Tabii ki herkesi bir fikre empoze etmek veya herkesin seveceği bir karar almak zor, ama bu Türkiye'de daha da zor. Avrupa'da bu yasa onaylanırken nasıl zorlandılar bilmiyorum, ama burada bu kadar gereksiz algı sinirimi bozuyor.
Burada tartışılan şey "sokak köpekleri" değil, para ve kaynak.

Ortak karar alınmamasının sebebi para ile ilgili; zararlı ve hastalıklı köpekler olmazsa sponsorluklar, mamalar, aşılar, gıda, tedavi ve iş gücü sağlayacak kaynak azalır... birileri işsiz veya parasız kalır. 🤑

Sahiplenmek hastalığında, sakatlığında, açlığında, tokluğunda hayvanın yanında olmayı gerektiriyor. Çocuk bakmak kadar önemli bir görev.

Aynen öyle, bir canlının sorumluluğunu almak gerçekten düzgün yapıldığında insanı maddi olarak oldukça zorlayabilecek bir şey. Ben evde muhabbet kuşu besliyorum. Ufacık kuşa kısa sürede 1000-1500 lira masraf yaptım ve yapmaya seve seve devam ediyorum. Kedi köpekler gibi daha büyük canlılar için bu masraflar katlanarak artıyor. Gerçekten sorumluluk almaya elverişli bir kişinin maddi durumu hayvanın ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olmalı.

Zaten sahiplenilen köpeklerin %20'si sokağa geri salınacak. Hatta ve hatta ben bu sözde "hayvanseverlerin" hayvanlar uyutulmasın diye birçoğunu sahiplenip sokağa atacaklarını düşünüyorum.

Aslında sahiplenildikten sonra hayvana nasıl bakıldığı, sahiplenen kişinin elinde mi yoksa sokakta mı bulunduğu belirli periyotlarla kontrol edilse sorun olmaz gibi. Hayvan sahiplenilmiş ama köpek sahiplenen kişinin elinde bulunmuyorsa verilecek olan yüklü cezalar sayesinde bu davranışa kimse cesaret edemeyecektir diye düşünüyorum.

Aynen öyle, bir canlının sorumluluğunu almak gerçekten düzgün yapıldığında insanı maddi olarak oldukça zorlayabilecek bir şey. Ben evde muhabbet kuşu besliyorum. Ufacık kuşa kısa sürede 1000-1500 lira masraf yaptım ve yapmaya seve seve devam ediyorum. Kedi köpekler gibi daha büyük canlılar için bu masraflar katlanarak artıyor. Gerçekten sorumluluk almaya elverişli bir kişinin maddi durumu hayvanın ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olmalı.

Aslında sahiplenildikten sonra hayvana nasıl bakıldığı, sahiplenen kişinin elinde mi yoksa sokakta mı bulunduğu belirli periyotlarla kontrol edilse sorun olmaz gibi. Hayvan sahiplenilmiş ama köpek sahiplenen kişinin elinde bulunmuyorsa verilecek olan yüklü cezalarla bu davranışa kimse cesaret edemeyecektir diye düşünüyorum.

Kontrol edecek kişi bulmak lazım. O da kolay değil açıkçası.

Aslında sahiplenildikten sonra hayvana nasıl bakıldığı, sahiplenen kişinin elinde mi yoksa sokakta mı bulunduğu belirli periyotlarla kontrol edilse sorun olmaz gibi. Hayvan sahiplenilmiş ama köpek sahiplenen kişinin elinde bulunmuyorsa verilecek olan yüklü cezalarla bu davranışa kimse cesaret edemeyecektir diye düşünüyorum.

Maliyet fazla ama maliyeti geçtim Türkiye'de bunu yapacak kadro var mı? Hem topla barınaklara koy hem denetle. Hem de ceza yaz.

Aslında sahiplenildikten sonra hayvana nasıl bakıldığı, sahiplenen kişinin elinde mi yoksa sokakta mı bulunduğu belirli periyotlarla kontrol edilse sorun olmaz gibi. Hayvan sahiplenilmiş ama köpek sahiplenen kişinin elinde bulunmuyorsa verilecek olan yüklü cezalar sayesinde bu davranışa kimse cesaret edemeyecektir diye düşünüyorum.
Ne kadar uygulanıyor bilmiyorum ama barınaktan köpek alırken belli başlı kurallar vardı. Yok şu kadar bakacaksın, yok bırakırsan ceza gibi şeyler var ama uygulanıyor mu, fikrim yok.

Kontrol edecek kişi bulmak lazım. O da kolay değil açıkçası.

Bu köpeklere çip takılabiliyor diye biliyorum. Devlet bu periyotta her sahiplenilen köpeğe çip taksa sonrasında bu hayvan sokaktan tekrar toplandığında sahiplenip sokağa atan kişiye yüklü cezalar verilse olur gibi. Tek tek ev gezip hayvanları yaşam alanlarında kontrol etmektense daha az maliyetli bir çözüm olur.