen gerekir. Yoksa bir hastalığın, normal insanlar gibi kilo vereceksin.

Ortalık kıçından bilgi sallayan doktor ve işinin ehli olmayan diyetisyen kaynadığı sürece okunulan okulu feyz almanın hiçbir gereği yok. Dünyanın en basit şeyi kalori açığı. Bunun için saymaya da gerek yok, 13 yaşındaki bir çocuk şekeri hayatından çıkarıp spor yaptığı sürece çok yüksek ihtimalle kilo verecek zaten. İnsülin direnci muhtemelen bu çocukta da var eğer çok şişmansa. İnsülin direnci sandığından çok çok daha yaygın bir şey, yenilemeyecek bir şey de değil fakat bu da diyetisyen ile öğrenilmesi gereken bir şey değil. Bu sağlık sorunu, işbilmez diyetisyenlerin işi değil yani, doktorların işi.
Ortalıkta dediğin gibi diyetisyenler bulunmakta fakat bu demek değildir ki tüm diyetisyenler öyle işinin ehli bir kişiyi bu hitamlarla göz ardı etmek tamamen haksızlıktır. Devlet hastanelerinde de işini düzgün yapan diyetisyenler bulunmakta. Diyetisyen ile öğrenilmesi gerek olan bir şey değil demişsin fakat bu çocuk kilo probleminden dolayı oraya gidecek ve diyetisyen de doktora müracaat etmesini söyleyecek. Diyetisyenlerle yaşadığın sorun ne bilmiyorum fakat sana travma düzeyi bırakmış daha önceden gitmemiş birine böyle söyleyerek onu diyetisyenlerden soğutmana gerek yok. Ek olarak konuştuğumuz kişi daha 13 yaşında evet her ne kadar da gerek yok denilse bile ne olduğunu biz bilemeyiz.

Ben hayatımda hiç diyetisyene gitmedim. Hiç diyetisyen tanıdığım da yok. Fakat yaptıkları iş herkesin yapabileceği bir iş birkaç saatlik bilgi birikimi ile.
Gitmediysen bu kadar bilgi birikimi sana nereden geliyor? Konu hakkında bilgi sahibi olmadan lütfen yanlış bilgiler verme. Bilgi birikimi falan da değil adamlar üniversite okuyor bunun için bu kadar küçümsenecek bir meslek değil millete yanlış bilgi verme lütfen. Konuyu uzatmaya gerek yok denildiği gibi kişinin kendi tercihi sen ve ben yapabileceklerini sunduk. Gerisi küçük adamda bitiyor :)

Ortalıkta dediğin gibi diyetisyenler bulunmakta fakat bu demek değildir ki tüm diyetisyenler öyle işinin ehli bir kişiyi bu hitamlarla göz ardı etmek tamamen haksızlıktır. Devlet hastanelerinde de işini düzgün yapan diyetisyenler bulunmakta. Diyetisyen ile öğrenilmesi gerek olan bir şey değil demişsin fakat bu çocuk kilo probleminden dolayı oraya gidecek ve diyetisyen de doktora müracaat etmesini söyleyecek. Diyetisyenlerle yaşadığın sorun ne bilmiyorum fakat sana travma düzeyi bırakmış daha önceden gitmemiş birine böyle söyleyerek onu diyetisyenlerden soğutmana gerek yok. Ek olarak konuştuğumuz kişi daha 13 yaşında evet her ne kadar da gerek yok denilse bile ne olduğunu biz bilemeyiz.
Ben hayatmda bir diyetisyenle doğrudan iletişime geçmedim bile kardeşim. Ne olduğunu anlaması gereken 4 yıllık diyetetik mezunu değil doktor sıfatına sahip birisi. Diyetisyen doktora yönlendiriyorsa niye bu çocuk diyetisyene gidiyor. Varsa sağlık şikayeti doktora gidecek zaten.

Ortada bir sağlık sorunu var mış gibi konuşmanın sebebini anlayamadım, kilo vermek sabit diyete sadık kalarak yapılması gereken bir şey değil. Diyetisyen ne yapıyor da sağlık sorununu anlıyor onu anlamadım. Eğer sağlık sorunu varsa ve şüpheleniyorsa çocuğun gitmesi gereken kişi doktor.

Gitmediysen bu kadar bilgi birikimi sana nereden geliyor? Konu hakkında bilgi sahibi olmadan lütfen yanlış bilgiler verme. Bilgi birikimi falan da değil adamlar üniversite okuyor bunun için bu kadar küçümsenecek bir meslek değil millete yanlış bilgi verme lütfen. Konuyu uzatmaya gerek yok denildiği gibi kişinin kendi tercihi sen ve ben yapabileceklerini sunduk. Gerisi küçük adamda bitiyor :)
Çünkü 2-3 senedir hayatımda spor ve diyet var, diyetisyenler kurtarıcı değil ve Google kullanabilen bir vatandaş olduğum için de bilgi birikimine sahibim. Beslenme hakkında bilgi sahibi olmak için illa ki 4 yıllık diyetetik mezunu olmak mı lazım, ne kadar sığ be bağnaz bir bakış açısı.

Diyetisyen şart değil, olay bu kadar büyük değil. Normal, şişman bir çocuk. Sağlıklı beslenmesi, hareket etmesi gerekiyor. Eğer ki sağlık sorunu varsa başvurması gereken kişi doktor. Bu da çocuğun kendi kararı, sağlık sorunum vardır belki diye diyetisyene niye gidiyorsun arkadaşım?

Üslubuna dikkat et, insan gibi konuş ayrıca. Ben hayatımda hiç diyetisyene gitmedim. Hiç diyetisyen tanıdığım da yok. Fakat yaptıkları iş herkesin yapabileceği bir iş birkaç saatlik bilgi birikimi ile.

Zaten yok oğlum takılma sen bu iş bilmeze ahahah, şekeri kes biraz daha sağlıklı beslen, protein tüketmeye özen göster, lif tüketmeye özen göster bitti gitti. Dediğim olay bu, diyet yaparak kilo verebilirsin ama gerek yok. İşin çok kolay çünkü.

Bir hastalığın varsa be bundan şüpheleniyorsan başvurman gereken yer hastane, kan testi vermen gerekir. Yoksa bir hastalığın, normal insanlar gibi kilo vereceksin.

Üslubuma dikkat et demek, üslubumu dinleyip anlayacak seviyede biri olmadığınızı gösteriyor. O yüzden “insan gibi konuş” demek yerine, önce bilgiye insan gibi yaklaşmayı öğrenmeniz gerekebilir.

Bir diyeti kişisel olarak yapabilmek, işin içine sağlık girdiğinde farklı boyutlar alır. "basit" dediğiniz şey, her vücuda uymaz. Kilo verme süreci, kişisel sağlık geçmişi, yaş, hormonlar gibi faktörlerden etkilenir. Yaşanan bu süreçte, diyetisyenlerin önerileri ve tıbbi yönlendirmeleri çok önemli. “herkesin yapabileceği bir iş” dediğiniz şeyin bu kadar derin ve uzmanlık gerektiren bir şey olduğunu fark etmeniz, kendi sağlığınız için de önemli bir adım olurdu.

Şeker ve sağlıklı beslenme konusunda evet, doğru söylediniz; ama bu, sadece basitçe "protein al, lif ye, şekerini kes" ile olmuyor. Herkesin metabolizması farklı. Birine uygun olan, başkasına zarar verebilir. Kan testi ve uzman önerisi almanın ne kadar önemli olduğuna dair zaten tartıştık.

Sonuç olarak, “kolay” dediğiniz bu süreçte, herkesin uzmanlık ve profesyonellik gerektiren yönleri vardır. Her şeyin kolay olduğunu düşünmek, en çok sağlık konularında sizi yanıltabilir.
Bu kadar kendinden emin ama bilgiye bu kadar uzak olmanız gerçekten ilginç. Diyetisyenlik, yıllar süren akademik eğitimle kazanılan bir uzmanlıktır. “aynaya bakmak daha iyi” demek, termometre yerine elinle ateş ölçmek gibi bir öneri. Elbette gözlem önemli ama bilimsel verinin yerini tutmaz.

13 yaşında biri için sabit bir liste değil, yaşına, gelişim dönemine, fiziksel aktivitesine ve sağlık geçmişine göre kişiselleştirilmiş bir yönlendirme gerekir. Diyetisyenlerin yaptığı da tam olarak budur. Sabit liste yazan tek tük kişiler olabilir ama bu, tüm mesleği çöpe atmaz.

Devlet hastanelerinde hizmetin ücretsiz olması, hele bu yaşta, zaten bir fırsattır. “gereksiz” demek, sadece bu alandaki emeğe değil, sağlık sistemine de büyük bir saygısızlık.

Son olarak, “sana bir şey katamazlar” gibi genellemeler yapmak, sizin eksik deneyiminizin bir yansıması. İnsanlara bilim temelli öneriler yerine “ayna bak yeter” demek ciddiyetsizliğin ötesinde zararlıdır.

Kendi görüşünüzde ısrarcı olabilirsiniz ama bu kadar kesin konuşmadan önce bir konuda en azından temel düzeyde bilgi sahibi olmanız gerekir.

Lütfen polemiği devam ettirmeyin.

