Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Neden LTSC 2021’e geçtim?

Aslında bu sürümü daha önce birçok kez deneme imkânım oldu; lakin uzun süreli kullanmadım çünkü nedense hep “Windows 11’e mi geçsem?” diye düşünüyordum. Ta ki bugüne kadar…

Bundan önce hep Windows 11 kullandım ama son dönemlerde, özellikle 1–1.5 senedir, bir yavaşlık var gibi hissediyordum. Sağ tık menüsünün yavaşlığı, Dosya Gezgini’nin ağır çalışması derken kara kara düşünmeye başladım ve en sonunda LTSC 2021 sürümüne geçme kararı aldım.

Bu sürüme geçtiğimde uğraştığım bazı şeyler:

Biliyorsunuz ki LTSC sürümlerinde MS Store vb. yan uygulamaların büyük bir kısmı bulunmaz çünkü bu sürümler kurumsal kullanım içindir ve doğal olarak hız amaçlanmıştır. Ben de bunu bildiğim için kurulum sonrası ilk iş olarak MS Store’u kurmak oldu. “Geri getirmek” demedim çünkü bu sürümde zaten MS Store yok. :D

Bunun dışında “gerekli gördüğüm” bazı yan uygulamaları Store üzerinden kurdum. Buna örnek olarak Office 365 olabilir çünkü öğrenci olduğum için kullanmam gerekiyor. :D

Peki geçilir mi?

Kısaca evet diyebilirim. Hem hız hem de performans açısından LTSC 2021’e geçilir. Ek olarak bu sürüm 2032’ye kadar güncellemeler almaya devam edecek. Bunu da aklınızda bulundurabilirsiniz.

Ek olarak bu sürüm 2032’ye kadar güncellemeler almaya devam edecek. Bunu da aklınızda bulundurabilirsiniz.
Şu kısım için bir düzeltmede bulunayım: 2032'ye kadar uzatılmış güncelleme alacak sürüm IoT Enterprise LTSC 2021 sürümü. Düz Enterprise LTSC 2021 sürümünün desteği 12 Ocak 2027 tarihinde son bulacak.

Konuya dönecek olursak bence de LTSC/IoT LTSC 2021 sürümleri kullanılabilir. Tabii bu kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı. Genel olarak Win 10 daha akıcı, daha optimize, daha stabil bir işletim sistemi. Ben yine de Windows 11'in görünüşünü, tasarımını vesaire daha çok beğendim. O yüzden Windows 11'de kalıyorum.