6823

Becerikli
Merhaba arkadaşlar.

Windows 11'den Linux Mint'e geçiş yapmayı düşünüyorum. bununla ilgili birkaç sorum olacaktı.

1- ekranı simetri olarak otomatik bölme özelliği var mı acaba? Ekranın solu 4/3 oranda tarayıcı olacak, sağ tarafı 4/1 iki tane klasör alt alta açık olacak. Bunu elle yaparsam her defasında zor olabilir, bu yüzden sormak istedim.

2- işim gereği sadece WhatsApp Web kullanıyorum, ses ve tanıtım görselleri atıyorum müşterilere. Klasörlerin sol tarafında ki gezinti bölmesinde ki her şeyi silip oraya istediğim klasörleri atayabilir miyim? Mesela Windows 11'de giriş ve galeri diye bir şey var silinemiyor, aynı sorunu Linux'da yaşar mıyım acaba?

3- ASUS ROG Azoth klavye ve ASUS ROG Keris II mouse kullanıyorum. Armoury Crate yüklemeden bunları bilgisayar görür mü acaba? Aura efektleri falan hiç önemli değil, bilgisayarın tanıması yeterli. Mesela Windows 11'de ek bir doungle ile hızlı raporlama mevcut mouse için, aynısını Linux otomatik yapar mı?

4- tarayıcıda iş yerinin WhatsApp Web'i açık olduğundan dolayı uygulama olarak ek bir WhatsApp uygulamasını yükleyip kendi WhatsApp'ı mı açabilir miyim?

Sorular belki saçma gelebilir ama bilgisayarı sadece bunun için kullanıyorum ve bu işlemler için günde 10 saat bilgisayar başında oturuyorum. Daha hızlı bir deneyim için Linux'a geçmek istedim, bazen 1 dakikada 4-5 müşteriye bakmak zorunda kalıyorum ve hız bu işin olmazsa olmazı.

sistem özelliklerim; Ryzen 5 5600 işlemci, 3200MHz 16 GB çift slot RAM, 1050 Ti ekran kartı ve işlemcide sıvı soğutma mevcut.

Windows 11'in arka plan uygulamaları, kullanmadığım en az aktif 100 tane arka plan servisi ve gelecekte önüme dayatacakları yapay zeka, reklamlar, reklam engelleme eklentilerine kısıtlamalar vs. derken artık Linux zamanı geldi diye düşünüyorum. Microsoft ve Google'dan kendimi uzaklaştırmak için Linux'u bir kere de olsa denemek istedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
1. Pencereleri simetrik olarak bölmek, Gnome Tweaks aracıyla veya i3, Awesome gibi mozaik pencere yöneticileriyle (tile window managers) kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

2. Linux Mint'in panelini, kişisel tercihlerinize göre düzenleyebilirsiniz. İhtiyaç duymadığınız öğeleri kaldırabilir, sıklıkla eriştiğiniz klasörleri buraya ekleyebilirsiniz. Windows'ta olduğu gibi, sistem tarafından kısıtlanmış ve kaldırılamayan öğelerle karşılaşmazsınız.

3. ASUS ROG klavye ve fare setiniz, Linux Mint üzerinde büyük olasılıkla sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Armoury Crate yazılımına ihtiyaç duymadan temel işlevlerini kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, hızlı raporlama gibi bazı özellikler için ek sürücüler gerekebilir. Bu konuda Linux topluluğunun engin bilgi birikiminden ve yardımseverliğinden faydalanabilirsiniz. Her ihtimale karşı Live USB'de her şeyi denersiniz.

4. Elbette, WhatsApp Web'i tarayıcınızda açık tutarken, aynı zamanda masaüstü WhatsApp uygulamasını kullanmanız mümkün. Bu sayede, hem iş hem de kişisel WhatsApp hesaplarınızı eş zamanlı olarak idare edebilirsiniz.

* * *

Linux Mint, Windows 11'e kıyasla daha zarif ve çevik bir işletim sistemi. Bu fark, özellikle eski veya mütevazı donanıma sahip sistemlerde daha belirgin. Sizin sisteminizin donanımı, Linux Mint'in akıcı çalışması için fazlasıyla kâfi.

Windows'tan Linux'a geçince gençleştim ben. Ama @Glade hocamın da dediği gibi Dual boot yapın, bazen Windows ihtiyacı olabiliyor. Mesela ben Linux üzerinde aşırı hakim olmadığım için bazen Windows'a dönüp işimi halletmek için ikisini de kullanıyorum.

Yeni sistemler için Mint indirirken Edge iso'sunu indirin çünkü, normal mint indirirseniz 5.15 kernelini kullanıyor donanım problemi yaşayabilirsiniz. Edge ise 6.5 kerneli kullanıyor, Linux Mint 22 ile birlikte varsayılan olarak 6.8 kernelini kullanacaklar.

Ekranı simetri olarak otomatik bölme özelliği var mı acaba? Ekranın solu 4/3 oranda tarayıcı olacak, sağ tarafı 4/1 iki tane klasör alt alta açık olacak. Bunu elle yaparsam her defasında zor olabilir, bu yüzden sormak istedim.
Bu dediğin tiling oluyor. Linux masaüstünde zibilyon tane tiling pencere yöneticisi var.
1717963945946.webp

Bundan bahsediyorsun muhtemelen.
işim gereği sadece WhatsApp Web kullanıyorum, ses ve tanıtım görselleri atıyorum müşterilere. Klasörlerin sol tarafında ki gezinti bölmesinde ki her şeyi silip oraya istediğim klasörleri atayabilir miyim? Mesela Windows 11'de giriş ve galeri diye bir şey var silinemiyor, aynı sorunu Linux'da yaşar mıyım acaba?
Komple orayı bile silebiliyorsun. Bunu yapacak dosya yöneticileri var, Dolphin gibi.
ASUS ROG Azoth klavye ve ASUS ROG Keris II mouse kullanıyorum. Armoury Crate yüklemeden bunları bilgisayar görür mü acaba? Aura efektleri falan hiç önemli değil, bilgisayarın tanıması yeterli. Mesela Windows 11'de ek bir doungle ile hızlı raporlama mevcut mouse için, aynısını Linux otomatik yapar mı?
Ben Logitech kablosuz klavye kullanıyorum dongle ile. Henüz bir Linux dağıtımının klavyemi görmemesi sorunu ile karşılaşmadım.
Tarayıcıda iş yerinin WhatsApp Web'i açık olduğundan dolayı uygulama olarak ek bir WhatsApp uygulamasını yükleyip kendi WhatsApp'ı mı açabilir miyim?
Resmi WhatsApp clientı yok ama topluluk tarafından geliştirilen clientlar var.

Bu dediğin tiling oluyor. Linux masaüstünde zibilyon tane tiling pencere yöneticisi var.
Pencereleri simetrik olarak bölmek, Gnome Tweaks aracıyla veya i3, Awesome gibi mozaik pencere yöneticileriyle (tile window managers) kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Olayın neden window managerlara kaydığını anlamadım çünkü sadece onlarda olan bir özellik değil, fakat evet, Mint'in kullandığı masaüstü ortamında pencereleri dörde kadar bölebiliyorsunuz. Eğer olur da GNOME kullanan bir dağıtım kullanırsanız, varsayılan olan sadece ikiye bölme olayını üstte de bahsedildiği gibi Gnome Tweaks ile dörde çıkarabilirsiniz.

@meow ben ornek için tiling WM söyledim. Yoksa iki plugin ile hem GNOME'da, hem Plasma'da yapılır kolayca. Konu sahibinin yazdığından anladığım kadarıyla kolayca bölebilecek pencere istiyor, mouse ile kaydırmalı değil. Hangi yolu anlatmak istiyorsa artık, ikisi de destekleniyor.

1- ekranı simetri olarak otomatik bölme özelliği var mı acaba? Ekranın solu 4/3 oranda tarayıcı olacak, sağ tarafı 4/1 iki tane klasör alt alta açık olacak. Bunu elle yaparsam her defasında zor olabilir, bu yüzden sormak istedim.
Plasma'nın default olarak, GNOME'unsa extensionlarla desteği var. GNOME sürükle bırak ve kısayollarla tiling (bahsettiğin mevzu) yapabiliyor. Ancak kısıtlı ve o kadar kullanışlı değil. Eklentilerle güzel olabiliyor ama. Alternatif olarak tiling window managerlar kullanabilirsin. Hyprland, i3wm, bspwm vs vs.

Mint Cinnamon adı verdikleri bir masaüstü ortamı kullanıyor, tiling desteği nedir, nasıldır bilmiyorum.

2- işim gereği sadece WhatsApp Web kullanıyorum, ses ve tanıtım görselleri atıyorum müşterilere. Klasörlerin sol tarafında ki gezinti bölmesinde ki her şeyi silip oraya istediğim klasörleri atayabilir miyim? Mesela Windows 11'de giriş ve galeri diye bir şey var silinemiyor, aynı sorunu Linux'da yaşar mıyım acaba?
Atayabilir, silebilirsin. Kullandığın dosya yöneticisine bağlı olarak bomboş bırakabiliyorsun. Yer imi atamakta mümkün.

Nautilus'ta yapılamıyor diye biliyorum ancak yanılıyor olabilirim. (Nautilus GNOME'un dosya yöneticisi, Dolphin Plasma'nın, Thunar ise XFCE4'ün.) Dolphin ve Thunar ile yapılabiliyor. Bunları masaüstü ortamlarından bağımsız olarak da yükleyip varsayılan yapabiliyorsun.

3- ASUS ROG Azoth klavye ve ASUS ROG Keris II mouse kullanıyorum. Armoury Crate yüklemeden bunları bilgisayar görür mü acaba? Aura efektleri falan hiç önemli değil, bilgisayarın tanıması yeterli. Mesela Windows 11'de ek bir doungle ile hızlı raporlama mevcut mouse için, aynısını Linux otomatik yapar mı?
Cihazları tanır kullanırsın, konfigürasyon biraz dertli olabilir. Linux'ta genelde yazılım desteği olmuyor o tarz ürünlerin. Ancak ürünlerin kendi hafızası varsa, ve ayarlar oraya kaydediliyorsa, Windows'ta yaptığınız ayarlar, Linux'ta da kullanılmaya devam eder.

4- tarayıcıda iş yerinin WhatsApp Web'i açık olduğundan dolayı uygulama olarak ek bir WhatsApp uygulamasını yükleyip kendi WhatsApp'ı mı açabilir miyim?
Electron ile yazılmış WhatsApp web containerları var. Gerekirse ben bir tane yazar atarım sana, tarayıcında kendininki açık olur onda da iş hesabını açarsın yada tam tersi. Zor bir şey değil. Mümkün.