Merhaba. Bu yazımda neden Apple ürünleri kullanmak gerektiğinden bahsedeceğim. Yıllar önce Android ekosistemini bıraktım şimdi de PC ekosistemini bırakıp Mac ekosistemine geçmeyi düşünüyorum. Aslında yazımda bahsedeceğim şey neden Apple almalısınızdan ziyade neden diğer üreticilerden almamalısınız olacak. Çok kısa ve net bir cevap. En azından Türkiye için geçerli. Diğer markaların yurtdışındaki tavrını bilmiyorum ancak burada biliyorum ki üretici asla ürününün arkasında durmuyor.

Zamanında Samsung Galaxy S4 telefonum bozulmuştu ve özel yetkili servise tamire gönderdiğimde -ülkede bildiğiniz üzere birçok üreticinin kendi yetkili yok onun yerine onarım yetkisi verdikleri özel yetkili servisler var- o zamanlar 2.000 TL olan telefona tamir için 3.000 TL fiyat biçtiklerinde hiç düşünmeden Apple iPhone 6 aldım. Daha sonra kırıldı ve iPhone SE2 aldım ve o zamandan beri ikisi de hiç başımı ağrıtmadı. Bu özel yetkili servis olayı maalesef sadece Samsung için değil hepsinde geçerli. Hangi teknolojik aletle ilgili sorun yaşadıysam hepsinde başımı ağrıttı.

Telefon konusunda zaten Apple dışına çıkmam zaten memnunum. Ancak bilgisayar konusunda oyun oynadığım için maalesef ki o zamanlar Apple alamamıştım. Geçenlerde ASUS laptopumun şarj aleti bozuldu ve ben de yenisini almak için servisi aradım ve bana söyledikleri şey şu oldu: Ürününüz 5 yıllık artık şarj aleti bulamazsınız. Yani 5 yıl geçtikten sonra ürünün arkasında durmayan bir üretici beni oldukça hayal kırıklığına uğrattı ki zamanında ASUS ve MSI arasında kaldığımda MSI servis konusunda yetersizliği oldukça ünlüydü o yüzden ASUS almıştım. İşin komik tarafı şu ki zaten ASUS'un da MSI'ın da kendi teknik servisi yok o yüzden bir sorun çıkarsa özel yetkili servis ilgileniyor ve ikisine de bakan özel servis aynıymış.

