Lotus

Üstün
Yer
Georgia Martvili
Selam dostlarım.

Başlıktaki iki motora sahip eski veya yeni kasa Lancer almayı düşünüyorum. Aldığım aracı biraz masraf ederek tamamen dış görünüş olarak Evolution X veya Evolution IIX'e dönüştüreceğim.

İki araç da manuel olacak. Otomatik araç nedense bana keyif vermiyor. Bu iki motordan hangisi daha sağlamdır? Aracına çiçek gibi bakan biriyim. Suyunu, yağını ve bakımını eksik etmem. Ucuz yan sanayi ürüne kaçmam, hatta gerekirse OEM+ bile takarım. O derece sahip çıkarım. Benim için önemli olan temeli sağlam bir araç almak. Sizce hangisini tercih etmeliyim?

2008 Lancer 4G18, 210.000 km'de. Fiyat olarak muhtemelen 400.000 TL ödeyeceğim.

2011 Lancer 4A92 ise 250.000-300.000 km bandında. Bunları da yaklaşık 500.000 TL civarında bulabiliyorum ancak araçların ne kadar yorgun olduğunu bilemiyorum. Sahipleri de araçlarıyla ilgili pek detay vermiyor.

Fikirleriniz için şimdiden teşekkürler.

3 sene boyunca Evo kullandım, köpekbalığı body kit yaptırdım komple. Ankara Ostim Sanayi'de çok sağlam ustası var; turbolama ve motor mekanik işlemlerinin hepsini Ankara'da yaptırdık. Değer mi, gerekli mi dersen tartışılır ama ben otomatik viteslisini kullandım hocam. Keyifli, güzel araç ama bir yerden sorun yapmaya başlarsa etrafında ustan yoksa çok ciddi paralar çıkabiliyor cepten. Güzel, sağlam bir Japon ustan olmazsa bu işe girişme.

Mümkün olduğunca düşük kilometreye sıkıştırılmış 4A92. 4G18'ler SOHC oluyor, 97'lik oluyorlar idi yanılmıyorsam. Bunlarda segman çabuk aşınıyor, yağ eksiltme durumu var.

4A92'lerde ise triger zinciri uzama veya şakırtı yapabiliyor zamanla. Ben kesinlikle 4A92 seçerdim. Hem DOHC, daha güçlü, daha iştahlı ve daha sorunsuz.

Mümkün olduğunca düşük kilometreye sıkıştırılmış 4A92. 4G18'ler SOHC oluyor, 97'lik oluyorlar idi yanılmıyorsam. Bunlarda segman çabuk aşınıyor, yağ eksiltme durumu var.

4A92'lerde ise triger zinciri uzama veya şakırtı yapabiliyor zamanla. Ben kesinlikle 4A92 seçerdim. Hem DOHC, daha güçlü, daha iştahlı ve daha sorunsuz.
Triger zinciri kurban olsun hocam dert değil, öyle şeyleri yaptırır değiştiririm. İki kasa da ilgimi çokça çekiyor. 4A92 motorlu düzgün bir Lancer bulursam alacağım, 300 bin km devirmiş araca 700-800 istiyorlar, hayatta çıkmam o paralara.
1791113738660.webp

4G18 doğru 97 beygir hocam. Arkadaş bu hale çevirmiş aracı o yüzden baya ilgimi çekiyor. İleride ikisinden birini alacak olursa Soft Turbo yapmayı düşünüyorum 0.4Bar gibi bir değerle, en azından 25-30hp + turbo sesimiz olsun. Güçe ziyade kozmetik ve konfor arıyorum. İstanbulda yaşadığım içinde düzgün bir usta bulabileceğime inanıyorum, bazı japon modifiyeciler falan varmış tam hatırlamıyorum yerlerini...

3 sene boyunca Evo kullandım, köpekbalığı body kit yaptırdım komple. Ankara Ostim Sanayi'de çok sağlam ustası var; turbolama ve motor mekanik işlemlerinin hepsini Ankara'da yaptırdık. Değer mi, gerekli mi dersen tartışılır ama ben otomatik viteslisini kullandım hocam. Keyifli, güzel araç ama bir yerden sorun yapmaya başlarsa etrafında ustan yoksa çok ciddi paralar çıkabiliyor cepten. Güzel, sağlam bir Japon ustan olmazsa bu işe girişme.
Aklımda bu aracın son kullanıcısı olmak var zaten, alıp sonuna dek kullanacağım. Üstte bahsettiğim şekile yapıp kullanırım. İstanbuldayım hem usta illaki vardır diye düşünüyorum.

