Bana göre sebep var. Fakat Linux tarafında kullanıcıların büyük çoğunlukta istekleri görmezden geliniyor gibi. "Ya bu deveyi güdersin, ya bu diyardan gidersin" mantığıyla yaklaşıyorlar. Benim gözlemlediğim bu. Yoksa gerçekten alternatife ihtiyaç var.
Dostum, ne alakası var? Yukarıdaki arkadaşa 'Wayland geç' diyorum, bu sorunun çözümü bu değil diyor. Şu anda artık X11 yerine Wayland geçmeye başladı. Hiç kimse sizin isteğinize göre gidip eski protokol için ayrıca çaba sarf etmez. Kendin yapmak istiyorsan yap, ama ortada yazılımla ilgili yaşadığınız bir sorun varsa, uygun yere bildirin. 'Ben bu sorunu yaşıyorum' diye, mesela GNOME ile ilgili sorun yaşıyorsanız, onların iletişim kanallarına falan başvurun. Şikayetleriniz gerçekten çok ilginç. 'Ben ne istersem o olacak' kafasındasınız gibi.

Dostum, ne alakası var? Yukarıdaki arkadaşa 'Wayland geç' diyorum, bu sorunun çözümü bu değil diyor. Şu anda artık X11 yerine Wayland geçmeye başladı. Hiç kimse sizin isteğinize göre gidip eski protokol için ayrıca çaba sarf etmez. Kendin yapmak istiyorsan yap, ama ortada yazılımla ilgili yaşadığınız bir sorun varsa, uygun yere bildirin. 'Ben bu sorunu yaşıyorum' diye, mesela GNOME ile ilgili sorun yaşıyorsanız, onların iletişim kanallarına falan başvurun. Şikayetleriniz gerçekten çok ilginç. 'Ben ne istersem o olacak' kafasındasınız gibi.
Ben farklı bir şey anlatmak istiyorum. Hata ya da sorunlardan bahsetmiyorum. Mesela çok basit gün içi ihtiyaç anında kullanmak isteyeceğin bir örnek; ağ üzerinden bir klasör paylaşmak istiyorum, klasör içeriği tercihen erişilebilir, yazılabilir, okunabilir ve değiştirilebilir olsun ya da geçtim onları, aniden gelişti ihtiyacım oldu, arkadaş geldi, dizüstünü getirmiş, ağa bağlandı, "ya kanka CS atalım ama bende yüklü değil, oyun dosyalarını paylaş da kopyalayım dedi" Windows'ta kaç tıkla hallederim(macOS'i hiç kullanmadım o yüzden Windows diyorum), GNOME masaüstü ortamında kaç tıkla hallederim ya da tıkla halledebilir miyim? Yoksa terminale mi geçmem gerekir? Ve ayrıca bu iş için gerekli komutları, ve config satırlarını ayrıca arayıp bulmam lazım. Böyle sorduğumda Ubuntu kullan diyorlar, tamam kullanayım. Güncel GNOME sürümünü kullanmak istiyorum diyorum, o zaman Fedora Workstation kullan deniyor. Ee bu nasıl olacak? Neden hala terminalde komut girmem gerekiyor. Neden Windows gibi bir arayüz yapılmıyor yıllardır, bu basit işlemler için? Zamanla gelişiyor diyecekler biliyorum, yok işte öyle olmuyor. Şimdiye kadar olması gerekirdi bence.

Ayrıca ekleyeyim, bu yazdıklarım yapıcı eleştiriler, öyle çamur at izi kalsın değil. Kullanmak istiyorum, kullanıyorum ama olmuyor işte. Kullanıcı istekleri, ihtiyaçları görmezden GE-Lİ-Nİ-YOR! Bu bir vizyon meselesi. Bakın Google, ihtiyaç doğrultusunda Android'i nerelere getirdi. Tamam büyük firma ama diğerleri bunu beceremedi. Yarı yolda su koydular. Google inat edip, ben bildiğimi okurum deseydi, Android de diğerleri gibi tutmazdı, ya da sürünürdü.

