Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Grey

Uzman
Herkese merhaba,

Yakın zamanda işlemci yükseltmesi yaptıktan sonra PBO Curve Optimizer ile undervolt işlemlerimi tamamladım. Hazır başlamışken RAM tarafına da el atmak istedim ve yaptığım araştırmalar sonucunda, voltaj artırmadan stabil kalabileceğim değerleri yakaladım. Şu an bir sorun gözükmüyor ancak farklı önerilere de açığım.

Kafama takılan ve yanıtını aradığım bir soru var: Kullandığım RAM'lerin A-die mı yoksa M-die mı olduğunu nasıl anlayabilirim? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Not: OCCT ile 30-40 dakikalık bir stres testi yaptım. Belleklerden biri maksimum 55.5°C, diğeri ise 59.0°C dereceyi gördü. Bu sıcaklıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

@Ayhan Dönmez hocam, yardımcı olursanız sevinirim.

2.webp

3.webp

ZenTimings_Screenshot_29552733.7743046.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Herkese merhaba,

Yakın zamanda işlemci yükseltmesi yaptıktan sonra PBO Curve Optimizer ile undervolt işlemlerimi tamamladım. Hazır başlamışken RAM tarafına da el atmak istedim ve yaptığım araştırmalar sonucunda, voltaj artırmadan stabil kalabileceğim değerleri yakaladım. Şu an bir sorun gözükmüyor ancak farklı önerilere de açığım.

Kafama takılan ve yanıtını aradığım bir soru var: Kullandığım RAM'lerin A-die mı yoksa M-die mı olduğunu nasıl anlayabilirim? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Not: OCCT ile 30-40 dakikalık bir stres testi yaptım. Belleklerden biri maksimum 55.5°C, diğeri ise 59.0°C dereceyi gördü. Bu sıcaklıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

@Ayhan Dönmez hocam, yardımcı olursanız sevinirim.

Eki Görüntüle 232204
Eki Görüntüle 232205
Eki Görüntüle 232206

tRFC değerinden anlaşılıyor. tCK 420 Boot ettiğine göre A-die olur. Emin olmak istiyorsan tCK 390 yaz, Boot ederse A-die olduğu kesinleşir. M-die nCK 160 ns altı genelde Boot etmez, sınır 145-150 ns. A-die sınır 115 ns.
tREFI 65535 iken tRFC 140 ns olması problem değil zaten. 120 ns yaptığında farkı gözle göremezsin.

36-32 aç son attığım gibi, onu RTP programı ile 90 dakika test et. Hata yoksa gayet iyi.

MSI'de Gear kapatma bir de, Gear açık 1-2-0 kullan. Gear kapatmak problematik. Yine 1x-1x kalsın stabilse, Train süresi ciddi düşüyor. Gear kapalıyken vs. 8x gerekebilir. Gear açık tutuyor her türlü.

tREFI 65535 iken tRFC 140 ns olması problem değil zaten. 120 ns yaptığında farkı gözle göremezsin.

36-32 aç son attığım gibi, onu RTP programı ile 90 dakika test et. Hata yoksa gayet iyi.

MSI'de Gear kapatma bir de, Gear açık 1-2-0 kullan. Gear kapatmak problematik. Yine 1x-1x kalsın stabilse, Train süresi ciddi düşüyor. Gear kapalıyken vs. 8x gerekebilir. Gear açık tutuyor her türlü.
Bu 130 ns'yi CPU tarafındaki kararsızlık etkiler mi?

Bu 130 ns'yi CPU tarafındaki kararsızlık etkiler mi?

RAM açamıyor, CPU alakası yok. Mixed getirirse MSI o zaman anlaşılır ama M-die 136 ns tRFC Boot bile etmez. Oradan belli M olmadığı, A-die olmadığı da 135 ns tRFC açmamasından belli. Patriot kaynaklı sıkıntı var.

Son partide sorun yok, H-die DR sorunsuz açıyor hepsini. Bu N/A olanlar problematik belli ki. Diğer konudaki durum da öyle.

RAM açamıyor, CPU alakası yok. Mixed getirirse MSI o zaman anlaşılır ama m-die 136 ns tRFC boot bile etmez. Oradan belli m olmadığı, a-die olmadığı da 135 ns tRFC açmamasından belli. Patriot kaynaklı sıkıntı var.

Son partide sorun yok, h-die dr sorunsuz açıyor hepsini. Bu n/a olanlar problematik belli ki. Diğer konudaki durum da öyle.

Hocam teste koyacağım şimdi, gördüğünüz bir sorun yoksa tabii. Diğer arkadaşın bellekler nasıl 420 yapamıyor şaşırdım; ben rahat 420 yapıyorum stabil bir şekilde. Benim RAM ortada kaldı. :D Ya anakart cidden cacık ya da yeni element geliyor.

Hocam teste koyacağım şimdi gördüğünüz bir sorun yoksa tabii diğer arkadaşın bellekler nasıl 420 yapamıyor şaşırdım ben rahat 420 yapıyorum stabil bir şekilde benim RAM ortada kaldı :D ya anakart cidden cacık ya da yeni element geliyor.

Hocam stabil başka bir şey yapmıyoruz değil mi?

6.webp

Hocam teste koyacağım şimdi, gördüğünüz bir sorun yoksa tabii. Diğer arkadaşın bellekler nasıl 420 yapamıyor şaşırdım; ben rahat 420 yapıyorum stabil bir şekilde. Benim RAM ortada kaldı. :D Ya anakart cidden cacık ya da yeni element geliyor.

Hocam stabil başka bir şey yapmıyoruz değil mi?

