MrBaxren34

Çalışkan
Yer
LainCity
Bana kalırsa Linux'un en büyük sorunu her Linux kullanıcısının farklı dağıtım önermesi ve bunun için kavga etmesi. Evet herkes farklı bir dağıtım önerecektir ama mesela konu hakkında bilgisi olmayan düz bir Windows kullanıcısına sen abi yüzlerce dağıtım var deyip saatlerce distro sayarsan kafası karışır, en iyisi bulaşmayım der. Yeni başlayan birine iki, bilemedin üç tane dağıtım önereceksin. Ana dağıtım önermen gerekiyor bence. Bir de adam gidiyor Arch Linux kur diyor yeni başlayana, öyle saçmalık mı olur? Peki sizce bu Linux'un en büyük sorunu mu?

Bana kalırsa Linux'un en büyük sorunu her Linux kullanıcısının farklı dağıtım önermesi ve bunun için kavga etmesi. Evet herkes farklı bir dağıtım önerecektir ama mesela konu hakkında bilgisi olmayan düz bir Windows kullanıcısına sen abi yüzlerce dağıtım var deyip saatlerce distro sayarsan kafası karışır, en iyisi bulaşmayım der. Yeni başlayan birine iki, bilemedin üç tane dağıtım önereceksin. Ana dağıtım önermen gerekiyor bence. Bir de adam gidiyor Arch Linux kur diyor yeni başlayana, öyle saçmalık mı olur? Peki sizce bu Linux'un en büyük sorunu mu?
Bence de. Herkes istediğini kullansın. Ama çok kafa karıştırıcı.

Linux'un ne büyük sorunu pratik olmayışı. Abi normal adamın ne terminal ile işi olur ne başka bir şeyle. İki saat paketi açıp uygulamayı kurmakla uğraşamaz. 2 tık lazım normal kullanıcıya ve Windows bunu sağlıyor. Adama güzel ve sade bi ayarlar menüsü lazım. Oyun ve uygulama desteğinin geniş olması lazım. Ama bunlardan önce pratik olması lazım Linux'un. Windows kadar pratik olduğu zaman Windows'la ciddi manada rekabet edebilir.

Linux Mint'de Edge kurmak için 45 dakika ayırmıştım. Sonra da arada bi can sıkıntısından girmek disinda isim olmadı Linux ile.

Linux'un ne büyük sorunu pratik olmayışı. Abi normal adamın ne terminal ile işi olur ne başka bir şeyle. İki saat paketi açıp uygulamayı kurmakla uğraşamaz. 2 tık lazım normal kullanıcıya ve Windows bunu sağlıyor. Adama güzel ve sade bi ayarlar menüsü lazım. Oyun ve uygulama desteğinin geniş olması lazım. Ama bunlardan önce pratik olması lazım Linux'un. Windows kadar pratik olduğu zaman Windows'la ciddi manada rekabet edebilir.

Linux Mint'de Edge kurmak için 45 dakika ayırmıştım. Sonra da arada bi can sıkıntısından girmek disinda isim olmadı Linux ile.
Bu dediğinizi Ubuntu tabanlı çoğu dağıtım yapmıyor. Uygulama mağazası imkanı var ve gidip grafik arayüzünden kurabiliyorsunuz. Terminalde yapılacak şeyi grafik arayüzü arkada yapıyor. Terminal meselesinde ise Linux kurdun, devamlı terminalde olacaksın tarzı bir şey yok. Arch gibi dağıtımlarda bu dediğiniz var ancak ekstrem bir şey değil.

Techolay sohbetlerinde Ali bey söylemişti. Onu maddi olarak destekleyecek bir gücün olmaması Linux'un gelişimini çok baltalıyor diye. Ubuntu örneği de verdi. Aralarında tek desteği olan Ubuntu. Ubuntu ilerlemiş hali bile Windows karşısında yetersiz.

Linux'un sorunu forumdaki öneriler değil. En büyük sorun oyunlar. Her ne kadar Valve destek sağlasa da bu basit kullanıcıyı üründen uzaklaştırıyor. Genel oyun tüketicisi konsol oyuncusu gibi ona sunulan 10-15 tane IP etrafında dönüyor. Oyunlar dışında popüler bazı uygulamaların sadece Windows'da çalışması gibi saçmalıklar da var.

Nasıl Edge, Brave, Vivaldi veya Opera, Chrome göre daha iyi olsa da insanların alıştığı, tüm verilerini topladığı Chrome'dan dışarı alamıyoruz. Aynı şey Windows için de geçerli.

Forumdaki üyelere olan yaklaşımınızı anlıyorum. Forumda aktifliği daha yüksek olanlar genelde gençler oluyor. Bunlar da tüm insanların, teknoloji ve yazılıma kendileri gibi meraklı ve becerikli olduklarını sanıyorlar. O yüzden sevdikleri şeyi önerip geçiyorlar. Basit kullanıcıya ne kadar detaylı da anlatsan, zorluklar varsa o şeyi kullanmaktan vazgeçecektir. Ben de genel olarak umursamadan yanıt yazanları sevmiyorum. Arkadaş buraya konu açacak kadar uğraştıysa, üstün körü bir arama yapmış ve çözüm bulamamış veya becerememiştir. Böyle kişilere bir tık daha yol gösterici rehber bağlantısı atmak, görselle anlatmak faydalı oluyor.