@Lotus, üstüne de hava girişine metanol kiti eklerseniz hem yanma odası çok soğur, hem de oktandan kazanırsınız. Araçta LPG olacak mı? Metanol yerine su bile yanma odasını çok rahatlatır. ECU işlerini halledebilecek misiniz bu arada, mekanik kısmı kolay ancak beyin kısmı uğraştırıyor.

@Lotus, üstüne de hava girişine metanol kiti eklerseniz hem yanma odası çok soğur, hem de oktandan kazanırsınız. Araçta LPG olacak mı? Metanol yerine su bile yanma odasını çok rahatlatır. ECU işlerini halledebilecek misiniz bu arada, mekanik kısmı kolay ancak beyin kısmı uğraştırıyor.
Hocam yarış arabası yapmak istemiyorum :LOL:.Elim anahtar tutar ama o kadar ekstrem işe girebilecek mıyım bilmiyorum, ustasına danışırım muhtemelen, özellikle ecu mapping kısmında. Soğutma konusunda daha büyük radyatör düşünüyordum zaten ama bahsettiğiniz soğutma sistemleri hakkında çok bilgim yok. LPG konusuna gelirsek araçta %99 lpg vardır ama kullanmayı düşünmüyorum, aksine söktürüp ölü ağırlığı atmayı düşünüyorum. 50-100 Lira için değmez.
Aracı alınca aklımda şunları yapmak var ;

• Soğutma sistemini elden geçirmek, devirdaim ve radyatörü değiştirmek.
  • Soft Turbo yaptırmak. (ileride)
  • Süspansyon sistemini daha konforlu OEM+ yapmak.
  • alaşım hafif jantlara geçmek.
  • ölü ağırlığı atmak (lpg ve araç içi gereksiz ağırlıklar) ama aile aracından çıkmadan konforu bozmadan.
  • Fren sistemini elden geçirmek, delikli hava soğutmalı diskler, kampana arka freni mümkünse diske çevirme.
  • Motoru genel stok tutacağım ama ufak tefek şeyler yapacağım, kompresyon düşüklüğü varsa elden geçirip turbolamadan evvel kompresyonu eşit yapmak.
  • Şanzıman yağını filtresini ve benzer şeylerini yenilemek.
  • Salıncaklar, kollar, kauçuk alt takımda ne var ne yok yenileyeceğim.
  • Downpipe ve açık hava filtresi yapacağım
  • Son aşamada ise fırın boya yaptırıp saf kırmızı evo'ya çevireceğim.
Motorda hedeflediğim güç eğer 4G18 olursa 120-130 HP olur, motoruda aşırı beslemeden kırmadan tatlı güç artışı sağlamak amacım. AWD değil zaten FWD araç için ve kozmetiğe önem veren birine yeter de artar.
A492 olursa eğer 140HP'ye kadar bir arayışım olur muhtemelen. Tek sorun istanbul'da bunları yapacak güvenilir bir usta bulmak.

Bunlarla beraber çoğu şeyi zaten kendim yapabilirim, zamanında otomotiv okulu bitirdim 8-10 ay serviste çalıştım ama artık tıptayız yoruyor bizi diye. Anahtar tuttuğu için elimiz yapabilirim ki aile arabası olan i20'yi ben elden geçiriyorum hep, yağı suyu vesaire. Aynısını da bu araç için yağ suyu eksik etmeden bakacağım diye ümit ediyorum.

LPG konusuna gelirsek araçta %99 lpg vardır ama kullanmayı düşünmüyorum, aksine söktürüp ölü ağırlığı atmayı düşünüyorum. 50-100 Lira için değmez.
LPG'yi, aftermarket yükseltmelerinde bir yarara çevirmek çok daha mantıklı olur. LPG, yapısı gereği vuruntuya çok daha dayanıklı olacak. Atmosferik aracın olacak, sıkıştırma da ona göre olacak. Çift conta ile kompresyon düşürmeyeceksen ki hiç önermem, metanol kiti vs. olmadan bile vuruntu yaşamanın imkanı var.

Oktan yükseltici olarak metanol kiti, hiç yoksa olmasa bile propan gaz bu seviyede hayati derecede önemlidir. Bilinenin aksine, LPG çok verimli bir yakıttır.

