Şişman Adam

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
3
Yer
Ankara
Merhaba arkadaşlar,

Kingston NV2 1TB m2 SSD için İncehesap'ın gaming gecesi indirimi hoşuma gittiği için aldım. Sırf indirimde olduğu için aldım aslında ama şimdi de acaba ürünü nasıl değerlendirsem diye düşünmeye başladım. Öncelikle bu üründe DRAM olmadığının, onun yerine HMB olduğunun farkındayım.

Merak ettiğim konu şu, DRAM olmayan M2 SSD'lere işletim sistemi kurmak cidden hiç mi önerilmez yani? Düşük bileşenleri olan ve genelde günlük kullanım ile ofis işleri için duran bir sistemimde işletim sistemi için kullanabilirim. Ya da oyun oynadığım sistemimde depolama olarak da kullanabilirim. Hatta veri transferi konusunda bir meşguliyetim olmadığı için oyun bilgisayarımda SATA SSD'ler kullanıyorum. Bu sebeple oyun oynadığım sistemimde de işletim sistemi için kullanabilirim.

Ne önerirsiniz? Hangi amaçla kullanayım sizce bu ürünü?

Boş, asılsız ve temelsiz kulaktan dolma şeyler bunlar. İşletim sistemi için gayet de kullanılabilir, DRAM'li SSD'ye göre pek tabii daha kötü ama kurulmayacak diye bir şey yok.

Çatır çatır oyun da kurulur, işletim sistemi de kurulur, içine dosya da atılır. Nispeten DRAM'li SSD'ye göre ömür konusunda dezavantajlı olur sadece, onun dışında abartılıyor.

Boş, asılsız ve temelsiz kulaktan dolma şeyler bunlar. İşletim sistemi için gayet de kullanılabilir, DRAM'li SSD'ye göre pek tabii daha kötü ama kurulmayacak diye bir şey yok.

Çatır çatır oyun da kurulur, işletim sistemi de kurulur, içine dosya da atılır. Sadece nispeten DRAM'li SSD'ye göre ömür konusunda bir tık dezavantajlı olur, onun dışında abartılıyor.
Teşekkür ederim. Peki oyun amaçlı kullanıldığında DRAM'siz oluşu ne kadar bir ömür biçer? Günlük kullanım için neredeyse sonsuza kadar (!) kullanılır muhtemelen ama oyun odaklı olduğunda ne kadar dayanır merak ettim.

Tahmini tarih veremem ama DRAM konusu dişe dokunur fark oluşturmaz, pek kafaya takmaya gerek yok açıkçası. Ayrıca disk DRAMless olsa da HMB var, DRAM eksikliğini bir nebze telafi ediyor.

Oyun odaklı da sonsuza kadar kullanırsın.
Muhtemelen sen ben ölürüz SSD çalışmaya devam eder.

Tahmini tarih veremem ama DRAM konusu dişe dokunur fark oluşturmaz, pek kafaya takmaya gerek yok açıkçası. Ayrıca disk DRAMless olsa da HMB var, DRAM eksikliğini bir nebze telafi ediyor.
O halde bir süre işletim sistemi kurup oyun oynayayım. Ara sıra kontrol eder, sonra okuma/yazma hızlarında ciddi bir düşüş olduğu dönemde ofis işleri için kullandığım sistemlerden birine takar emekli ederim.