Yanlış bilgi: https://developer.nvidia.com/blog/nvidia-transitions-fully-towards-open-source-gpu-kernel-modules/
Bu yazıyı kırbaçlama usulu ile yazacağım. Belki birazcık iflah olursunuz. Ayrıca yazı biraz uzun olacak.
Bende bir Linux kullanıcısıyım ama gördüğüm şeyleri anlatmak yerine susmayı tercih ederdim ta ki dün akşama kadar. Bir Linux dedim diye olay çıktı. Oraya geleceğim ama bazı konuları konuşmanın tam zamanı diye girişi bitiriyor ve asıl meseleye geçiyorum.

Kırbaç 1: Çok Fazla Dağıtım ve Masaüstü Ortamı Cehennemi
Linux'un en ciddi sorunu. Yüzlerce dağıtım var ama sadece 5 tanesi düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu dağıtım bolluğu aslında kafa karıştırmaktan fazlası değil. Herkes bir dağıtım yapıyor ama birkaç gün sonra mezara gömülüyor. Tüm enerjilerini boş işlere yatırarak hem kendine hem de sonrakilere yazık ediyor maalesef.

Bir diğer mesele ise masaüstü ortamları. Günümüzde 5 – 10 tane masaüstü ortamı var ama hepsi birbirinden dertli. Kimisi sorunsuz olmasına rağmen, aptalca hatalar yapması. Kimisi ise, varlığı ziyan olması. İnsanların kafasını karıştıran fazlalıklardan başka bir şey değil açıkçası. Geliştiriciler, bu saçmalıklarla zamanlarını ziyan ediyorlar farkında bile değiller.

Kırbaç 2: Ego Yarışmaları ve Donanım Sorunları
Linux geliştiricilerin an can alıcı noktası, ego yarışmalarıdır. Kendilerinden başkalarına hem varlığına hem de düşüncelerine katlanamıyorlar. İlla hep benden başkası kullanmasın, bilmesin veya önermesin modundalar. Herkes bir şeyler kodluyor ama ne amaçla kodladığını kendinden başkası bilemiyor veya anlamıyorlar. Görünüş dersen ayrı facia, tasarım desen Windows 98'den bile hallice. Anlayacağın, durum çok vahim.

Biraz da çuvaldızı kendime de batırayım demek için, donanım uyumsuzluğu cehennemini deşeyim. Her kafadan ayrı bir şey çıkıyor. Sürekli her çıkan yeni donanımda acaba benim Linux'ta çalışacak mı gibi, sorularla zamanlarını kemiren bir meseleye dönüşüyor. Bu sadece kitlenin değil ama büyük kısmı onların da proble midir?

Kırbaç 3: “Skill Issue” Saçmalığı
Şimdi Linux'un büyümesini baltalayan soruna geçeyim. Bir sorun yaşayan herkesi korkutarak kaçırtan bir terimdir, skill issue. Kendilerine bir kale inşa edip oraya sığındıkları da limandır ayrıca. Bu sadece sorunlar için değil, bazen kendi kendilerine firma isimler ile dalga geçerlere ve sonra onları düzelttiklerinde normal insanlarla uğraşırken bile kullandıkları bir sözcüktür.

Bir diğer dert ise, insanların önerilerini dahi dinlemeden saniyesinde söyledikleri bir kelimedir. Bu kişiler, Linux'a diğer rakipleri bunlar kadar zarar vermemişlerdir. Bunların iflah olması imkansız, o yüzden düzelmeleri için bir psikoloğa gidip randevu almaları gerekiyor. Bu kişilerin yaptıkları, insanlara tepeden bakmak oluyor.

Son Olarak:
Bu yazıyı dün akşam yazsaydım, belki bu kadar merhametli olmazdım. Umarım bir gün bu Linux tek sayı lanetlerinden kurtulur ve çok sayılı bir değerlere geçmesi tek temennimdir.

Linux'un bence tek sorunu NVIDIA driverlarının açık kaynak olmaması.
AMD kartım ile FPS artışı yaşıyorken NVIDIA kartımda FPS düşmesi yaşıyorum. Aga açın driverları.

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme:
Kırbaç 1: Çok Fazla Dağıtım ve Masaüstü Ortamı Cehennemi
Linux’un en ciddi sorunu. 100’lerce dağıtım var ama sadece 5 tanesi düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu dağıtım bolluğu aslında kafa karıştırmaktan fazlası değil. Herkes bir dağıtım yapıyor ama birkaç gün sonra mezara gömülüyor. Tüm enerjilerini boş işlere yatırarak hem kendine hem de sonrakilere yazık ediyor maalesef.

