• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Kingston Beast 6000 MHz CL30 RAM için zamanlama ve frekans tavsiyesi

Hocam B850M Force'ta güncel BIOS F5 sürümünde. AGESA 1.2.8.0 güncellemesi bile daha gelmemiş. Acaba 1.2.8.0 gelmeden doğrudan 1.2.9.0 sürümü mü gelir? Bahsettiğiniz testi sanırım 1.2.9.0 sürümü geldiğinde yapmamız gerekecek. Gerçi her ikisinde de tRFC1 değeri geçersiz olacaksa tRFC2-SB değerlerini kaç girmemiz gerekecek? Şu anki değerler böyle. Yanlış hatırlamıyorsam bu yeni AGESA güncellemeleri M-Die çipleri öne geçirecekti sanki.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29462946.3045394.webp
    107,8 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Bilmiyorum ki hocam. Kendi bilgisayarımda çalışan programın burada açılmayacağı tuttu.

OCCT CPU+RAM, Large+Extreme ile test et o zaman. Ya da Testmem5 Ryzen3D profil kullan. Ama onda bir kere programı açtıktan sonra Restart atman lazım. AWE hatası var.

@Dagster3532 Arka plan boş kalacak. Defender kaynaklıdır belki.

Klasörde reg dosyası var hocam. Onu kursam olur mu? Çünkü bende çalışıyor hatta ekran görüntüsü bırakayım.

H16M için tRFC2= 90-100 ns, tRFCsb= 50-70 ns ayarlanabiliyor.

nCK cinsinden hesaplaman lazım tCK'yı bir de. Onun için tRFC x 2000/frekans = ns

2x16 mıydı sendeki 1x16 mı? Konular da iyice karıştı

Kapatıp tekrar deneyim de bende gördüğünüz gibi çalışıyor yani. Bu aralar RAM mevzusuna çok fena kıl oldum. Tam iade edip Patriot alacaktım fiyatlar yukarı çıkmaya başladı. Şu an kendi bilgisayarımda durduk yere bazen uygulamalar kilitleniyor. Arkadaşımda durduk yere bazı oyunlarda drop yediğini söyledi. AM5 cidden sıkıntı gibi.

Testmem5 kullan, 1 kere başlattıktan sonra Restart çek. Düzeliyor.

AM5=Drop, ona çözüm yok. Oyunlar optimize değil. Alan 10 kişiden 5 tanesinde drop var.

Windows ve oyun motoru kaynaklı sıkıntı var, driver düzeyinde de sıkıntılar var. Düzeltmiyor adamlar zaten. Bende de var drop sorunu, çözebilmiş değilim.

2x16 mıydı sendeki 1x16 mı? Konular da iyice karıştı

Bende ki 1x16 ama konu şu an ondan bağımsız. Ayar yaptığımız başka bir bilgisayar var şu an ancak program niyeyse açılmadı. Bende kendimde açıldığını göstereyim dedim. Sürprizbozan'a çok takılmayın. Ayhan hocamın sevmediği bir RAM o.

Yapay zeka sağ olsun adamlar direkt sürücüyü bile ChatGPT'ye yazdırıyor sanırım. Dediğiniz programı indirdim. Deneyeceğim şimdi.

@TechMad Win10 IOT LTSC debloat sonucu 45-46 işlemlere kadar gerileyebiliyor. NTLite falan çok gerek yok bence. Winutil, oosu10, WPD, Win11 Debloater yine kullanılabilir. Winutil son sürümünü bozmuşlar, 25.06 tarihli script iş görüyor. PS1 uzantılı dosyayı execute etmek lazım. Onun Powershell komutu ayrıydı. RAM ayarlarından ziyade bu da önemli. %1, 0.1 değerlerde artış var yine. @LH44

@Dagster3532 Bu tarz debloated sistemler kurabiliyorsan bunlara yönel.

@TechMad 1.2.9.0 AGESA'da şu anda 6400 MT/s'de tRFC2=90 ns, tRFCsb=55 ns olarak stabil. Ama sıkıntı şu ki 1.74 VDD ve 1.55 VDDQ minimize edilemiyor. Bunlar çok uç değerler. Bu timing'ler için bu 2 voltaj şart şu anda Gear kapalıyken özellikle. 1.75'te kit sonlanıyor H16M. Training failure ve safe moda atıyor.

44 işlem baya iyiymiş. Aşırı agresif duruyor. LTSC sürümü hala güncelleme alıyordu sanırım. Bu arada LTSC sürümünde ne tarz eksiklikler var hocam? Genelde bazı yazılımsal özellikler bu sürümde kaldırılıyormuş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…