Meditasyonun etkileri nelerdir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan shanks
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 70
  • Etiketler Etiketler
    #meditasyon

shanks

Uzman
Daha önce uzun vadede meditasyon yapan veya meditasyon benzeri aktivite yapıp bunların hayatında karşılığını alan var mı?
Yani odaklanma süresi, stres ve birçok konuda küçümsenemeyecek mucizevi faydalarını duyuyorum hep. Yapıp etkilerini gören var mı gerçekten?
Meditasyondan kastım da aslında bir aktiviteyi sadece o aktiviteye odaklanarak yapmak.
Örneğin, namaz kılmak; ancak namazı huşu içerisinde, başka bir şey düşünmeden odaklanarak kılmak gibi ya da nefes alıp vermek, herhangi bir şeye göz teması kurarak odaklanmak vb.

Meditasyonu nasıl yorumladığına ve uyguladığına göre değişir. Mesela, bir yere uzanıp 5 dakika boyunca bir noktaya odaklanmak da meditasyon sayılır bana göre. Örnek verdiğin namaz kılmak da aynı sonuca varmanı sağlıyor. Sadece yöntem farklı.

Meditasyondaki amaç şu, bir süreklilik içerisinde zihni rahatlatmak. Gün içerisinde zihninde 40 atlı koşturuyor. Sürekli farklı bir şeyler düşünüyorsun ve bazen o kadar çok düşünüyorsun ki istediğin bir şeye veya işine odaklanamıyorsun. Bununla baş edemeyince de zihnini susturmak için ucuz dopamine sarılıyorsun. Instagram, Tiktok vs. kaydırdıkça beynini susturuyorsun ama uzun vadede sigarayla aynı mental etkiyi veriyor. Sadece eşiği düşürüyor.

Bütün bunlara göre, meditasyonun bir süreklilik gerektiğinin bilincinde yaparsan evet, sana yararı olur. Zihnini temizlersin (çok spiritüel oldu), üzerine kafa yorduğun saçma sapan düşüncelerinin ucundan tutup gitmezsin, odağını daha uzun süre tutabilirsin vs.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…