Son düzenleme:

Sorunun içeriğini anlamamışsın ve hâlâ konuşmaya devam mı ediyorsun? X11 kullandığımı kim söyledi? Wayland'de sistemim gayet güzel çalışıyor. Her makinenin sorunsuz Wayland çalıştırabildiğini mi düşünüyorsun? Konumuz Wayland kullan veya kullanma değil, buradaki sorun bu tür cihazların kullanımı için bir standart yok. Hani neyi anlamamış olabilirsin onu düşünüyorum. Gayet açık bir şey. Linux kullanıcısının kullandığı sistemdeki bir sorundan bahsetmesi bu kadar zoruna mı gidiyor? Kaç senedir kullanıyorum Linux'u, bazı sorunların olduğu bariz ortada. Hayati meseleler değil ama düzeltilse tadından yenmez. Her eleştiriyi karalamak olarak mı görüyorsun çok merak ediyorum. Daha da cevap vermeyeceğim, tartışmayı bilen birine birine benzemiyorsun.

Wiki ve yardım kısmında Arch, Gentoo ve Nix dışında düzgün wiki yapan yok. Kullanıcılar ardığını bulamıyor, bulduğunu ise bu 3 Wiki'den buluyor ama ilk bakışta zor gözüktüğünden kullanıcıların gözü korkuyor. Kendi dağıtımları için düzgün wiki yapmayan üreticinin distrosunu kullanmaya sıcak bakmıyorum şahsen.

Üzülüyorum, %4 size çokmuş, onu anlıyorum. Umarım birileri güzel bir standartlık getirir ama sanmıyorum. Boşa kürek çektim. Belki birileri anlar diye. Her yazılım depoda ve flatpakta yok, o zaman ne yapacağız? Mecbur dışarıdan bakmak zorunda kalıyo'sun. Bu konuyu eğlence olarak kullanmak ayrı bir sorun.

Linux Mint güzel ama onunla da gram derdim yok.
Bir program hem dağıtım depolarında hem Flatpak'te bulunmuyorsa büyük ihtimalle ya çok niş bir programdır ya da kendine özel depoya sahiptir. Ki o durumda da tek bir komutla depoyu ekleyebiliyorsunuz.

Kullanıcı dostu her dağıtımda Flatpak veya Snap yüklü geliyor ve yeni başlayan birisi programın hangi paket yöneticisi ile indirildiğini pek takmayacağı için bir standart olmasına da pek gerek yok zaten.

Mesela çok basit gün içi ihtiyaç anında kullanmak isteyeceğin bir örnek; ağ üzerinden bir klasör paylaşmak istiyorum, klasör içeriği tercihen erişilebilir, yazılabilir, okunabilir ve değiştirilebilir olsun
KDE ve GNOME uzerinde file managerlar FTP istemciligi yapabiliyor ve ag uzerinde cihazinizin gorulup gorulmemesi ayarlari bulunmakta.
, "ya kanka CS atalım ama bende yüklü değil, oyun dosyalarını paylaş da kopyalayım dedi" Windows'ta kaç tıkla hallederim(macOS'i hiç kullanmadım o yüzden Windows diyorum), GNOME masaüstü ortamında kaç tıkla hallederim ya da tıkla halledebilir miyim?
Eger oyun krek ise GNOME software uzerinden indirilme Wine, dosyalari sisteme aldiktan sonra sag tik + launch with wine.

Steam ise kurulum asamasi ayni. Steam da ya butum magazalarda var ya da deb dosyasi olarak dagitiliyor.

Ve ayrıca bu iş için gerekli komutları, ve config satırlarını ayrıca arayıp bulmam lazım. Böyle sorduğumda Ubuntu kullan diyorlar, tamam kullanayım. Güncel GNOME sürümünü kullanmak istiyorum diyorum, o zaman Fedora Workstation kullan deniyor.
Dostum cunku bazi dagitimlar bazi yazilimlari bir sure boyunca stabil kabul etmiyor. Sen Windows 10 kullanacagim ama desktopum 11 olsun diyorsun, biz terminalle o da oluyor diyince de tribi terminale atiyorsun.