Eki Görüntüle 232296

Zaten 140 ns açamıyor ama sözde A-die. M stabil açamaz 150 ns altını. H-die olanlar da 120-130 ns hep açtı şimdiye dek. Sende N/A belirtiliyor. Defektli A-die ama zararı olmaz tRFC kısmının.

Sonuç olarak yöntemleri anlattım, sorun çözüldü ise belirtiniz. :)

Net karar A-die yani. Böyle M-die yok. tTRP 8 dahi açıyordu sende zaten. M yemez. N/A yazanlar yüksek oranda A idi Patriot'ta, seninkinde defekt var. IC Quality iyi değil demek ki. Piyasada 135 ns açamayan senin haricinde hiç yok ama, bildirilmedi.

Zaten 140 ns açamıyor ama sözde A-die. M stabil açamaz 150 ns altını. H-die olanlar da 120-130 ns hep açtı şimdiye dek. Sende N/A belirtiliyor. Defektli A-die ama zararı olmaz tRFC kısmının.

Sonuç olarak yöntemleri anlattım, sorun çözüldü ise belirtiniz. :)

Net karar A-die yani. Böyle M-die yok. tTRP 8 dahi açıyordu sende zaten. M yemez. N/A yazanlar yüksek oranda A idi Patriot'ta, seninkinde defekt var. IC Quality iyi değil demek ki. Piyasada 135 ns açamayan senin haricinde hiç yok ama, bildirilmedi.
Hocam anakart engel oluyor olabilir mi? Sonuç olarak giriş seviyesi, açıkçası sizin kadar bilgim yok ama araştırdığımda dediğiniz doğru; M diye benim yaptıklarımı yapamıyor, yapamaz diyorlar. Böyle bir görsel de buldum, alakası var mı bilmiyorum ama sonuç olarak A diye ama mızmız.:D

0AUEf5K.webp

Hocam anakart engel oluyor olabilir mi? Sonuç olarak giriş seviyesi, açıkçası sizin kadar bilgim yok ama araştırdığımda dediğiniz doğru; M diye benim yaptıklarımı yapamıyor, yapamaz diyorlar. Böyle bir görsel de buldum, alakası var mı bilmiyorum ama sonuç olarak A diye ama mızmız.:D

Eki Görüntüle 232349

A-die sizdeki, yöntemleri anlattım. IC Quality yetersiz. Ama piyasada hiç dönüt yok bu şekilde. 130 ns açamayan denk gelmedim, sana öyle denk gelmiş. Fabrikasyon defektli. M-die tRTP 8, tRFC 150 ns altını Boot dahi etmiyor. 140 ns stabil zaten mümkün değil ona. H-die olanlar yine 120-130 ns görüyor rahat. Sende N/A belirtildiği için A-die. Mixed Mode eklenseydi daha net anlaşılırdı, MSI sağ olsun işleri zora sokuyor. Force olsa yine 7600 1:2 Boot etse M olamazdı. Liste uzar gider. Çok yöntem var.

NVIDIA'nın 5000 serisinde eksik ROP değeri gibi düşün, benziyor. :)

Eki Görüntüle 232349

Bu tablonun bir anlamı yok. nCK cinsinden hesaplama içeriyor, tCK 420 mesela nCK 140 ns eder. Bunu zaten 6000 frekansta iken verdiğin tüm tCK'ları 3'e bölerek bulursun. Örnek 140 ns istiyorsan 3 ile çarp, 420 eder. 400 tRFC verdiysen 3'e böl, 133.33 ns eder vs.

Eki Görüntüle 232349

1773236679576.webp

@Grey Ek metod, MSI kartın olmasaydı Mixed aktif olsaydı tRFC2 100 ns Boot etmez ise A-die, eder ise M-die. M-die 90-100 ns tRFC2 açar, 55-70 ns arası Same Bank açar. A-die yine Same Bank 80 ns altına düşürtemez kolay kolay. Ciddi fark var yani, anlıyorsun böylece. Senin bu kadar uğraşma sebebin kartın MSI olması. :) Önerse bu adamlar önerir, neden önermiyor MSI, bir sormak lazım. @LH44 @michaelscofield

Eki Görüntüle 232353

@Grey ek metot, MSI kartın olmasaydı mixed aktif olsaydı tRFC2 100 ns boot etmez ise a-die, eder ise m-die. M-die 90-100 ns tRFC2 açar, 55-70 ns arası same bank açar. A-die yine same bank 80 ns altına düşürtemez kolay kolay. Ciddi fark var yani, anlıyorsun böylece. Senin bu kadar uğraşma sebebin kartın MSI olması. :) önerse bu adamlar önerir, neden önermiyor MSI, bir sormak lazım. @LH44 @michaelscofield

Hocam Gigabyte bir anakart üzerinde şu an RAM'leri ne yapalım, sıyırdım. :) Söyleyin emin olalım.

Hocam Gigabyte bir anakart üzerinde şu an RAM'leri ne yapalım, sıyırdım. :) Söyleyin emin olalım.

Gigabyte'da 1.2.8.0 AGESA ile Mixed desteği geldi. Auto Mixed uyguluyor Train algoritmasını zaten. 6000 MT/s 1:1 iken tRFC2 300 gir, Boot etmezse A-die. Boot ederse M-die. Same Bank ve tRFC1 Auto bırak. ZenTimings 1.36 son sürümü indirip A2-B2 görsel atın.

1773240329534.webp
Boot ederse M-die. 100 ns tRFC2 A-die açamaz CL26 kit harici.

Bank Refresh Mode Mixed seçili olsun bir de. Her Gigabyte karta eklenmemiş olabilir.