ilk 4 primary diyorsunuz fakat o resimde 6 tane değer var. 36-44-44-40-80-80

Hocam valla biosta kaldım çaresizce. Şu attığım görsellere bakar mısınız.

ayhan hocam Gemini'ye sizin mesajınızı yazdım. bana tane tane şöyle cevap verdi. bu şekilde yapimi ?

1. BIOS Hazırlığı​

• Bilgisayarı açarken F2 veya DEL tuşuna basarak BIOS'a gir.
  • F7 tuşuna basarak "Advanced Mode" (Gelişmiş Mod) kısmına geç.
  • Ai Tweaker sekmesine gel.

2. Önerilen Ayarların Girilmesi​

Arkadaşının tavsiyelerini şu şekilde uygulayabilirsin:

• Ai Overclock Tuner: DOCP I (veya EXPO I) olarak seç.
  • Memory Frequency: DDR5-6000MHz olarak ayarla.
  • DRAM Timing Control:Bu alt menüye gir ve en üstteki ana (primary) zamanlamaları sırasıyla değiştir:
    • TCL (CAS Latency): 36
    • TRCD: 44
    • TRP: 44
    • TRAS: 80
  • Voltaj Ayarları (Ai Tweaker ana sayfasında aşağıdadır):
    • DRAM VDD Voltage: 1.40V
    • DRAM VDDQ Voltage: 1.40V
    • CPU VDDIO / MC Voltage: 1.40V (Ryzen 9000 için bu değer güvenlidir).

3. Kaydet ve Test Et​

• F10 tuşuna basarak ayarları kaydet ve çık.

Evet, doğru söylemiş. Gemini benden iyi biliyor. :) @Krmm İleteceğim görsellerden. EXPO1 açık iken üzerine girin. Dahili grafik kapatın. Advanced-NB Configuration içerisinde. Integrated Graphics Disabled.

1777765684447.webp

1777765738316.webp

1777765766235.webp

1777765796276.webp

Tamam ozaman. Bu arada CPU, VDDIO, MC Voltage için 1.40 çok yüksek diyor. İşlemciyi yorar diyor anlamadım.

Yok, normal değer. Bu şekilde Boot var mı? Ederse Zen ilet.

@Krmm Kasa Power tuşu 5 saniye basılı tut, sonra bu dediklerimle dene 6000 1:1 için.

Hocam BIOS'a bile giremiyorum ne yapacağım?

Clear CMOS yapman lazım. 5 saniye basılı tut kasa Power tuşu, sistem kapanacak. Sonra anakart arkasındaki Clear CMOS yazan butona 1 saniye basılı tut. İşlem başlayacak.

Boot ettirmeye uğraşacaksın, frekans ya da tCL açamıyor. 6000 MT/s veremeyebilir, 5600 verebilir yani. Elde veri yok bu çiple alakalı.

Bu son attığım 2 görseli dene, deminkilerin üzerine ilave olarak. Değişmen gereken yerleri gösterdim.

@Krmm Kasa Power tuşu 5 saniye basılı tut, sonra bu dediklerimle dene 6000 1:1 için.

Clear CMOS yapman lazım. 5 saniye basılı tut kasa Power tuşu, sistem kapanacak. Sonra anakart arkasındaki Clear CMOS yazan butona 1 saniye basılı tut. İşlem başlayacak.

Boot ettirmeye uğraşacaksın, frekans ya da TCL açamıyor. 6000 MT/s veremeyebilir, 5600 verebilir yani. Elde veri yok bu çiple alakalı.

Bu son attığım 2 görseli dene, deminkilerin üzerine ilave olarak. Değişmen gereken yerleri gösterdim.

Hocam stresten öleceğim PC açılmıyor ya.

Son düzenleyen: Moderatör: