Quarit 9

Çalışkan
Arkadaşlar biliyorum bu konuda çok paylaşım var. Lakin video'da belirttim ve burada yazılı olarak söyleyeyim. Negatif voltaj eğrisi ayarları her şekilde aslında performans düşürmek ve daha çok sıcaklık problemleri yaşayan ve zaten kendi standartlarına göre problem yaşayan bir kullanıcı ekran kartı için geçici bir problem gibi görünebilir ancak, daha ötesi olamaz "performans etkisi" hiç olamaz. Performans değil kesinlikle, o yüzden bu paylaştığım video'nun performans ile alakası yok, ama Curve Editor konusunda negatif eğri yaparken en azından kullanıcıların direkt kendi standart değerlerine göre uygulama yapıyorum göstererek. Sıcaklık sorunu yaşayanlar için ancak geçici çözüm olarak öneririm, performans demem, sıcaklık ve çalışma konusunda dolasıyla standartına göre problem yaşayan birisi gereken kalıcı çözüm uygulaması yapmalı, gerekirse ekran kartı termal macun ve termal pad değişimleri, bu kalıcı ve net bir çözümdür, bu bile performans uygulaması değildir. Bu olduktan sonra under voltage değil, o zaman hafif şekilde Core + ve Memory Core + değerleri yaparak gerçek bir performans katkısı sağlayabilirsiniz, ama önce kullanım sırasında sıcaklık senaryolarını standarta göre getirmek mesela. Video'da her şey açıklayıcı, iyi günler.

Arkadaşlar biliyorum bu konuda çok paylaşım var. Lakin video'da belirttim ve burada yazılı olarak söyleyeyim. Negatif voltaj eğrisi ayarları her şekilde aslında performans düşürmek ve daha çok sıcaklık problemleri yaşayan ve zaten kendi standartlarına göre problem yaşayan bir kullanıcı ekran kartı için geçici bir problem gibi görünebilir ancak, daha ötesi olamaz "performans etkisi" hiç olamaz. Performans değil kesinlikle, o yüzden bu paylaştığım video'nun performans ile alakası yok, ama Curve Editor konusunda negatif eğri yaparken en azından kullanıcıların direkt kendi standart değerlerine göre uygulama yapıyorum göstererek. Sıcaklık sorunu yaşayanlar için ancak geçici çözüm olarak öneririm, performans demem, sıcaklık ve çalışma konusunda dolasıyla standartına göre problem yaşayan birisi gereken kalıcı çözüm uygulaması yapmalı, gerekirse ekran kartı termal macun ve termal pad değişimleri, bu kalıcı ve net bir çözümdür, bu bile performans uygulaması değildir. Bu olduktan sonra under voltage değil, o zaman hafif şekilde Core + ve Memory Core + değerleri yaparak gerçek bir performans katkısı sağlayabilirsiniz, ama önce kullanım sırasında sıcaklık senaryolarını standarta göre getirmek mesela. Video'da her şey açıklayıcı, iyi günler.

GPU UV kısmında, UV+OC yapmayı da eklemelisin.

UV'nin asıl amacı Aynı frekansı daha düşük voltajlar ile korumak hatta daha yüksek frekanslara çıkabilmektir, örnek vereyim.

5080 Boost Frekansı 2617 Mhz'dir, üreticiler de buna boost basar 2800-2950 arası bir rakama yerleşir. Genellikle en tepe modeller 2900'lerde takılabilir standart bıraktığında, giriş seviyesi modeller de hotspota çarptığından dolayı 2650-2750 arasında sıkışır kalır.

Amma velakin Cyberpunk 2077+Path Tracing+DLSS-5 açtığımda yukarıdaki değerlere bak. Bunu becerebiliyorsan, UV+OC işlemi tamam demektir.

Videonda 200Mhz'lik bir core clock düşüşü var bunun FPS'ye eksi olarak yansıması gayet doğal/olağandır.

1790068522030.webp

1790068593678.webp

1790070130450.webp

Son düzenleme:
GPU UV kısmında, UV+OC yapmayı da eklemelisin.

UV'nin asıl amacı Aynı frekansı daha düşük voltajlar ile korumak hatta daha yüksek frekanslara çıkabilmektir, örnek vereyim.

5080 Boost Frekansı 2617 Mhz'dir, üreticiler de buna boost basar 2800-2950 arası bir rakama yerleşir. Genellikle en tepe modeller 2900'lerde takılabilir standart bıraktığında, giriş seviyesi modeller de hotspota çarptığından dolayı 2650-2750 arasında sıkışır kalır.

