Size adım adım anlatacağım, umarım yardımcı olabilirim.
Öncelikle hedeflediğiniz bölüm çok önemli. O bölüm için üniversite araştırın, taban puanlara bakın. İnsanların çoğu başlamakta problem yaşıyor. O yüzden bu araştırmalar sizi akışa sokuyor. Bir kere akışa girerseniz, istediğiniz bölüm hakkında yapacağınız araştırmalar sizi motive edecektir.
Diğer bir konu da bazen bazı şeyler içinizden gelir. Olmayacak şeyi oldurmakta çok zordur. Ülkenin hali belli, yaşamınızı garanti altına almak istiyorsanız çalışmak zorundasınız. Düşünün, yanınızda aileniz ya da her kiminle yaşıyorsanız. Size o kadar destek oluyorlar, büyütüyorlar ama sizin yaptığınız şey oturmak. Ben böyle yapamazdım. En azından insan rahatsız olur, bütün bu çabaları boşa çıkartmaz.
15 günlük kampı 2 ayda bitirmek tamamen sorumsuzluk, anladığım kadarıyla bir işte de çalışmıyorsunuz şu anda. Instagram, X gibi platformları da kullanmıyorsunuz. Ne yapıyorsunuz günlük hayatta peki? Önce kendinize bunu sorun. "ben ne yapıyorum". YKS sınavı sadece yazılı değil, psikolojik de bir sınav. Kendisini sınav psikolojisine sokan insanların başaracağı bir iş. Özdeş konulardan bahsediyorum tabii ki.
Motivasyon önemsiz bir şey, asıl önemli olan disiplin. Motivasyon mutluyken var, anlık dopamin artışlarında var. Ancak disiplin, mutsuzken de var. O yüzden sizi başarıya götürecek şey disiplin. Hiç yoktan günde 50 soru çözseniz, yıl sonunda 18.250 soru yapıyor. Mikro sayılar sizi başarıya götürür. Hiç sınava çalışmayan birisine göre çok büyük bir fark demek bu.
Maddi sıkıntınız vardır, olabilir. Kaynak kitap alamıyorsunuzdur, kafanız rahat etmiyordur vs. doğduğunuz aileyi siz seçemiyorsunuz. Ancak kuracağınız aileyi seçmek size bağlı. Siz ileride çocuklarınıza garanti bir hayat yaşatmak istemez misiniz? Kim istemez ki. Benim hayat felsefem şudur. "öldürmeyen şey güçlendirir". Bu güne kadar çok problemler yaşadım. Hiç birisi beni öldürmedi, ancak güçlü bir mentale sahip olmamı sağladı. Bu savaşçı mentaline girerseniz, ne bir psikolojik sıkıntı ne de fiziksel bir unsur sizi engelleyemez.
Sizin en büyük engeliniz kendinizsiniz, bunu unutmayın. Kendinizi potansiyelin limitlerine kadar zorlamakta, dibe sokmakta sizin elinizde.
Neden bunları anlatıyorum, kafanıza tamamen yerleşsin diye. Normalde bu tarz açılan konulara yazmam. Ancak siz zaten hedefinizi de koymuşsunuz, size yapılması gereken şey etkili bir konuşma. Umarım da benim yaptığım konuşma size etki edecektir.