Mesela bunu Recep bey de çok yapıyor. Net ve detaysız cevap veriyor, yoğun olduğundan geri dönmüyor. Bazen hiç yazmasa daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama anlıyorum tamamen elinden tutmak da olmuyor. Bu sefer de insanlar tembelliğe çok alışıyor. Şu ara denedikleri yapay zeka mesela, kendilerine faydalı olsa da basit kullanıcının hiç işine yaramayacaktır. Bizim önerdiğimiz cevaplar veya Google ilk 10'da gördüğü şeyleri falan çoğunlukla yazıyor. Elbette çoğu konuda, kullanıcılar sistem vb. güncellemediğinden bunları yaptırmak işe yarıyor.

Linux da bunlardan biri. Win11 desteklemeyen cihazlarda Win7 ve Win10 kullananan çok insan var. Win10 desteği bitince de Linux geçmeyecekler. Sevdikleri oyunlar veya iş için kullandıkları yazılımlar Win11 dayatınca sistem yükseltecekler.

Mesela geçenlerde LoL gibi bir oyunun Linux tarafını umursamayıp, eski bilgisayarları yok sayıp Win11 dayatması garibime gitmişti. Hile korumasını popüler Linux dağıtımları ile ortaklaşa anlaşıp, Linux tarafına getirmeyi deneyebilirdi. LoL çünkü görsel olarak çok büyük bir donanım tabanı var. Bu tabanı hızlıca kesip atmak büyük oyuncu kaybına da yol açacaktır. Neyse anlatmak istediğim böyle bir IP bile Linux'u umursamıyorsa insanların umursamasını beklemek bir tık hata oluyor.

Linux'un basit kullanıcı aptallığına oynaması gerekiyor. Ama bu konuda çok da ilerlediğini söylemem. Büyük firmalar da desteklemediğinden, Valve vb. ucundan ayakta tutuyor. Sürücü tarafı da maalesef Windows kadar muazzam değil. Linux seven bazı arkadaşlar, çalıştırsın yeter kafasında olduklarından ufak prüzleri görmezden geliyor. Ama basit kullanıcı bunlara kafayı takabiliyor. Özellikle ülkemizde donanım fiyatlarından dolayı, en uygun fiyata en iyi performansı almaya çabalıyorlar. Bu yüzden Windows hızlandırma gibi şeylere, Linux vb. daha çok ilgi gösteriyorlar. Yine de sürücüden önce en büyük sorun oyun ve uygulama destekleri.

Son düzenleme:
Bizde en azından dağıtımlar var ve seçme hakkımız var. Microsoft piyayasa yeni bir Windows çıkartıyor, sonra da herkese zorla güncelleme yaptırıyor.
O konuda yüzde yüz haklısın ama sonuçta burda demek istediğim şey linux neden hala yüzde 4 lerde, eğer ana işletim sistemi olmak istiyorsa masaüstünde bu sorunu konuşmalıyız sokakta kaç kişi linuxu biliyor adamların tek bildiği windows mac os bu kadar sen ona distro var root var terminal var deysen adamın kafası karışıyor hiç gelmek istemez.

Kardeşim Linux, Windows değildir önceliklle bunu idrak edin. Sonra şu sorun bu sorun diye gelirsin, halledilir.
linux masaüstü konusunda windowstan bir farkı yok oyun gibi bazı alanlarda bir tık geride o kadar o yüzden linux'u windowsla kıyaslamak gayet mantıklı. (tam ne demek istediğini anlamadım sanırım linux masaüstü için değildir demek istemişsin ona göre cevap verdim)

Bu dediğinizi Ubuntu tabanlı çoğu dağıtım yapmıyor. Uygulama mağazası imkanı var ve gidip grafik arayüzünden kurabiliyorsunuz. Terminalde yapılacak şeyi grafik arayüzü arkada yapıyor. Terminal meselesinde ise Linux kurdun, devamlı terminalde olacaksın tarzı bir şey yok. Arch gibi dağıtımlarda bu dediğiniz var ancak ekstrem bir şey değil.

yazılım mağazasından tek tıkla indirebiliyorsun artık her şeyin bir arayüzü var standart dağıtımlarda.

linux masaüstü konusunda windowstan bir farkı yok oyun gibi bazı alanlarda bir tık geride o kadar o yüzden linux'u windowsla kıyaslamak gayet mantıklı. (tam ne demek istediğini anlamadım sanırım linux masaüstü için değildir demek istemişsin ona göre cevap verdim)
Daha hızlı, güvenli, stabil ve açık kaynak. E daha ne olsun? Benim için şuan piyasadaki en harika sistem. Kimse kullanmak zorunda falan değil tabii.

yazılım mağazasından tek tıkla indirebiliyorsun artık her şeyin bir arayüzü var standart dağıtımlarda.
Ki ben Arch kullanıcısıyım ve terminalde yapılacak tek iş belki de Flatpak kurmak olacak. KDE ortamı Flatpak tabanlı bir mağaza sunmuş ve çift tıkla kurma ve kaldırma işlemlerini rahatça yapabiliyor.
1738329442189.webp

Ha bak mesela Terminalde kullanılan AUR repo'ları mevcut ancak o da basit birkaç komutu var: yay -S uygulama-adi komutu mesela uygulamayı kurmanıza olanak sağlıyor. Beğenmediniz mi? O zaman: yay -Rns uygulama-adi komutuyla mesela silinebilir. Güncelleme kontrolü ve varsa kurmak içinse aynı komuta -Syu koymak yeterli.