- Makaleler
- 1
Milliyetçilik seçenek değil zorunluluktur. Biz ABD değiliz.
Konuyu hortlatıyorum ama kendi perspektifimden söylemek istiyorum.
“milliyetçilik saçma mı?” sorusu bazıları için neredeyse lanetli bir cümle gibi görünür. Çünkü çoğu insan, üzerine hiç düşünmediği şeylerin sorgulanmasından rahatsız olur. Alışkanlıkla inandıkları şeyler sarsıldığında, bunu tehdit gibi algılarlar. Milliyetçilik de tam olarak böyle bir refleksin ürünü: Sorgulanamaz bir kutsal ilan edilmiş bir fikir.
İnsanlık tarihinin çok büyük bölümü milliyetler olmadan geçti. Antik çağlarda insanlar kabilelere, şehir devletlerine veya imparatorluklara bağlıydı. Hiç kimse “ben türküm”, “ben fransızım” gibi cümleler kurmazdı çünkü bu kavramlar yoktu. Bugünkü anlamda “millet” kavramı son 200-300 yılda inşa edildi. Özellikle fransız Devrimi'nden sonra Avrupa'da yükselen ulus-devlet anlayışı, insanlara “sen şu millettensin, bu bayrağa aitsin, gerekirse bunun için ölmelisin” diyerek yeni bir kimlik biçti. Bu kimlik doğal değildi. Doğuştan gelmiyordu. Öğretiliyordu. Okullarda, marşlarla, anıtlarla, savaş hikayeleriyle, dizi ve filmlerle... Sanki senin en derin kimliğin milliyetinmiş gibi. Ama bu bir yanılsamadır. Bilimsel olarak tüm insanların genleri ve DNA'ları %99.9 aynıdır. Yanı milliyet gibi bir kavram bilimsel olarak yoktur.
Psikolojik olarak insanlar bir yere ait hissetmek ister. Çünkü insan yalnızlıktan korkar. Çünkü belirsizlikten, anlamsızlıktan, köksüzlükten kaçar. O yüzden de kendini daha büyük bir bizin parçası gibi hissetmek ister. Milliyetçilik, bu “biz” duygusunu sunar. Duygusal bir konfor sağlar. Birilerine “sen bizimlesin, onlar değil” dedirtir. Ama bunun için gerçeği çarpıtır, sorgulamayı bastırır. Çünkü ne zaman birisi “ben bu milletin değerlerini sorguluyorum” dese, hemen “hain” damgası vurulur. Bu kadar kırılgansa bu fikir, ne kadar sağlam olabilir?
Bir insan milliyetiyle niye övünür? Kendi tercihi mi? Kendi başarısı mı? Hayır. Bir biyolojik piyangonun sonucudur sadece. Dünyaya geliş yeriniz kimlik kartınızı belirledi. Hepsi bu. Kişi, seçmediği bir şeyle övünüyorsa, bu sağlıklı bir öz güven değil, yapay bir kimlik arayışıdır.
Gerçek öz güven, senin ne düşündüğün, ne başardığın, neyi savunduğunla ilgilidir. Ne babandan gelen soyadınla, ne çocukken ezberletilen marşlarla.
“Vatan” dediğimiz şey de milliyetçilik kadar duygusallıkla örülmüş bir kurgu. Bir toprak parçası kutsal olamaz. Çünkü aynı toprak, dün düşmanındı, bugün senin. Sınırlar değişir, rejimler değişir, bayraklar değişir… ama “vatan sevgisi” aynı kalır. Nasıl olur? Çünkü bu sevgi, gerçek bir ilişki değil. Zihne çocukken yüklenmiş bir illüzyondur. Ve bu illüzyon, insanı çoğu zaman insanlıktan çıkarabilir. İşkence yapan bir askerin savunması: “vatan için.” bombayı atan pilotun açıklaması: “vatan savunmasıydı.” en tehlikeli nefretler daima kutsal kılıflarla gizlenir. Milliyetçilik bu yüzden tehlikelidir.
Yani demem o ki: Milliyetçilik, insanlık tarihinin en yaygın ve en romantize edilmiş illüzyonlarından biridir. Duygusal açıdan anlaşılabilir ama mantıksal ve ahlaki olarak savunulamaz. Çünkü bireyi küçültür. Sorgulamayı bastırır. Ve en acısı, insanları kendi adıyla değil, ait olduğu “millet” adıyla yaşatır ve öldürür. Bu yüzden milliyetçilik saçmadır. Çünkü insanı insan olmaktan çıkarır, bir etiketin içinde boğar.
Ulus-devlet fikrinin özellikle 18. ve 19. yüzyılda Avrupa'da siyasi birliği ve merkezi otoriteyi kurmada rol oynadığı doğru. Ancak burada “milliyetçilik işe yaradı, o halde doğrudur” gibi bir varsayım var. Benim sorguladığım ise tam olarak bu: İşe yarayan her fikir ahlaken, mantıken ya da insanlık açısından doğru mudur?Eğer fransızlar o ulus devlet fikrini ortaya atmasaydı Avrupa bu kadar ilerleyemez ve bu günün orta doğusu olarak kalırdı. İlaveten avrupalılar uzun ömürlü ve temeli sağlam imparatorluklar, devletlerde yaratamazdı. Şu sizin boş olarak gördüğünüz milliyet kavramının ekmeğini avrupalılar hala yiyorlar ama son zamanlardaki milliyetçilik kavramının zayıflatma çabalarının nasıl Avrupa sosyolojisindeki huzura darbe vurduğuda ortada. O yüzden başı boş bir toplumu geliştirmek ve hızlıca harekete geçirmek istiyorsan milliyet kavramı önemlidir ya da ABD gibi en başından göçmen ülkesi olupda her şeyi paraya bağlamalısın. Buna rağmen bile ABD'de bile artık formalaşmış milliyet duygusu var "ben amerikalıyım" diye bas-bas bağırıyor millet. Milliyet kavramının zayıf oluduğu Afrika ülkelerinin şu an bile insanlarının birbirinden ayrıştırılarak başta Fransa olmak üzere diğer güçlü ulus devletleri tarafından nasıl parmakta oynatıldığı ve sömürüldüyüde ortada.
Konudaki milliyetçiliğin bu olmadığı belli, boş yere prim kasmaya çalışmayın.Konu başlığına ithafen! Böyle soruların sorulması bile Atatürk ve vatanı milleti için ömrünü adamış, hayatından vazgeçmiş ecdada hakarettir benim nezdimde. Bu adamlar milliyetçilik saçma diyip yan gelip yatsalardı neler olurdu bir düşünün, tarihi okuyun.
Eki Görüntüle 106180
Konudaki milliyetçiliğin bu olmadığı belli, boş yere prim kasmaya çalışmayın.
Arkadaşlar bu aralar aklımı karıştıran bir konu. Dünyaya bir kere geliyoruz neden sürekli aynı şeyler savunalım diyorum. Sonra zamanında bizim için savaşan insanlar geliyor aklıma.
Aklımı bu konu çok karıştırıyor ve hayatımı da etkiliyor. Sizin düşünceleriniz nedir?