Amma velakin Cyberpunk 2077+Path Tracing+DLSS-5 açtığımda yukarıdaki değerlere bak. Bunu becerebiliyorsan, UV+OC işlemi tamam demektir.

Videonda 200Mhz'lik bir core clock düşüşü var bunun FPS'ye eksi olarak yansıması gayet doğal/olağandır.

Eki Görüntüle 281615

Eki Görüntüle 281616

Eki Görüntüle 281617
Evet 200MHz core clock düşüş yaşanıyor özellikle default boost frekans'ın üzerine giden frekans, dolasıyla voltaj eğride, ama ben genel olarak paylaşılan under voltage paylaşımlarına göre hazırladım. En basiti benim ekran kartım max çekim watt gücü 290Watt. Gördüğün gibi daha çok oyundan ve DLSS teknolojisinden dolayı %100 kullanım olsa bile, sıcaklık problemim olmasa bile küçük bir kayıp var. Dolasıyla ne olursa olsun direkt +Core Clock +Memory Clock yapsam bile dolasıyla Watt güç tüketimi 290Watt a yakın olsa bile, üzerine 5 FPS fazla alsam bile video'da anlattım nedenlerini. Az bir ihtimal olsa bile bu olasılıktan dolayı kartın uzun yıllar sonra bile bozulmasını riske atamam, çünkü içinde VRAM'ler koruma sistemi yok, sıcaklığa bakar daha çok, ama duruma göre değişir ve çalışmasını engelleyip bozulabilir. Ayrıca 100FPS aldığım oyunda 5 FPS farkı olacaksa eğer etki yaratacak tarafına bakarım, görüntü oluşturma hızı fark yok, grafik kalitesinde fark yok, o zaman şahsen ben grafikleri yüksek olan oyunlarda bile tepkime süresine bakarım.

Görüntünün akıcılık içinde en azından mouse'un tepkisine bakarım. Yarış yapmıyorum evet ama farkına yinede bakarım, kaldı ki benim bu yönde ki paylaşımlarım ilk olarak genel paylaşım yapan kişilere yönelik yani basit ve yanıltıcı olanlar, asla senın soyledıklerıne karşı gelmiyorum bu yüzden, ikincisi yüksek FPS gecikmeyi direkt ilgilendiren online rekabetçi oyunlar. Yani orada bana bu yöntemlerle 100 FPS vermesi bile açıkcası umurumda olmaz, ben FPS değil tepkime süresine bakarım daha çok, sistem gecikmesine, yani sistemin kendi donanımların içinde ki anlaşmasına, birbirleri arasında ki aynı şekilde anlaşmasına bakarım, bu yüzden en ufak bu konuda bile olsa riskleri göze almıyorum.

Doğal yöntemler daha etkili buluyorum, o yüzden örnek sana demiyorum, sorunum sıcaklıksa gider soğutucu üzerine yoğunlaşırım fiziksel olarak elle tutulur bir yöntem ile. Ve genelde benim aradığım ve doğal yöntem olarak nitelendirmeye göre anlatmaya çalıştığım bu. Yoksa konu overclock olacaksa üst düzey insanların yaptıkları setuplar üzerinden tartışabiliriz, ve kararlı olma konusunu bu açıdan tartışabiliriz. Neden ekran kartları CPU üzerinde üst düzey yapılan OC uygulamalarında çok eski kartlar ? Çünkü P-State durumlarından dolayı işlemci her ne kadar - soğuklukta olsa bile çalışma modunu en kusursuz hale dönüştürmek için, yani ortada elle tutulur bir kaynak bu şekilde de örneklendirilebilir. Düşünsene o ekran kartlara ait sürücü versionları bile eski. Konu şuda olabilir "güncel sürücüler daha uyumlu" buyur burdan yak, ama adamların amacı ciddi şekilde P-State durumlarını 2. plana aktarmak. Bu uygulamaların FPS ile hiçbir alakası olması. Örnek MSI Afterburner basit şekilde Windows üzerinde ekran kartları için OC konusudur, ev kullanıcıları ve standart giriş seviyesi OC, ve bir tık geliştirilmiş, ayrıca sorun yaşayan sıcaklıklarıda düşürmek adına tasarlanmış. Ama asıl anlamamız gereken örnek üst düzey OC kişiler neden ekran kartını eski model kullanması :) Demek ki CPU C-States o Windows 7 üzerinde bile olabildiğince tuhaf bir şeymiş ki P-State durumlarına fiziksel olarak mudahale ederek işlemci C-States durumlarını kalibre etmek mümkün.