Ayrıca ekleyeyim, bu yazdıklarım yapıcı eleştiriler, öyle çamur at izi kalsın değil. Kullanmak istiyorum, kullanıyorum ama olmuyor işte. Kullanıcı istekleri, ihtiyaçları görmezden GE-Lİ-Nİ-YOR! Bu bir vizyon meselesi. Bakın Google, ihtiyaç doğrultusunda Android'i nerelere getirdi. Tamam büyük firma ama diğerleri bunu beceremedi. Yarı yolda su koydular. Google inat edip, ben bildiğimi okurum deseydi, Android de diğerleri gibi tutmazdı, ya da sürünürdü.
Kapali kaynak isletim sistemlerinin, masaustu ortamlarinin dogasi geregi olan elleyememe, sizi ortaminiza alismaya zorluyor ve acik sistemlere denk gelen butun kullanicilar da zivanadan cikmis gibi her seyi ellemek istiyor ve bu vaka olusuyor. Sizin ettiginiz is ne Windows kullanmak ne Linux, siz gokten altin yagsin istiyorsunuz.

Winrar kurmuyorsunuz, butun desktop suitini, desktop suitini baslatici program dahil olmak uzere degistiriyorsunuz. Her sey acik olunca her seyi yapabilmeniz gerektigine inaniyorsunuz ama malesef kazin ayagi oyle degil.

Edit: GNOME uzerinde dosya paylasma

Yol 1: Public klasorune atmak.
1744400566175.webp

Wiki ve yardım kısmında Arch, Gentoo ve Nix dışında düzgün wiki yapan yok. Kullanıcılar ardığını bulamıyor, bulduğunu ise bu 3 Wiki'den buluyor ama ilk bakışta zor gözüktüğünden kullanıcıların gözü korkuyor. Kendi dağıtımları için düzgün wiki yapmayan üreticinin distrosunu kullanmaya sıcak bakmıyorum şahsen.
Fedora Wikisi de son kullanici icin gayet yeterli aslinda, openSUSE da ayni sekilde. Base olmayan distro zaten sevmiyorum da Mint de pek guzel bir istisna.

Son düzenleme:
@29 Ben şimdi 80GB oyun dosyasını tekrar Public klasöre niye kopyalayayim işi niye uzatıyorum, hem ssd ömründen gidiyor hem de zamandan. Neden oyunun bulunduğu klasörü direkt paylaşıma kolayca açamıyorum? Neyse bu günlük hayatta karşılaşılabilecek basit bir örnekti, yazdıklarınız alternatif yöntem ama iş pratikliğe geldi mi kullanışlı değil. Benim bildiğim Ubuntu'da terminalden samba yüklenirse dosya yöneticisi sağ tık menüsüne geliyor bu klasörü paylaş seçeneği. Ama işte bu tür özellikler standart olmalı, distro özelinde olmamalı.

Bu yüzden oyunla işi olmayan, Windows'a özgü program kullanmayan, sürücü sıkıntısı çekmeyecek milyonlarca insanlar yine de tercih etmiyor Linux'ı. Özgür yazılım, ücretsiz, açık kaynak, çok güvenli, çok çeşitli, özelleştirilebilir vs vs. bunlar bir anlam ifade etmiyor demek ki, bir yerlerde sorun var. Linux her geçen gün gelişiyor, bu iyi bir şey ama kullanıcısı olmadıktan sonra ne anlamı var? Kime gelişiyor? Terminali kullanan kullansın yine de, ama 2025 yılındayız, insanlara internette komut arattırmasınlar yahu. Evet komut öğrenmek, terminalde kullanmak insana özel hissettiriyor, farklı hissettiriyor da, ben sadece işimi halledeyim yeter diyen insana da resmen eziyet. Biz bize yeteriz diyorsanız orasını bilemem. Özgür yazılım bu demek vs.

Umarım geleceği daha parlak olur, seve seve kullanırız, kullanırlar. Yalnız şunu söyleyeyim, Microsoft battı, Windows bitti ama Linux bu kafayla geliştirilmeye devam ederse, insanlar bilgisayar kullanmayı bırakır ama yine de Linux kullanmazlar. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Şu var, öğrenme eşiğini geçince, kullanması zevkli oluyor terminali. Mesela chat GPT yardımıyla mini PC ye Fedora server kurdum, web server ve pihole çalışıyor. yaklaşık 1 aydır kapanmadı, hiç sorun da yaşamadım. Böyle de bir gerçek var. Boş, işe yaramaz bir işletim sistemi değil ama yeni kullanıcı dostu da değil.

Son düzenleme:
@29 Ben şimdi 80GB oyun dosyasını tekrar Public klasöre niye kopyalayayim işi niye uzatıyorum, hem ssd ömründen gidiyor hem de zamandan. Neden oyunun bulunduğu klasörü direkt paylaşıma kolayca açamıyorum? Neyse bu günlük hayatta karşılaşılabilecek basit bir örnekti, yazdıklarınız alternatif yöntem ama iş pratikliğe geldi mi kullanışlı değil. Benim bildiğim Ubuntu'da terminalden samba yüklenirse dosya yöneticisi sağ tık menüsüne geliyor bu klasörü paylaş seçeneği. Ama işte bu tür özellikler standart olmalı, distro özelinde olmamalı.

Bu yüzden oyunla işi olmayan, Windows'a özgü program kullanmayan, sürücü sıkıntısı çekmeyecek milyonlarca insanlar yine de tercih etmiyor Linux'ı. Özgür yazılım, ücretsiz, açık kaynak, çok güvenli, çok çeşitli, özelleştirilebilir vs vs. bunlar bir anlam ifade etmiyor demek ki, bir yerlerde sorun var. Linux her geçen gün gelişiyor, bu iyi bir şey ama kullanıcısı olmadıktan sonra ne anlamı var? Kime gelişiyor? Terminali kullanan kullansın yine de, ama 2025 yılındayız, insanlara internette komut arattırmasınlar yahu. Evet komut öğrenmek, terminalde kullanmak insana özel hissettiriyor, farklı hissettiriyor da, ben sadece işimi halledeyim yeter diyen insana da resmen eziyet. Biz bize yeteriz diyorsanız orasını bilemem. Özgür yazılım bu demek vs.

Umarım geleceği daha parlak olur, seve seve kullanırız, kullanırlar. Yalnız şunu söyleyeyim, Microsoft battı, Windows bitti ama Linux bu kafayla geliştirilmeye devam ederse, insanlar bilgisayar kullanmayı bırakır ama yine de Linux kullanmazlar. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Windows üstünde aynı dosyadan 2 tane barındırman gerektiği zaman mecbur kopyala yapıştır yapacaksın ama Linux kullanıcısı hard link veya başka yöntemlerle onlarca gb dosyayı tekrar diskte oluşturmadan çoğaltabilir.

Bundan sonra dosya paylaşımını samba , sftp v.b. ihtiyacına göre bir ton yolla yapabilirsin.

Sen istiyorsun ki distroların içerisinde her türlü gerekli olabilecek araç bulunsun ama ne yazık ki işler böyle yürümüyor.
Senin görmek istediğin özelliği bir başkası varsayılan olarak görmek istemeyebiliyor ama genel olarak gerekli birçok araç bulunuyor.
Mesela Bazı kişiler KDE varsayılanın bu kadar dolu gelmesinden şikayetçi :)

Herkes farklı kafa yapısında olduğu için bu kadar çok distro bulunuyor.
Birileri anlaşamadığında kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş sistemler oluşturuyor.
Mesela ben NixOS kullanıyorum ve Windows cihazımdan direkt buna geçiş yaptım.

Herkes Linux kullanacak veya herkes Windows kullanacak diye bir şey yok.
Herkesin ihtiyacı veya tercihi farklı olabilir.

Sürücü konusunda sana katılıyorum ama burada suçlu olan Linux değil!
Nvidia az çok bir şeyler yapmaya başladı ama hala kusursuz değil.