Tatlı yeme. Kalori say diyecem aile evinde sayamazsın, yaşın da ufak zaten. Spor/yürüyüş yap, gün içinde yediğin karbonhidratı yarı yarıya azalt. Bol su iç, protein ağırlıklı beslenmeye çalış. Mesela annen tencere yemeği yapınca yanında ekmek yeme, normalde makarna/pilav yiyorsan yarım porsiyon ye. Sabahları da 1 yumurta yiyorsan 2 ye ama yanında ekmek yeme. Özellikle akşam yemeğinden sonra açlık gelecek yatmana az kala, bu iyi bir şey, su içerek azaltabilirsin ama atıştırmalık yeme, meyve bile olsa yeme.

@YLN, Dostum sen en iyisi diyetisyene git. Ben dediklerimden caydım. Diyetisyene gitmen daha mantıklı. Ne yememen gerektiğin ve ne yemen gerektiğini ondan öğrenirsin. Şekerin senin için zararlı olduğunu, seni tok tutmayacağını falan belki diyetisyen sana öğretir. Belki bişeyler öğrenebilirsin diyetisyene giderek, aman interneti kullanma, aman kendini eğitme.
Belki o diyetisyen de senin boyunu kilonu ölçüp, dünyanın en basit formulu ile maintenance kalorinden 200 çıkartıp sabit, kaskatı ve hayatını zehir edecek bir diyet listesi hazırlamak yerine senin için ücretsiz şekilde senin neyi sevdiğini senden daha çok bilerek sana güzel bir diyet listesi hazırlar. Sen de robot gibi her gün aynı şeyi yersin. Ne güzel. Şeker yememen gerektiğini öğrenmen de önemli ahahaha. Hadi sana iyi günler, kolay gelsin. Sağlıklı günler, fit günler dilerim.

Bütün söylediklerin, ne kadar bilgiye dayalı olmadığını açıkça gösteriyor. Diyetisyenlerin yaptığı şey sadece "ne yememeniz gerektiği"ni öğretmek değil. Ayrıca, şekerin zararını anlatmak, sadece senin söylediğin gibi "seni tok tutmaz" demekle de sınırlı değil. Bir diyetisyen, vücudun ihtiyaçlarına, beslenme alışkanlıklarına, yaşam tarzına ve sağlık geçmişine göre sana uygun bir rehberlik sunar. Senin "robot gibi her gün aynı şeyi yemek" derken bahsettiğin şey, aslında bir uzman tarafından kişiye özel oluşturulmuş bir beslenme planıdır ve bu tamamen bilimsel verilere dayanır.

Senin önerdiğin "sabit diyet" yaklaşımı, aslında sağlıklı beslenme anlayışından çok uzak. Kişisel gereksinimler ve hedefler göz önünde bulundurulmadan oluşturulan bir diyetin sürdürülebilirliği, sağlığı olumlu etkilemesi imkansızdır. Diyetisyenler bu konuda rehberlik yaparak, hem sağlıklı hem de sürdürülebilir bir yol izlemene yardımcı olurlar. Yani burada "kaskatı diyet" dediğin şey, aslında kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine ve genel sağlığını iyileştirmesine yardımcı olan bir yöntemdir.

Google'dan bilgi edinmek elbette önemli ama bu bazen eksik ya da yanlış sonuçlar doğurabilir. Sağlık, kesinlikle rastgele bilgiyle yapılacak bir şey değildir. Gerçekten sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek için doğru kaynaklardan rehberlik almak çok daha önemlidir.

Sonuç olarak, kimse senin söylediklerini reddetmiyor ama en baştan beri söylediğim şey, konuyu biraz daha derinlemesine araştırmak ve uzman birinden rehberlik almak. Anlaşılan o ki, senin yaklaşımın daha çok "herkes kendi başına bir şeyler yapabilir" ama sağlıkta uzman yardımı almak asıl çözümdür. Başkalarının üzerinden bana laf çakmaya çalışman komik.
@YLN diyetisyen şart, profesyonel birinden destek almak bu konuda çok önemli.

Diyetisyen zorunlu değil, ben aşırı seçiciyim. Böyle normal kilomun bir 5-10 kilo üzerindeydim diyetisyene gittim. Aşırı seçici olduğum için sabah tost ara öğün 5-10 kuru yemiş öğlen döner veya tavuk hamburger ara öğün mandalina, akşamda pilav/makarna yanına protein et gibi şeyler tükettim, ayran içtim. Her hafta en az 1 kilo verdim ve kas değildi hiçbiri. Anlayacağın, diyetisyen her ne kadar iyi de olsa senin kilon yüksek ihtimal fazla yemek+ zararlı yemek olduğu için zararlı şeyleri azaltıp benim gibi yersen, bir de her gün en azından bir 20 dakika kardiyo falan yapsan verirsin, tabii sen seçici değilsin diyetisyene gitmen çok daha iyi olur. Fakat dediğim gibi, zorunlu değil. Tamamen senin motivasyonuna ve araştırıp doğru adımları uygulamana bağlı diyetisyene gitmeyeceksen.