Yurtdışında PS5 yerine 7500F+4060 bir PC almaya çalıştığında PS5'in iki katı tutarken bizim burada aynı fiyata alınabiliyor. Yurtdışında ölen şey konsollar değil de Xbox daha çok. PS ve Nintendo'nun konsol satışları halen iyi bir durumda. Xbox'ın az satmasının sebebi de Xbox'ın konsoldan daha çok bir abonelik sistemine uğraşması.

Bu mesaja kaç diss gelir bilmiyorum ama bayağı fazla olacak. Konsol dediğin zımbırtı bilgisayardan gram anlamayan, sadece düz kafa insanların kullanması gereken bir şey şahsen. Rahatlık mı, kanepede uzanıp oynamak mı? Al bilgisayarı Televizyona bağla tak gamepadini oyna. Bilgisayarla zaten yapabileceklerinin ucu yok konsola göre. Şahsen yeni nesil bilgisayarı daha iyi kullanıyor çünkü içli dışlı büyüdük bu yüzden de ileride konsol devrinin biteceğini düşünüyorum. Ne o öyle abi RAM takviyesi yapamıyorsun bir şey yapamıyorsun. Cyberpunk çıkıyor 20 FPS alıyorsun. :D

Özel oyunlar?

Nintendo'nun kolay kolay biteceğini sanmıyorum.

Konsollar cihaz olarak biter mi? Açıkcası Xbox tarafında olabilir, ama onların da devam edeceğini düşünüyorum.

PS'de halen devam eder, ama PS'in özel oyun mantığı bence değişecek. PS yıllarca baba evlat konseptinin ekmeğini çok yedi. Ama bir yerde oyuncu ben böyle oyun istiyorum diye belirtse de, bu oyunları yapması çok para istiyor. Bu para döngüsü de en azından Excel tablolarına bakınca o kadar satmasına rağmen konsol için yetmiyor.

Kısaca PS yıllarca belirli oyun türüne alıştırdığı, sosyal medya fenomenleri ile bunun futbol takımı gibi fanatikliğini oluşturduğu ortamı bozmak istiyor. Nedeni ise basit bu oyuncular ille de AAA, elimden tutan, bol para akıtılmış oyun isterim diye geziyorlar. Bu oyuncular maliyeti daha düşük(ara sahnesi az) ama ana odağı daha çok oynanış olan oyunlar oynatmaya alıştırması gerekiyor.

Bir de konsolu en çok darlayan CoD'un Microsoft'a satılması değil. CoD'un artık yeni oyuncuya hikayeli oyun beğendirememesi, Warzone gelirleri ile oyun yapma sürecinin değişime uğraması. Yani çok satış yapsa da artık CoD'da senelik oyun çıkarayım çok satar dönemini yavaş yavaş terk ediyor. Bu CoD satışları aynı FIFA gibi PS'e belki de kendi oyunlarından daha çok kazandırıyordu. Hatta belki değil raporlarda kazandırdığı görülüyor. O yüzden CoD gibi bir oyun yapmak istiyorlar.

Nintendo gibi oyundan daha büyük markalar oluşturabilir veya satın alabilir. Açıkcası PS bu konuda halen bana olumlu bir düşünce yapısında olduklarının havasını vermiyor.

Veya indie oyunların daha çok konsolda satışını artırarak, oyunlarda pay alacağı kalıcı bir sisteme de evirmesi gerekiyor. Indie tarafta malum baştaki AAA oyun alışkanlıkları zorluyor. Bu yüzden de halen para basan Overwatch tarzı oyunlar yapacaklar. Kısaca PS'in işi zor ve bu ne kadar mantıklı hamleler yapacaklarına bağlı.

Tüm hamleler sıçarsa PS tamamen kapanmasa da aynı Xbox modeline dönebilir. Kısaca her oyunu her platforma aynı gün çıkar. Çünkü bu strateji BG3 gibi örneklerde de göründüğü üzere, pandemi sonrası oyunculara iyi bir hype, ağızdan ağıza oyun oynuyoruız reklamı ile inanılmaz satışlar yapılabileceğini gösterdi. Sonradan çıkarırsanız bu hype kaybediyorsunuz. Halen yabancılarda en çok konsol satışı uygun olsa da, konsolların yeni oyuncuları için PS oyunları çok da cazip değil. Çocuklar Nintendo Switch ile büyüdüklerinden, oynanış tarafında daha derin oyunlar bekliyorlar. Kısaca bu konsol devrinin kazanını Nintendo'dur ve uzun yıllar bunu devam ettirecektir diye düşünüyorum.

Son düzenleme: