Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Grey

Uzman
Herkese merhaba,

Yakın zamanda işlemci yükseltmesi yaptıktan sonra PBO Curve Optimizer ile undervolt işlemlerimi tamamladım. Hazır başlamışken RAM tarafına da el atmak istedim ve yaptığım araştırmalar sonucunda, voltaj artırmadan stabil kalabileceğim değerleri yakaladım. Şu an bir sorun gözükmüyor ancak farklı önerilere de açığım.

Kafama takılan ve yanıtını aradığım bir soru var: Kullandığım RAM'lerin A-die mı yoksa M-die mı olduğunu nasıl anlayabilirim? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Not: OCCT ile 30-40 dakikalık bir stres testi yaptım. Belleklerden biri maksimum 55.5°C, diğeri ise 59.0°C dereceyi gördü. Bu sıcaklıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

@Ayhan Dönmez hocam, yardımcı olursanız sevinirim.

2.webp

3.webp

ZenTimings_Screenshot_29552733.7743046.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Herkese merhaba,

Yakın zamanda işlemci yükseltmesi yaptıktan sonra PBO Curve Optimizer ile undervolt işlemlerimi tamamladım. Hazır başlamışken RAM tarafına da el atmak istedim ve yaptığım araştırmalar sonucunda, voltaj artırmadan stabil kalabileceğim değerleri yakaladım. Şu an bir sorun gözükmüyor ancak farklı önerilere de açığım.

Kafama takılan ve yanıtını aradığım bir soru var: Kullandığım RAM'lerin A-die mı yoksa M-die mı olduğunu nasıl anlayabilirim? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Not: OCCT ile 30-40 dakikalık bir stres testi yaptım. Belleklerden biri maksimum 55.5°C, diğeri ise 59.0°C dereceyi gördü. Bu sıcaklıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

@Ayhan Dönmez hocam, yardımcı olursanız sevinirim.

Eki Görüntüle 232204
Eki Görüntüle 232205
Eki Görüntüle 232206

tRFC değerinden anlaşılıyor. tCK 420 Boot ettiğine göre A-die olur. Emin olmak istiyorsan tCK 390 yaz, Boot ederse A-die olduğu kesinleşir. M-die nCK 160 ns altı genelde Boot etmez, sınır 145-150 ns. A-die sınır 115 ns.
Şu an 1.3.0 AGESA son sürüm hocam, yeni çıkmış bir BIOS, beta değil. Onun haricinde tek merak ettiğim A-die mı diye ama kesin olarak M-die diyoruz. Bazıları "ilk yaptığım ayarları normalde M-die kaldırmaz" falan diyor, orada kafam çok karıştı. Teşekkür ederim, ilk yaptığım ayarlar mı kalsın hocam? Yoksa farklı bir yol ile deneme yapacak mıyız?

AGESA son sürüm ama Mixed Mode yok işte, MSI'e bir laf etmek lazım ama etmiyorum. 1 yıl geriden geliyor adamlar. Kimse önermiyor bu forumda o yüzden herhangi bir MSI kartı şu anda. Carbon belki alınabilir. O da fiyat avantajı olduğunda.

Şu an 1.3.0 AGESA son sürüm hocam, yeni çıkmış bir BIOS, beta değil. Onun haricinde tek merak ettiğim A-die mı diye ama kesin olarak M-die diyoruz. Bazıları "ilk yaptığım ayarları normalde M-die kaldırmaz" falan diyor, orada kafam çok karıştı. Teşekkür ederim, ilk yaptığım ayarlar mı kalsın hocam? Yoksa farklı bir yol ile deneme yapacak mıyız?

Düz EXPO aktifken tRP 32 deneyin, tRTP 12 iken açabilirse A-die, açamazsa M-die. tRFC işin içine karıştırmayın bunu denerken.

1.4V olsun yine EXPO voltajı.

@Grey M-die sıkı zamanlama kaldırır. Örnekleri atayım, incele. Mixed mod olsaydı net anlaşılırdı M olup olmadığı. 130 ns açamadığın için ve 136 ns mavi ekran yediğin için A-die değil, M-die. 140 ns Boot etmesi bile lütuf M için. Nadir örnekler.

1773177090860.webp

1773177104829.webp

@Grey Diğer forumdaki çok bilmiş arkadaşlara bu görselleri aynen ilet, bakalım M-die olduğunu anlayabilecekler mi? :) O zamanlamaları açıyorsa A'dır demişler. İlginç.

@Grey M olduğunu anlamanın 3 yolu var, baştan söylüyorum. 6000 MT/s düz EXPO'da 390 tRFC Boot etmezse M-die, bu bir. İkincisi tRTP 12 iken tRP 32-34 vs. açamıyorsa M-die, bu iki. B850M Force kartın olsaydı orada 7600 MT/s 1:2 mod açamasaydı yine M-die idi, bu üç. Başka yol yok, kimse de anlayamaz. @Bandırmalı1965 ile Heatsink kaldırıp anlarsın, o diğer yöntem. Heat Gun ile soyuyor.

Voltaj vesaire de istemiyor Hynix'te tRFC kısmı. Voltajla açtırtamazsın.

Onun sebebi ne hocam? Sanki bir ara H diye okudum ama hangi programdan emin değilim.

Boot etti ama hata var mı, hata yoksa A-die diye düşünülebilir ama 130 ns açmayan A-die hiç yok, kimse tarafından paylaşılmadı şu ana kadar.

Onun sebebi ne hocam? Sanki bir ara H diye okudum ama hangi programdan emin değilim.

H-die oluşundan olabilir, H-die yine literatürde yok. A ya da M-die var. Patriot'ta sadece H-die var. Firmanın özel adlandırması olduğu söyleniyor, bu durumda ara form da olabilir diyeceğim ama çok H-die DR ayarladık. Hepsi bırak 130'u, 120 ns açıp kullanıyor. @Grey

Önerdiğiniz bir program var mı?

1773177675532.webp

@Grey Böyle bakın, 10 dakika hata yoksa kapatırsın. Kısa test yeterli.