Araç modifiyelerinde, özellikle de atmosferik araçların turbolanmasında bence kesinlikle kullanılmalı bu hacimlerde.

Turbo projelerinde LPG beyni kısmen de olsa standalone gibi davranıyor, her ne kadar enjektörleri taklit etse de MS ve çarpan değerlerini değiştirebiliyorsun. Bunlar güzel şeyler. Çok güzel bir LPG ayarıyla, abartmıyorum benzinden daha iyi bir performans alabilirsin tuning işlemleri sonrası.

LPG'yi, aftermarket yükseltmelerinde bir yarara çevirmek çok daha mantıklı olur. LPG, yapısı gereği vuruntuya çok daha dayanıklı olacak. Atmosferik aracın olacak, sıkıştırma da ona göre olacak. Çift conta ile kompresyon düşürmeyeceksen ki hiç önermem, metanol kiti vs. olmadan bile vuruntu yaşamanın imkanı var.

Oktan yükseltici olarak metanol kiti, hiç yoksa olmasa bile propan gaz bu seviyede hayati derecede önemlidir. Bilinenin aksine, LPG çok verimli bir yakıttır.

Araç modifiyelerinde, özellikle de atmosferik araçların turbolanmasında bence kesinlikle kullanılmalı bu hacimlerde.

Turbo projelerinde LPG beyni kısmen de olsa standalone gibi davranıyor, her ne kadar enjektörleri taklit etse de MS ve çarpan değerlerini değiştirebiliyorsun. Bunlar güzel şeyler. Çok güzel bir LPG ayarıyla, abartmıyorum benzinden daha iyi bir performans alabilirsin tuning işlemleri sonrası.
Kalsın mı diyorsun LPG? Tam anlayamadım ne demek istediğinizi.

Bunu biraz daha cahile anlatır gibi anlatman lazım hocam. PC dünyasında olduğum kadar bu sektörde yokum malesef.

Kalsın mı diyorsun LPG? Tam anlayamadım ne demek istediğinizi.
LPG bana kalsa kalmalı, hatta bu tarz projelerin baş aktörü olmalı. LPG vuruntuya daha dayanıklı, tuning yapılan araçlarda en büyük sorun detonasyon yani vuruntudur. LPG de benzine kıyasla daha çok oktan içerdiğinden, termodinamik olarak daha geç patlayacaktır. Bu da olası piston kırma senaryolarının bile önüne geçer. İyi bir mekanikçi, wideband ile AFR yapan iyi bir LPG'ci ve benzin sistemi için iyi bir beyinci veya yazılımcı gerekir.

Velhasıl, ben olsam asla ve asla LPG'yi iptal ettirmem.

Bunu biraz daha cahile anlatır gibi anlatman lazım hocam. PC dünyasında olduğum kadar bu sektörde yokum malesef.
Estağfurullah, yukarıda yazdım bir daha. Anlamadıysan yine anlatırım, sorun yok.

LPG bana kalsa kalmalı, hatta bu tarz projelerin baş aktörü olmalı. LPG vuruntuya daha dayanıklı, tuning yapılan araçlarda en büyük sorun detonasyon yani vuruntudur. LPG de benzine kıyasla daha çok oktan içerdiğinden, termodinamik olarak daha geç patlayacaktır. Bu da olası piston kırma senaryolarının bile önüne geçer. İyi bir mekanikçi, wideband ile AFR yapan iyi bir LPG'ci ve benzin sistemi için iyi bir beyinci veya yazılımcı gerekir.

Velhasıl, ben olsam asla ve asla LPG'yi iptal ettirmem.

Estağfurullah, yukarıda yazdım bir daha. Anlamadıysan yine anlatırım, sorun yok.
LPG genel olarak kulaktan kulağa olumsuz şeyler duyduğum ve bilgi yetersizliğinden kötü olduğunu düşünüyorum hocam. Eğer bu proje için idealse tutarım dert değil, çoğu araçta kocaman silindirik koyuyorlar, onu iptal eder stepne bölümüne koyulacak simit şeklinde alırım. Bagaj alanının %30'u yiyor yoksa. Yazılım işini yapabilecek usta nasıl bulurum gram fikrim yok, ben yapabileceğimi düşünmüyorum oraları. En azından denerim ama mahvetme ihtimalim çok yüksek.

İlk başta aldığımda tavsiye ettiğiniz şeyler ne olur? Ne yapmalıyım? Zira bahsettiğim modifyeleri yavaş yavaş ileride yapaccağım.