Ben Realtek R8125 2.5Gbps ethernet sürücüsüyle alakalı sorun yaşadım.
Olabilecek en kötü senaryolardan birisi ethernet sürücünün çalışmaması.
Belirli bir seviyede programlama bilgim olduğu için sürücüde düzenleme yaparak çalışır hale getirdim ve sorunu sürücü geliştiricilerine mail atarak bildirdim.
Kısa süre içerisinde geri dönüş yaptılar ve bildirimim için teşekkür ettiler.

Üreticilerin büyük çoğunluğu yeterli kullanım olduğunu düşünmediği için Linux kısmına pek önem vermiyor ama az çok bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
Burada geri bildirimde bulunabilecek seviyedeki kişilerin mümkün olduğunca çok bildirimde bulunması gerekiyor ki geliştiricilerde sorunu daha rahat çözsün veya farkına bile varmadıkları sorunlardan haberdar olsunlar.

Linux tam anlamıyla son kullanıcıya hitap edemiyor olabilir ama araştırma yapmasını , video izlemesini veya CHATGPT gibi araçlar kullanmasını bilen insanlar , yaşadığı sorun kendisinden kaynaklıysa bir şekilde çözebilir.

@Zynix tamam işte başlık da "Linux'ın eksikleri üzerine konuşalım" ben de kendimce gördüğüm eksiklikleri yazıyorum ama nedense 2 alıntıdır, kullanırken karşılaştığım, yazdığım eksikliklere, tam anlamıyla okumadan alternatif ama pratik olmayan yöntemler cevap olarak veriliyor. Linux kullanımı zaten %4-5, distro dağılımında bu daha da düşüyor. Büyük dağıtımlar, bu özellikleri ekler varsayılan yapar ve kullanıcı çeker, bu özellikleri istenmeyen gitsin kendi dağıtımını yapsın, ya da zaten dediğiniz gibiyse yapan mutlaka çıkar. Yeni kullanıcı nasıl kendi dağıtımını yapacak. Biraz mantık. Hedef de işte son kullanıcıya hitap eder hale getirmek Linux''ı.

Evet, donanım üreticilerinin büyük çoğunluğunun, düşük kullanımı olan bir işletim sistemine sürücü çıkartmaması çok normal. Anormal olan, diyorum ki tekrar, bu konularda bilgisi olan, Linux'ı tanıyan, sürücü sorunu olmayan, Windows'a ihtiyaç duymayan, oyun oynamayan milyonlarca bilgisayar kullanıcısı yine de Linux'ı tercih etmiyor. Neden açık kaynak, ücretsiz, güvenli, kişiselleştirilebilir bir işletim sistemi yerine sizin tabirinizle kapalı kutu olanı tercih eder? İşte bu nedenlerle. Anlık ihtiyaç duyulan bir anda, dosya paylaşımı yapabilmek için 40 takla atacaklarını bildikleri için. Ya da buna benzer diğer senaryolar.

Benim söyleyeceklerim bu kadar, sonrası tartışmaya girer artık, onun da kimseye faydası olmaz. Görüyorum ki var olan kemik Linux kullanıcısı halinden memnun. Onlar özel olmak istiyorlar, Linux geliştiricileri özel, farklı (Özellikle Windows'tan farklı) bir işletim sistemi geliştirmek istiyor. Anlıyorum.

Umarım yanılırım ama gelecekte bulut işletim sistemleri yaygınlaşırsa ve Linux şimdiki yaklaşımı ile geliştirilmeye devam ederse, ayak uyduramazsa ki zor, anlıyorum, sonuçta gelirleri sunucu masraflarını karşılayamaz. Kalan donanım üreticisi de sürücü çıkarmayı bırakırsa ki büyük ihtimal. Geleceğini parlak görmüyorum. Belki tam tersi, donanım üreticileri Linux'a özel donanım üretir, neden olmasın sonuçta onlar üretici ama o dönemde kim kullanır, satın alır bu sistemleri %5 bilemedin 6. Hadi %10 olsun.