Techolay sohbetlerinde Ali bey söylemişti. Onu maddi olarak destekleyecek bir gücün olmaması Linux'un gelişimini çok baltalıyor diye. Ubuntu örneği de verdi. Aralarında tek desteği olan Ubuntu. Ubuntu ilerlemiş hali bile Windows karşısında yetersiz.
Linux'un sorunu forumdaki öneriler değil. En büyük sorun oyunlar. Her ne kadar Valve destek sağlasa da bu basit kullanıcıyı üründen uzaklaştırıyor. Genel oyun tüketicisi konsol oyuncusu gibi ona sunulan 10-15 tane IP etrafında dönüyor. Oyunlar dışında popüler bazı uygulamaların sadece Windows'da çalışması gibi saçmalıklar da var.
Nasıl Edge, Brave, Vivaldi veya Opera, Chrome göre daha iyi olsa da insanların alıştığı, tüm verilerini topladığı Chrome'dan dışarı alamıyoruz. Aynı şey Windows için de geçerli.
Forumdaki üyelere olan yaklaşımınızı anlıyorum. Forumda aktifliği daha yüksek olanlar genelde gençler oluyor. Bunlar da tüm insanların, teknoloji ve yazılıma kendileri gibi meraklı ve becerikli olduklarını sanıyorlar. O yüzden sevdikleri şeyi önerip geçiyorlar. Basit kullanıcıya ne kadar detaylı da anlatsan, zorluklar varsa o şeyi kullanmaktan vazgeçecektir. Ben de genel olarak umursamadan yanıt yazanları sevmiyorum. Arkadaş buraya konu açacak kadar uğraştıysa, üstün körü bir arama yapmış ve çözüm bulamamış veya becerememiştir. Böyle kişilere bir tık daha yol gösterici rehber bağlantısı atmak, görselle anlatmak faydalı oluyor.
Mesela bunu Recep bey de çok yapıyor. Net ve detaysız cevap veriyor, yoğun olduğundan geri dönmüyor. Bazen hiç yazmasa daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama anlıyorum tamamen elinden tutmak da olmuyor. Bu sefer de insanlar tembelliğe çok alışıyor. Şu ara denedikleri yapay zeka mesela, kendilerine faydalı olsa da basit kullanıcının hiç işine yaramayacaktır. Bizim önerdiğimiz cevaplar veya Google ilk 10'da gördüğü şeyleri falan çoğunlukla yazıyor. Elbette çoğu konuda, kullanıcılar sistem vb. güncellemediğinden bunları yaptırmak işe yarıyor.
Linux da bunlardan biri. Win11 desteklemeyen cihazlarda Win7 ve Win10 kullananan çok insan var. Win10 desteği bitince de Linux geçmeyecekler. Sevdikleri oyunlar veya iş için kullandıkları yazılımlar Win11 dayatınca sistem yükseltecekler.
Mesela geçenlerde LoL gibi bir oyunun Linux tarafını umursamayıp, eski bilgisayarları yok sayıp Win11 dayatması garibime gitmişti. Hile korumasını popüler Linux dağıtımları ile ortaklaşa anlaşıp, Linux tarafına getirmeyi deneyebilirdi. LoL çünkü görsel olarak çok büyük bir donanım tabanı var. Bu tabanı hızlıca kesip atmak büyük oyuncu kaybına da yol açacaktır. Neyse anlatmak istediğim böyle bir IP bile Linux'u umursamıyorsa insanların umursamasını beklemek bir tık hata oluyor.
Linux'un basit kullanıcı aptallığına oynaması gerekiyor. Ama bu konuda çok da ilerlediğini söylemem. Büyük firmalar da desteklemediğinden, Valve vb. ucundan ayakta tutuyor. Sürücü tarafı da maalesef Windows kadar muazzam değil. Linux seven bazı arkadaşlar, çalıştırsın yeter kafasında olduklarından ufak prüzleri görmezden geliyor. Ama basit kullanıcı bunlara kafayı takabiliyor. Özellikle ülkemizde donanım fiyatlarından dolayı, en uygun fiyata en iyi performansı almaya çabalıyorlar. Bu yüzden Windows hızlandırma gibi şeylere, Linux vb. daha çok ilgi gösteriyorlar. Yine de sürücüden önce en büyük sorun oyun ve uygulama destekleri.