Bir diğer mesele ise masaüstü ortamları. Günümüzde 5 – 10 tane masaüstü ortamı var ama hepsi birbirinden dertli. Kimisi sorunsuz olmasına rağmen, aptalca hatalar yapması. Kimisi ise, varlığı ziyan olması. İnsanların kafasını karıştıran fazlalıklardan başka bir şey değil açıkçası. Geliştiriciler, bu saçmalıklarla zamanlarını ziyan ediyorlar farkında bile değiller.
Bu konuya hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Bence, Linux kullanıcıları ortak bir şekilde 1 dağıtım ve 1 masaüstü seçerse bu konu kolayca hallolur.

Öneri:

Yeni Başladıysan: Linux Mint Cinnoman Edition

Orta/Üst: Garuda Linux

Son düzenleme:
@29, Bunlara inkar etmiyorum ki, çoğu makine Windows 7 kullanıyor ama konumuz Windows değil ki.

Bu kafa yapısı mantıklı değil, sadece senin bilmen, herkesin bileceği anlamına gelmiyor. Hatta normal insanların zerre umurunda değil. Bu muhabbetler ama Linux önce kendine doğru yolu çizmesi gerek. Olay bundan ibaret.
Dostum diyorum ki her seyi flatpak kullan default mirrordan kullan da gidip macera arama githubda script arayacağım diye. Sizin ettiğiniz Windows magazasından değil gezginlerden program kurmak.

Neyse, iyi eğlendik, bu seneki Linux kavgası dozumu da aldım. Forumlarda nesliniz tükendi sandıydım ama hala devam ediyormuş. Steam Deck üzerinde Arch Linux ve KDE 6 var diyerek cümlemi bitirip dersime geciyorum.

Bu font rendering işi windows'un geçemese de yanına yaklaşabildi mi? En iyi fontlar şu anda hangi masaüstü ortamında biliyor musunuz? Bu linux'un font renderingi varsayılanlarda her zaman gözümü kanatmıştır zira. 1080p ekranda Windows'un yanında rezalet gözüküyorlardı. Eğer bu font rendering işi çözülebiliyorsa linux'a tekrardan bir şans verebilirim.
Wayland daha başarılı eğer dağıtımın izin verdigi seviyelerde yakınlaştırıyor ya da %100 kullanıyorsanız. Ben su anda Cantarell ya da Adwaita fontlarını kullanıyorum ki ilki son 7 ya da üstü senedir diğeri ise yeni default font.

GNOME Tweaks programından, yazı tipleri ekranına gelirseniz elinizde oynamak için fazla fazla seçenek olacak. Goruntuyu değil fontları scale ederseniz de oran olarak bozulmaz.
1744382785675.webp

Bu da hobi amacli %125 yapilmis hali, her sey lazer kesim gibi
1744383125553.webp

Son düzenleme:
Üzülüyorum, %4 size çokmuş, onu anlıyorum. Umarım birileri güzel bir standartlık getirir ama sanmıyorum. Boşa kürek çektim. Belki birileri anlar diye. Her yazılım depoda ve flatpakta yok, o zaman ne yapacağız? Mecbur dışarıdan bakmak zorunda kalıyo'sun. Bu konuyu eğlence olarak kullanmak ayrı bir sorun.

Linux Mint güzel ama onunla da gram derdim yok.

Son kullanıcının Linux kullanmasını gerektirecek hiçbir sebep olmadığı için Linux kullanımı artmıyor.
Bana göre sebep var. Fakat Linux tarafında kullanıcıların büyük çoğunlukta istekleri görmezden geliniyor gibi. "Ya bu deveyi güdersin, ya bu diyardan gidersin" mantığıyla yaklaşıyorlar. Benim gözlemlediğim bu. Yoksa gerçekten alternatife ihtiyaç var.

r harfini vergi mi kestiler hocam?
Her yazılım depoda ve flatpakta yok, o zaman ne yapacağız? Mecbur dışarıdan bakmak zorunda kalıyo'sun.
Hic bir isletim sisteminde yok. Her isletim sisteminde bir sideloading muhabbeti var ve bu isler Mac tarafinda bile iskence cunku sideloadingi yasaklamaya calisiyorlar.

Windows uzerinde bile bazi yazilimlarin kurulumu icin chocolatey gibi araclara mecburuz zaten. Isterseniz binaryleri indirip githubdan da kullanabilirsiniz neredeyse butun yazilimlari cunku tar.gz olarak cogunlukla koyar yapimcilar. Standart olmayan toollardan bir sey bekleyemiyoruz zaten ki bunlar senin benim gibi nerdler disinda kimsenin umrunda degil.

