sytx

Başarılı
Arkadaşlar selam,

Üniversite tercihleri yapacaktım. Örneğin bir üniversitenin 2023 yılındaki kontenjan sayılarını gördüm. Kontenjan nasıl hesaplanıyor tam olarak anlamadım? 2023 yılında 349k sıralamayla biri girmiş mesela ama boş kontenjan da gözüktüğü için örneğin 800k sıralama yapmış biri de girebilir miydi buraya? Toplam kontenjan 74 gözüküyor yerleşen 73. aşağıda da not olarak "programa ek yerleştirme ile 3 kişi yerleşmiştir." yazıyor. Detaylı bir şekilde anlatabilecek var mı?

1754660586064.webp

Okulumdaki hocanın zamanında anlattığına göre kontenjan şöyle hesaplanıyor. Rektörlük fakülteye, fakülte de bölümlere kontenjan soruyor. Çoğu zaman bölümün dediği dinlemeyip kafalarına göre bir şey yazıyorlar. Muhtemelen daha fazla öğrenci ile daha fazla kaynak elde ediyorlardır.

Gorselde 70+2+0+2+0 kontenjanı olan bir bölüm var. Kontenjan = Genel + Okul Birincisi + Şehit-Gazi Yakını + 34 Yaş Üstü Kadın + Depremzede Aday. Yaşlı kadınlardan 1 kişi yerlesmemis. O yüzden 73. 2 kişi de tüm kontenjandan yerleşip kaydolmamis. Yerleştirme koşulları uygun olduğu sürece isteyen yazıp girebilirdi. Ama 1 kişilik boş yer kalmış ve 2 kişi de kayıt yaptırmamış. 3 kişilik yer ek yerleştirmede dolmuş.