O yüzden ben olayın ciddi derinlemesine düşününce performans değil, aksine kısıtlama diyorum bu işlere, FPS fazlaymış, sıcaklık daha iyiymiş, aynı frekans ile fln fln bunlar benim için gerçekten sorun. Ben üst düzey OC yapan birisi değilim, sadece onlarında mantıklarını izleyerek kavramış ve kendim için önemli olan sistem gecikmesi tarafında ki uyumlarla bağdaştırmış birisiyim.

Evet 200MHz Core clock düşüş yaşanıyor özellikle default Boost Frekans'ın üzerine giden frekans, dolasıyla voltaj eğride ama ben genel olarak paylaşılan under voltage paylaşımlarına göre hazırladım. En basiti benim ekran kartım Max çekim watt gücü 290Watt. Gördüğün gibi daha çok oyundan ve DLSS teknolojisinden dolayı %100 kullanım olsa bile, sıcaklık problemim olmasa bile küçük bir kayıp var. Dolasıyla ne olursa olsun direkt +Core Clock +Memory Clock yapsam bile dolasıyla Watt güç tüketimi 290Watt a yakın olsa bile, üzerine 5 FPS fazla alsam bile Video'da anlattım nedenlerini. Az bir ihtimal olsa bile bu olasılıktan dolayı kartın uzun yıllar sonra bile bozulmasını riske atamam, çünkü içinde VRAM'ler koruma sistemi yok, sıcaklığa bakar daha çok ama duruma göre değişir ve çalışmasını engelleyip bozulabilir. Ayrıca 100FPS aldığım oyunda 5 FPS farkı olacaksa eğer etki yaratacak tarafına bakarım, görüntü oluşturma hızı fark yok, grafik kalitesinde fark yok, o zaman şahsen ben grafikleri yüksek olan oyunlarda bile tepkime süresine bakarım.

Görüntünün akıcılık içinde en azından farenin tepkisine bakarım. Yarış yapmıyorum evet ama farkına yine de bakarım, kaldı ki benim bu yönde ki paylaşımlarım ilk olarak genel paylaşım yapan kişilere yönelik yani basit ve yanıltıcı olanlar, asla senın soyledıklerıne karşı gelmiyorum bu yüzden, ikincisi yüksek FPS gecikmeyi direkt ilgilendiren online rekabetçi oyunlar. Yani orada bana bu yöntemlerle 100 FPS vermesi bile açıkçası umurumda olmaz, ben FPS değil tepkime süresine bakarım daha çok, sistem gecikmesine, yani sistemin kendi donanımların içinde ki anlaşmasına, birbirleri arasında ki aynı şekilde anlaşmasına bakarım, bu yüzden en ufak bu konuda bile olsa riskleri göze almıyorum.

Doğal yöntemler daha etkili buluyorum, o yüzden örnek sana demiyorum, sorunum sıcaklıksa gider soğutucu üzerine yoğunlaşırım fiziksel olarak elle tutulur bir yöntem ile. Ve genelde benim aradığım ve doğal yöntem olarak nitelendirmeye göre anlatmaya çalıştığım bu. Yoksa konu overclock olacaksa üst düzey insanların yaptıkları setuplar üzerinden tartışabiliriz, ve kararlı olma konusunu bu açıdan tartışabiliriz. Neden ekran kartları CPU üzerinde üst düzey yapılan OC uygulamalarında çok eski kartlar? Çünkü P-State durumlarından dolayı işlemci her ne kadar - soğuklukta olsa bile çalışma modunu en kusursuz hale dönüştürmek için, yani ortada elle tutulur bir kaynak bu şekilde de örneklendirilebilir. Düşünsene o ekran kartlara ait sürücü versionları bile eski. Konu şu da olabilir "güncel sürücüler daha uyumlu" buyur buradan yak ama adamların amacı ciddi şekilde P-State durumlarını 2. plana aktarmak. Bu uygulamaların FPS ile hiçbir alakası olması. Örnek MSI Afterburner basit şekilde Windows üzerinde ekran kartları için OC konusudur, ev kullanıcıları ve standart giriş seviyesi OC, ve bir tık geliştirilmiş, ayrıca sorun yaşayan sıcaklıkları da düşürmek adına tasarlanmış. Ama asıl anlamamız gereken örnek üst düzey OC kişiler neden ekran kartını eski model kullanması :) Demek ki CPU C-States o Windows 7 üzerinde bile olabildiğince tuhaf bir şeymiş ki P-State durumlarına fiziksel olarak mudahale ederek işlemci C-States durumlarını kalibre etmek mümkün.