Linux masaustu iyi yolda ve hizlanmis olarak buyuyor. Wayland standardinin neredeyse oturmasi, Pulse adli cehennemlikten kurtulmamiz ve Pipewire'in stabilitesinin kanitlanmasi, KDE ve GNOME'un stabillesmesi ve ozellikle KDE 5 ve GNOME'un 2023 sonrasi genel ciciligi bence tartisilmaz. Dogru yolda gidiyoruz ki kullanim artiyor.

Tersine muhendislik biliyorsaniz driver yazabilirsiniz ama baska konuda bir cozum yok cunku sorun yok.

"Hic bir isletim sisteminde yok. Her isletim sisteminde bir sideloading muhabbeti var ve bu isler Mac tarafinda bile iskence cunku sideloadingi yasaklamaya calisiyorlar."

Demek ki adamlar bir standart koymuş.

"Windows uzerinde bile bazi yazilimlarin kurulumu icin chocolatey gibi araclara mecburuz zaten. Isterseniz binaryleri indirip githubdan da kullanabilirsiniz neredeyse butun yazilimlari cunku tar.gz olarak cogunlukla koyar yapimcilar. Standart olmayan toollardan bir sey bekleyemiyoruz zaten ki bunlar senin benim gibi nerdler disinda kimsenin umrunda degil."

Demek ki çözüm var mış.

"Linux masaustu iyi yolda ve hizlanmis olarak buyuyor. Wayland standardinin neredeyse oturmasi, Pulse adli cehennemlikten kurtulmamiz ve Pipewire'in stabilitesinin kanitlanmasi, KDE ve GNOME'un stabillesmesi ve ozellikle KDE 5 ve GNOME'un 2023 sonrasi genel ciciligi bence tartisilmaz. Dogru yolda gidiyoruz ki kullanim artiyor."

30 yıldır neredeydi bu elemanlar? Harbi soruyorum. Demek ki, istenirse yapılabiliyor ama yetersiz.

"Tersine muhendislik biliyorsaniz driver yazabilirsiniz ama baska konuda bir cozum yok cunku sorun yok."

Buna yorumum yok.

"Hic bir isletim sisteminde yok. Her isletim sisteminde bir sideloading muhabbeti var ve bu isler Mac tarafinda bile iskence cunku sideloadingi yasaklamaya calisiyorlar."

Demek ki adamlar bir standart koymuş.
O kadar guzel bir standart ki butun yazilimcilar sovuyor. Windows desen zaten UNIX olmadigi icin butun yazilimlari calistirana kadar takla atiyorsun yok MSYS kur yok CLANG kur diye diye, Mac varsa ne Windows kurabiliyorsun ayni makineye ne de islemcin x86 oldugundan emulasyonun bile kepaze ki onlar da Wine kullaniyor backendde.

Bir yanda ihtiyacin olacak butun araclarinin geldigi bir isletim sistemi, diger yandan ofis suiti parali bir isletim sistemi. Windows uzerindelki standart da krek kullanmak sanirim.

"Windows uzerinde bile bazi yazilimlarin kurulumu icin chocolatey gibi araclara mecburuz zaten. Isterseniz binaryleri indirip githubdan da kullanabilirsiniz neredeyse butun yazilimlari cunku tar.gz olarak cogunlukla koyar yapimcilar. Standart olmayan toollardan bir sey bekleyemiyoruz zaten ki bunlar senin benim gibi nerdler disinda kimsenin umrunda degil."

Demek ki çözüm var mış.
Konuyu acana kadar cozumu de fark edebilirdin ama kullandigin isletim sisteminin ne oldugunu bilmiyorsan biz ne yapalim hocam? Kimse de 10 tane kullanicinin ihtiyaci olacak yazilimi 4 GB RAMli thinkpadiyle her dagitima derlemek zorunda degil.

"Linux masaustu iyi yolda ve hizlanmis olarak buyuyor. Wayland standardinin neredeyse oturmasi, Pulse adli cehennemlikten kurtulmamiz ve Pipewire'in stabilitesinin kanitlanmasi, KDE ve GNOME'un stabillesmesi ve ozellikle KDE 5 ve GNOME'un 2023 sonrasi genel ciciligi bence tartisilmaz. Dogru yolda gidiyoruz ki kullanim artiyor."

30 yıldır neredeydi bu elemanlar? Harbi soruyorum. Demek ki, istenirse yapılabiliyor ama yetersiz.
Tamam Mac ayri bir UI guzelligi ama Windows tarafina karsin neyini sevemediniz KDE'nin.

Ya bu adamlar KDE'nin sloganini caldi, tanitim slogani olarak koydular. Herifler ozellik yurutuyor, durumun vahameti bu duzeyde.

Benim de.