Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Liguori 1

Yetkin
Makaleler
1
Aracın lastiklerinde TPMS olması zorunlu mu? Eğer yoksa muayeneden geçer mi? Hafif veya ağır kusur olarak mı yazılır?

Geçer, sorun olmaz. Zorunlu bir şey değil o şayet.
Bildiğim kadarıyla yurt dışında 2014'ten sonra satılan her araç için zorunlu. Yasa sadece 2014 ve sonrasını kapsadığı için 2015 model bir araçta TPMS olmaması veya bozuk olması geçmemeye neden oluyor. Eski araçlarda zaten TPMS olmadığı için geçmeme gibi bir şey söz konusu değil. Taktırma zorunluluğu da yok. Ama eğer araç 2014 sonrası ve TPMS ile geldiyse, TPMS hep olmak zorunda, çıkarılamaz. Bozulduysa da tamir edilmeli.

Acaba bizim ülkede de buna benzer bir yasa veya kural var mı? Onu merak ediyorum.

Bildiğim kadarıyla yurt dışında 2014'ten sonra satılan her araç için zorunlu. Yasa sadece 2014 ve sonrasını kapsadığı için 2015 model bir araçta TPMS olmaması veya bozuk olması geçmemeye neden oluyor. Eski araçlarda zaten TPMS olmadığı için geçmeme gibi bir şey söz konusu değil. Taktırma zorunluluğu da yok. Ama eğer araç 2014 sonrası ve TPMS ile geldiyse, TPMS hep olmak zorunda, çıkarılamaz. Bozulduysa da tamir edilmeli.

Acaba bizim ülkede de buna benzer bir yasa veya kural var mı? Onu merak ediyorum.

Hafif kusur bile yazmayacaklardır, no problem, hiç endişe etme. Bazı bölgelerde muayene istasyonlarında sadece garip garip şeylerden kaynaklı hafif kusur yazıyorlar o kadar. Maksimum belki hafif kusur yazarlar, o da maksimum. Yapılıp yapılmaması araç sahibine bağlı, olmak zorunda değil muayene için. Zorunluluk yok bununla ilgili.

Sen gözlerine sokma sadece yeterli, burası Türkiye tabii biliyorsun.

Türkiye'de araçların çoğunda hâlâ yok. Düşüyor, arızalı, uğraşmıyorlar bile, sorunsuz geçiyor muayeneden.

Ama naçizane tavsiyem müsait bir zamanda yaptır, arızalı kalmasın. Muayene için değil, kendin için. Bazı araçlarda sensör yok bu arada, ESP ve ABS gibi sistemlerden sensörler araba hareket ettikçe alır o veriyi. Senin aracında lastik içinde mi sensör, yoksa dediğim gibi ABS veya ESP gibi sistemlerden mi okuyor?

Ama naçizane tavsiyem müsait bir zamanda yaptır, arızalı kalmasın. Muayene için değil, kendin için. Bazı araçlarda sensör yok bu arada, ESP ve ABS gibi sistemlerden sensörler araba hareket ettikçe alır o veriyi. Senin aracında lastik içinde mi sensör, yoksa dediğim gibi ABS veya ESP gibi sistemlerden mi okuyor?
Benim araçta lastiklerde sensör var bildiğim kadarıyla. Başka bir yerden okumuyor.

Olay tam tersi, benim TPMS'ler sorunsuz çalışıyor. Ben çıkartmak istiyorum şahsi nedenlerden. Çıkarttıktan sonra sıkıntı çıksın istemiyorum.

Benim araçta lastiklerde sensör var bildiğim kadarıyla. Başka bir yerden okumuyor.

Olay tam tersi, benim TPMS'ler sorunsuz çalışıyor. Ben çıkartmak istiyorum şahsi nedenlerden. Çıkarttıktan sonra sıkıntı çıksın istemiyorum.

Eğer lastiklerinde sensör varsa, lastikçi 15 dakikada söker hepsini. Ama sönmeyen uyarı alırsan arabaya bağlanıp sildirmek gerekebilir o hatayı, en fazla uyarı ışığı yanar fiziksel sensör varsa dediğin gibi. Belki OBD cihazı ile bağlantı gerekebilir, OBD cihazı konusunda da Pesimist hoca bu işlerin erbabıdır. @pesimist34

Eğer söktürürsen atma, sakla onları. @Liguori

Ama araç benim aracım gibi fiziksel sensöre sahip değilse onu iptal etmek bir tık daha zor olabilir. Benim aracımda fiziksel sensör olmadığı için gömülü durumda, iptal etmek istersem ABS ve ESP'ye müdahale etmem gerekiyor şayet.

Son düzenleme: