Bugün MacBook Air alacak ve sürekli olarak kullanacak bir insanın, M2'den aşağısına (tercihen M3) bakmaması lazım. Minimum 16 GB RAM ve 512 GB SSD tercih etmesi lazım. 512 GB bile komik bir değer ama en azından günü kurtarır. 1 TB SSD istediğiniz zaman fiyat inanılmaz seviyelere çıkıyor.

Fiyatlar üzücü maalesef. Öğrenci olduğunu varsayarak eğitim indiriminden faydalan diye PT linklerini atıyorum.

Teşekkürler fakat öğrenci değilim :). Daha sonra RAM takviyesi yapılamadığını biliyorum fakat SSD takviyesi yapılabiliyor mu?

Estağfurullah. Şarj konusu biraz yalan dolan başta size onu söyleyeyim. Sanırım 16 saat gibi bir süre şarjı dayanıyor diye bir iddası var Apple'ın. Lakin 16 saati görmesi için orta ışık seviyesinde bütün uygulamalar kapalı Netflix'ten film falan izliyor olmanız lazım. İlk aldığım zamanlar yazılımla alakalı kullanıyordum ve ortalama 12 saat civarı net bir şekilde dayanıyordu. 2 senenin sonunda toplamda 289 şarj deviri ile ortalama 9-11 saat arası gidiyor.

Not: Bu günlerde artık film, Discord, forumlar ve ufak weble alakalı şeylerle alakalı kullanıyorum. Yani bilgisayarın şarjını zorlayacak tek şey Google Chrome.
Apple'ın 18 saat gibi bir iddiası var hocam :). Aslına bakarsanız 9 - 11 saat de şu an çoğu Windows bilgisayarın ulaşamadığı bir seviye.

iPhone ile Windows’a video aktarmak ölümden beter. Ayrıca AirPods varsa bilgisayarla telefon arasındaki geçişi saniyeler içinde yapabilmek sana müthiş kolaylık sağlayacak. MacBook diyorum kesinlikle. Şarj konusunda MacBook’tan iyi bilgisayar bulamazsın.

Hocam m1 modeli yeterli gelir mi sizce?
İlk mesajındaki kullanım amacını göz önüne alırsak yeter gibi görünüyor. M1 bilgisayarlar yapay zeka güncellemesini de alıyor, bu da güzel bir şey. Ağır render yapmayacağını söylemişsin, yaparsın aslında da daha güncel olanlarına göre daha uzun sürede yaparsın sadece o kadar.

İlk mesajındaki kullanım amacını göz önüne alırsak yeter gibi görünüyor. M1 bilgisayarlar yapay zeka güncellemesini de alıyor, bu da güzel bir şey. Ağır render yapmayacağını söylemişsin, yaparsın aslında da daha güncel olanlarına göre daha uzun sürede yaparsın sadece o kadar.
Hocam 16 GB RAM için 10 bin Tl fiyat farkına değer mi sizce? Bir de render olarak yapacağım tek şey, videoları arka arkaya koyup, yazı eklemek ve müzik eklemek. Renk ayarı bile yapacağımı sanmıyorum. Dediğim gibi profesyonel bir amacım yok.

Daha sonra RAM takviyesi yapılamadığını biliyorum fakat SSD takviyesi yapılabiliyor mu?
Hayır hocam SSD takviyesi de yapamazsınız. Sadece başta da dediğim gibi harici diskler ile ayrıyeten dosyalarınızı saklayabilirsiniz.

Hocam 16 GB RAM için 10 bin Tl fiyat farkına değer mi sizce?
Asla değmez. Bütçeniz atmış olduğum modellere el vermiyorsa MacBook Air M1 8 GB ve 256 GB olan modeli tercih edin. Bir tane de 512 GB veya 1 TB harici disk satın alın fakat dediğim gibi sürekli kullanımda 1-2 sene sonra hissedilir şekilde performans kayıpları yaşayacaksınız. O zaman satar ve yeni bir modele geçerim diyorsanız sorun yok.

Hocam 16 GB RAM için 10 bin Tl fiyat farkına değer mi sizce? Bir de render olarak yapacağım tek şey, videoları arka arkaya koyup, yazı eklemek ve müzik eklemek. Renk ayarı bile yapacağımı sanmıyorum. Dediğim gibi profesyonel bir amacım yok.
MacBook genel olarak RAM’i verimli kullanır. macOS bu açıdan verimli bir işletim sistemi. 8 GB’ın çok rahat kullanıldığı senaryolara (profesyonel tasarım alanında) gözümle şahit oldum çalıştığım kurumda. Yapacağın işlemlerde sorun yaşayacağını hiç ama hiç sanmıyorum.

MacBook genel olarak RAM’i verimli kullanır. macOS bu açıdan verimli bir işletim sistemi. 8 GB’ın çok rahat kullanıldığı senaryolara (profesyonel tasarım alanında) gözümle şahit oldum çalıştığım kurumda. Yapacağın işlemlerde sorun yaşayacağını hiç ama hiç sanmıyorum.
Hocam bu durumda sizce 8GB M2 mantıklı olur mu?

Olur neden olmasın? Daha güncel cihaz, daha iyi.
Hocam Discord da laptop forumunda sorduğumda birisi bana ekteki gibi cevap verdi fakat bir doğruluğu var mı? M2 almak istiyorum fakat gerçekten yapacağım işlemler basit işlemler olduğu için 8GB RAM'e ekstra 10 bin liraya yakın para vermek istemiyorum.

Dosya Ekleri

• 1723537068556.webp
    1723537068556.webp
    3,2 KB · Görüntüleme: 57