O yüzden ben olayın ciddi derinlemesine düşününce performans değil, aksine kısıtlama diyorum bu işlere, FPS fazlaymış, sıcaklık daha iyiymiş, aynı frekans ile falan falan bunlar benim için gerçekten sorun. Ben üst düzey OC yapan birisi değilim, sadece onların da mantıklarını izleyerek kavramış ve kendim için önemli olan sistem gecikmesi tarafında ki uyumlarla bağdaştırmış birisiyim.

Kartın 1.07V'de 1935MHz'de çalışıyor, eğri'yi 1935'te olacak şekilde bırakıp voltajı 0.9'a indir ve FPS testi al çökmezse bakalım sonuçlar, watt çekimi ve ısılar ne olacak.

Uğraşamam ben diyorsan NV-UV indir o senin yerine eğriyi ayarlasın, kolaylıktır.

1790077027097.webp

Son iki profile bak, birisi [email protected] diğeri de 2955@935mv.

3127 olan tam yüke girdiğinde maximum hızı 2950'ye düşüyor.

935mv olan ise tam yüke girdiğinde 930-935mv çekip 2925MHz sabit veriyor.

1.045v hem çok güç çektiriyor hem çok ısındırıyor hem de tam yükte 3000+ atamıyor bile.

Azalan verimler yasası burada devreye giriyor, voltaj artınca frekans artmıyor ya da önemsenmeyecek miktarda 10-50MHz arası ancak artıyor. 10-50 MHz'lik artış için 80-100 watt fazladan çektirip voltajı dayamak bir işe yaramıyor.

Azalan verimler yasasını şöyle düşün, elinde işçiler var 12 saat çalıştırıyorsun 100 lira para veriyorsun, para burada voltaj, işçiler ise clock hızı.

14 saat çalışırsanız size 125 lira vereceğim diyorsun zorlanıyorlar ediyorlar çalışıyorlar güç bela tutturuyorlar.

16 saat çalışırsanız söz size bu sefer 150 lira vereceğim diyorsun, 16 saat çalışıyorlar ilk gün ama ertesi gün işe gelemiyorlar. Hasta olan oluyor, bayılan olan oluyor, işe gelse bile yorgunluktan verimi düşen oluyor vs gibi.

Voltajı da bir yerden sonra ne kadar artırırsan artır verim alamıyorsun.

Son düzenleme:
Kartın 1.07V'de 1935MHz'de çalışıyor, eğri'yi 1935'te olacak şekilde bırakıp voltajı 0.9'a indir ve FPS testi al çökmezse bakalım sonuçlar, watt çekimi ve ısılar ne olacak.

Uğraşamam ben diyorsan NV-UV indir o senin yerine eğriyi ayarlasın, kolaylıktır.

Eki Görüntüle 281627

Son iki profile bak, birisi [email protected] diğeri de 2955@935mv.

3127 olan tam yüke girdiğinde maximum hızı 2950'ye düşüyor.

935mv olan ise tam yüke girdiğinde 930-935mv çekip 2925MHz sabit veriyor.

1.045v hem çok güç çektiriyor hem çok ısındırıyor hem de tam yükte 3000+ atamıyor bile.

Azalan verimler yasası burada devreye giriyor, voltaj artınca frekans artmıyor ya da önemsenmeyecek miktarda 10-50MHz arası ancak artıyor. 10-50 MHz'lik artış için 80-100 watt fazladan çektirip voltajı dayamak bir işe yaramıyor.

Azalan verimler yasasını şöyle düşün, elinde işçiler var 12 saat çalıştırıyorsun 100 lira para veriyorsun, para burada voltaj, işçiler ise clock hızı.

14 saat çalışırsanız size 125 lira vereceğim diyorsun zorlanıyorlar ediyorlar çalışıyorlar güç bela tutturuyorlar.

16 saat çalışırsanız söz size bu sefer 150 lira vereceğim diyorsun, 16 saat çalışıyorlar ilk gün ama ertesi gün işe gelemiyorlar. Hasta olan oluyor, bayılan olan oluyor, işe gelse bile yorgunluktan verimi düşen oluyor vs gibi.

Voltajı da bir yerden sonra ne kadar artırırsan artır verim alamıyorsun.
Bunları deneyeceğim emin ol. Biz çocukken oyuncakları bile kasıtlı şekilde bozarak içinde ne var ne yok diye merak eden bir nesiliz :D Yani öğrenmek her zaman iyidir. Teşekkür ederim o yüzden. Yine de fabrika çıkışlı bir donanım için şahsen ben bu yapılandırmayı bozmak istemiyorum. Yine de deneyeceğim pratik deneyim açısından <3