stygge

Uzman
Merhaba, kulaklığım kasanın ön yüzündeki USB portuna bağlı. Az önce bir temassızlık sonucu bağlantı koptu, sonra tekrar geldi. USB takılıyken bazen ufacık hareket ettirdiğimde bağlantı kopuyor, onu fark ettim. Bu olaydan sonra fanlar son hız dönmeye başladı ve yaklaşık 20-30 saniye kadar son hız döndü, ardından normale döndü. Bu olaydan sonra fanların hızlanmasının sebebi nedir?

1000063904.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğine göre USB portundaki o temassızlık anlık kısa devre yaptırmış olabilir. Fan kontrolcüleri sinyali kaybettiği için direkt %100 devire çıkıyor. Bağlantı oturunca da normale dönüyorlar.

Anakartın USB kontrolcüsünü yormamak için o portu pek zorlama, kulaklığı kasanın arkasına takman daha sağlıklı olur.

Dediğine göre USB portundaki o temassızlık anlık kısa devre yaptırmış olabilir. Fan kontrolcüleri sinyali kaybettiği için direkt %100 devire çıkıyor. Bağlantı oturunca da normale dönüyorlar.

Anakartın USB kontrolcüsünü yormamak için o portu pek zorlama, kulaklığı kasanın arkasına takman daha sağlıklı olur.
Pekala teşekkür ederim. Bu kısa devre anakarta zarar vermiş midir ya da herhangi bir parçaya?

Pekala teşekkür ederim. Bu kısa devre anakarta zarar vermiş midir ya da herhangi bir parçaya?

Vallahi kanka net bir şey diyemem, bunu anlamanın tek yolu sistemi gözlemlemek ama büyük ihtimalle bir şey olmamıştır. Anakartlar bu tarz durumlar için kısa devre koruması ile donatılıyor. Şu an sistem stabil çalışıyorsa, görüntüde veya performansta bir anormallik yoksa kalıcı bir hasar kalmamıştır. Ama o portu zorlamaya devam edersen en iyi ihtimalle o USB hattını, en kötü chipseti yakabilirsin.

Bu olaydan sonra kulaklığı kasanın arkasına anakart'a taktım gün boyu test ettim cs de 2 kez takılma yaşadım ve ufak bir performans düşüşü yaşadım. Konuyla ilgili bilgisi olan aydınlatacak birisi var mıdır? Anakart modelim B850-a rog strix hasar alıp almadığını merak ediyorum açıkçası. @Ayhan Dönmez @LH44

Bu olaydan sonra kulaklığı kasanın arkasına anakart'a taktım gün boyu test ettim cs de 2 kez takılma yaşadım ve ufak bir performans düşüşü yaşadım. Konuyla ilgili bilgisi olan aydınlatacak birisi var mıdır? Anakart modelim B850-a rog strix hasar alıp almadığını merak ediyorum açıkçası. @Ayhan Dönmez @LH44

Sistem detayı paylaşın. CS ayarları ve PBO+RAM gözden geçirin @ggbye ile.

Sistem detayı paylaşın. CS ayarları ve PBO+RAM gözden geçirin @ggbye ile.
Bu yaşadığım sorundan önce cs'de bayağı zamandır sorun olmuyordu. Kısa devre olmuş mudur merak ediyorum ve sistem zarar gördü mü bilmiyorum. Hiç kapanma vs. olmadı. Şunu fark ettim kasanın önündeki usb portlarına herhangi bir usb taktığımda sıkışmıyor yani oynuyor boşluk var gibi marka kalitesiz port yapmış sanırım.
PNY 5070 Ti Triple Fan
AMD Ryzen 7 9700X
ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi
XPG Lancer RGB 16 GB 6000 MHz CL30
Lian Li Galahad II Lite Performance 360mm
Kioxia Exceria Pro 1TB
Aerocool D501A
Raijintek Cratos ATX 3.1 850W 80+ Gold PCIe 5.1

Bu yaşadığım sorundan önce cs'de bayağı zamandır sorun olmuyordu. Kısa devre olmuş mudur merak ediyorum ve sistem zarar gördü mü bilmiyorum. Hiç kapanma vs. olmadı. Şunu fark ettim kasanın önündeki usb portlarına herhangi bir usb taktığımda sıkışmıyor yani oynuyor boşluk var gibi marka kalitesiz port yapmış sanırım.
PNY 5070 Ti Triple Fan
AMD Ryzen 7 9700X
ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi
XPG Lancer RGB 16 GB 6000 MHz CL30
Lian Li Galahad II Lite Performance 360mm
Kioxia Exceria Pro 1TB
Aerocool D501A
Raijintek Cratos ATX 3.1 850W 80+ Gold PCIe 5.1

Bahsettiğin senaryoda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Clear CMOS işlemi yapmakta fayda var. BIOS güncel değilse güncelleyin ayrıca. Olaydan bağımsız olarak @ggbye ile sistem optimizasyonuna bir bakın, CS için gerekli. Mevcut durumda problem olmaz, sisteme zarar verecek bir durum değil. Clear CMOS ve BIOS Update işlemi gerçekleştirmen iyi olur. Anakart Rear I/O panelde Clear CMOS Button var. PC kapalıyken ona birkaç saniye basılı tut, sıfırlama işlemi tamamlandıktan sonra BIOS son sürüme güncelle.

Bu sürüme güncelleyin:

Statik elektriği de almanda fayda var. PC fişten çekiliyken 10-15 saniye kasa Power tuşu basılı tut. @stygge

Bahsettiğin senaryoda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Clear CMOS işlemi yapmakta fayda var. BIOS güncel değilse güncelleyin ayrıca. Olaydan bağımsız olarak @ggbye ile sistem optimizasyonuna bir bakın, CS için gerekli. Mevcut durumda problem olmaz, sisteme zarar verecek bir durum değil. Clear CMOS ve BIOS Update işlemi gerçekleştirmen iyi olur. Anakart Rear I/O panelde Clear CMOS Button var. PC kapalıyken ona birkaç saniye basılı tut, sıfırlama işlemi tamamlandıktan sonra BIOS son sürüme güncelle.

Bu sürüme güncelleyin:

Statik elektriği de almanda fayda var. PC fişten çekiliyken 10-15 saniye kasa Power tuşu basılı tut. @stygge
Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Bios güncel. Statik elektriği de aldım dediğiniz şekilde fakat herhangi bir çözüme ulaşamadım. Acaba Nvidia'nın son güncellemesi yüzünden mi bu şekilde oldu bilmiyorum. Kasanın ön panelindeki usb portunu artık kullanmayacağım. Anakart'a bağladım klavye, mouse ve kulaklığımı.