ErayD

Çalışkan
Merhaba. Son 1 aydır rastgele şekilde bilgisayarımı kapattıktan kısa bir süre sonra tekrar çalıştırmak istediğimde anakartımda 0D postcode hatası alıyorum ve üzerinde her iki hata ışığı da yanıyor. Bilgisayar kendini asla bootlamıyor bu şekilde sonsuza kadar durabilir. Genellikle sorunu bilgisayarı kapatıp elektrik bağlantısını kesip yaklaşık en az yarım saat bekleyip tekrar çalıştırdığımda çözebiliyorum.

Son zamanlarda ise bu rastgele meydana gelen hata artık rastgele olmamaya ve her bilgisayar kapanıp açıldığında meydana gelmeye başladı. Bu olay dışında bilgisayarda hiçbir sorun yok tüm ekipmanları test ettim tamamen stabil ve performanslı çalışıyorlar. Bilgisayarda aygıt yöneticisinde vs herhangi bir hata yok.

Sistem
  • MSI X870 Tomahawk Wi-Fi
  • AMD Ryzen 7 9800X3D
  • NVIDIA RTX 4070 Super
  • Corsair Vengeance DDR5 2x16 6000 MHz
  • NZXT C1000 Gold 80+ ATX 3.1
  • Crucial P3 Plus 2 TB SSD

Dosya Ekleri

• IMG_7443.webp
    IMG_7443.webp
    94,3 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Son 1 aydır rastgele şekilde bilgisayarımı kapattıktan kısa bir süre sonra tekrar çalıştırmak istediğimde anakartımda 0D postcode hatası alıyorum ve üzerinde her iki hata ışığı da yanıyor. Bilgisayar kendini asla bootlamıyor bu şekilde sonsuza kadar durabilir. Genellikle sorunu bilgisayarı kapatıp elektrik bağlantısını kesip yaklaşık en az yarım saat bekleyip tekrar çalıştırdığımda çözebiliyorum.

Son zamanlarda ise bu rastgele meydana gelen hata artık rastgele olmamaya ve her bilgisayar kapanıp açıldığında meydana gelmeye başladı. Bu olay dışında bilgisayarda hiçbir sorun yok tüm ekipmanları test ettim tamamen stabil ve performanslı çalışıyorlar. Bilgisayarda aygıt yöneticisinde vs herhangi bir hata yok.

Sistem.
  • MSI X870 Tomahawk Wi-Fi
  • AMD Ryzen 7 9800X3D.
  • NVIDIA RTX 4070 Super.
  • Corsair Vengeance DDR5 2x16 6000 MHz.
  • NZXT C1000 Gold 80+ ATX 3.1
  • Crucial P3 Plus 2 TB SSD.

Bu konuda MSI forumda paylaşım yapılmış, BIOS'un eksikliğinden bahsedilmiş. Sorunun iCUE RAM'lerden olabileceğini söylemişler bir göz at bence.
MSI FORUM LINK

Bu konuda MSI forumda paylaşım yapılmış, BIOS'un eksikliğinden bahsedilmiş. Sorunun iCUE RAM'lerden olabileceğini söylemişler bir göz at bence.
MSI FORUM LINK

Teşekkürler yanıt için. Aslında MSI forumlarında biraz dolaştım bu sorun epey yaşayan var gibi gözüküyor ama kimseden net bir çözüm göremedim herkes varsayımsal ve tahmini şeyler söylüyor gibi geldi. iCUE gelecek olursak da bendeki RAM'ler RGB'siz model. Bilgisayarada iCUE kurmadım bu yüzden hiç.

Teşekkürler yanıt için. Aslında MSI forumlarında biraz dolaştım bu sorun epey yaşayan var gibi gözüküyor ama kimseden net bir çözüm göremedim herkes varsayımsal ve tahmini şeyler söylüyor gibi geldi. iCUE gelecek olursak da bendeki RAM'ler RGB'siz model. Bilgisayarada iCUE kurmadım bu yüzden hiç.

MSI Center ile alakalı da yazmışlar. Sorunun yazılımsal olabileceği gibi donanımsal konuda da sıkıntı yaşıyorlar. Tek RAM'leri DIMM 2 DIMM 4 yerine DIMM1 DIMM 3 takar mısın? Herkeste aynı olacak diye bir şey yok ama garip bir durum.

• Bir kullanıcıda bazı pinler yamukmuş.
  • Bir başka kullanıcının anakartı doğrudan arızalı imiş.
  • Birisi soğutucuyu gevşetmeyi önermiş ki çok mantıksız değil.
  • Bir başkası, anakart bu esnada bellek alıştırması yapıyor diyor, beklemeyi öneriyor. Sorunun tekrar etmemesi için de şu BIOS ayarlarını yapabilirsiniz
    • Tweaker > Advanced Memory settings > Memory context restore: Disabled
    • Settings > AMD CBS > UMC common options > DDR options > DDR security> TSME: Disabled
  • Corsair HX1000i modelinden Seasonic PSU'ya geçen birisinde sorun kalmamış.
  • Bir başka arkadaşta sorun L-connect 3 kaynaklıymış, v2.0.24 sürümüne düşürerek çözmüş.

Son düzenleme:
  • Bir kullanıcıda bazı pinler yamukmuş.
  • Bir başka kullanıcının anakartı doğrudan arızalı imiş.
  • Birisi soğutucuyu gevşetmeyi önermiş ki çok mantıksız değil.
  • Bir başkası, anakart bu esnada bellek alıştırması yapıyor diyor, beklemeyi öneriyor. Sorunun tekrar etmemesi için de şu BIOS ayarlarını yapabilirsiniz
    • Tweaker > Advanced Memory settings > Memory context restore: Disabled
    • Settings > AMD CBS > UMC common options > DDR options > DDR security> TS'me: Disabled
  • Corsair HX1000i modelinden Seasonic PSU'ya geçen birisinde sorun kalmamış.
  • Bir başka arkadaşta sorun L-connect 3 kaynaklıymış.

Teşekkürler Recep Baltaş. Açıkçası sizden cevap gelmesini umuyordum. Pinlerimin yamuk olmadığına eminim şu an kontrol ettim. Bunun dışındaki diğer çözümleri deneyeceğim.

Bu arada RAM'leri DIMM 2 DIMM 4'ten DIMM 1 DIMM 3'e almak EC code hatası üretti ve sistem yine bootlanmadım MSI forumda RAM'lerin bu şekilde kullanılmaması gerektiği yazılmış. Benzer soruna sahip arkadaşların bilgisine.