Her bu konuda tamir konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadım sadece bu detayı belirtmek istedim. Yani olur da birisi birkaç marka arasında tereddüte düşen olursa kriterlerinin arasında teknik servis yeterliliği olmasın çünkü hepsi aynı yetersizlikte. Her neyse bir ürüne o kadar para verip zorlukla aldıktan sonra üreticinin kendi ürününün arkasında asla durmadığını görmek gerçekten bir hayal kırıklığı oluyor. Bunu Android ekosisteminde Samsung sayesinde yaşadığımda telefon olarak Apple kullanmaya başladım şimdi bilgisayar konusunda da aynı hayal kırıklığını yaşadım ve bundan sonra bilgisayarda da Apple kullanmaya devam edeceğim. Peki siz neden Apple kullanmalısınız kısaca özetleyim.
  • 1) Pahalı görünse de aslında ömürlük ürünler olduğu için daha cazip. Yani her yıl Android telefonu kullan at gibi sürekli almaktansa bir kez Apple alıp 10 yıl kullanmak daha cazip.
  • 2) Ürünlerinin arkasında duran bir üretici var. Aslında kullandığım Apple ürünler hiç bozulmadığı için hiç teknik servisle muhatap olmama gerek kalmadı ama diğerlerinin rezaletine yeterince tanık oldum.
  • 3) Sağlam. iPhone'umun başına gelenler en sağlam, taş gibi diyeceğiniz Android telefonun başına gelse şu an paramparça olurdu ancak iPhone gerçekten sağlam. Neden sağlam değilmiş gibi davranılıyor anlamıyorum. İnternette meme olmuş ama durum aslında tam tersi. En azından kendi deneyimlediğim kadarıyla böyle.
  • 4) Konfor. Apple ürünleri gerçekten daha kolay bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Küçük detaylar gibi görünse de tüm bu küçük detaylar birleşince oldukça güzel bir deneyim oluyor.
  • 5) Kalite. AirPods kullanınca fark ettim ki o zamana kadar başka kulaklıklarda defalarca dinlediğim müziklerin en ince detaylarını duyabilir oldum. Ayrıca ANC teknolojisi de denediklerim içinde en iyisiydi. Bu adamlar hangi ürünü yaparsa yapsın hep en iyisini yapıyorlar.
Biraz fanboy yorumu gibi görünmüş olabilir ancak sadece kendi deneyimlerimi yazdım. Kaldı ki her ürünlerinden memnun kaldım ve bir ürünü Apple'dan aldıktan sonra başka bir markaya dönmeme asla gerek kalmadı. Hiçbir şekilde hayal kırıklığına uğratmıyor. Olur da Apple da onlar gibi olursa o zaman Apple'ı da savunmam ancak bir teknolojik aleti aldıktan sonra uzun yıllar boyunca kafam rahat olacak bir şekilde kullanmayı severim. Zaten Apple ürünleri örneğin oyunculara vs. hitap etmiyor bu durumda Apple almayı düşünmezsiniz ancak olur da Apple ve başka bir marka arasında kalırsanız ikisi de işinizi görecekse Apple olanı alın kafanız rahat etsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şahsen yılların Apple ürünleri kullanıcısı olarak önümüzde ki sene şu an kullandığım M2 MacBook Air hariç ne varsa satıp muadillerine yöneleceğim. En başta iPhone 12 Pro'yu. Yav arkadaş bir telefon bu kadar kasar mı ya? Sen 12 Pro'sun lan koskoca. A14 Bionic neredeyse M1 gücünde bir çipset ama gel gör ki hafızası dolmuş S3 Mini gibi kasıyor telefon. Bir telefon bildirim merkezinde kasar mı arkadaş? Haydi kastı diyelim arama ekranında donup açtırmamak ne lan aramaları? DFU ile 4 kere sıfırladım aynı sorun. iPhone 3G'den beri kullanıyorum bu mereti ama ilk kez bu kadar soğudum.

Şu yaptıkları yazılımı rahmetli Steve Jobs görse Apple Parkı ateşe verirdi. Bu kadar beceriksiz bir yazılım ekibi görmedim. Şu saatten sonra "ama iPhone stabil" goygoyu yapacak arkadaşlar lütfen hiç goygoy yapmasın, kasıyor denilen Android fersah fersah önde yazılım kalitesi bakımından. Zaten cimriliğinden yapay zeka özelliğini bile getirmiyor herifler 1 senelik cihazlarına dahi, gerisini siz düşünün. Bundan sonra akıllı telefon pazarında Apple benim için bitmiştir. Nerede o iPhone 5 ve iOS 6 stabilitesi, nerede bu saçma sapan iOS 17 ve 18.

1- Gerek Android, gerek iOS hayatımda dördüncü yıldan sonra performansı ciddi düşmeyen bir mobil cihaz görmedim.
2- Düzgün baktığınızda ürünlere kolay kolay bir şey olmaz. 7 Plus'ım ikinci yılda kırıldı sonraki cihazım olan S10+ asla kırılmadı ama bu konunun Apple veya Samsung ile alakası yok.
3- Güncel her telefon sağlam zaten.
4- Android ve iOS arasında hiçbir kolaylık farkı yok.
5- BOSE ve Sony ANC'leri Apple'ı solda sıfır bırakır. Apple şeffaf modda iddialı. Ayrıca AirPodslar özellikle fiyat bandında oldukça kötü kulaklıklar. Pro sürümleri kaliteli fakat hepten pahalı oldukları için yine çok daha iyi alternatifleri mevcut.

Saygılar dilerim. İyi forumlar.

Eskiden de öyleydi fakat günümüzde çok daha hassas bir konu olmaya başladı.
Apple'ın olayı hiçbir zaman genel'e hitap eden, çok satan cihazlar olmamalıydı.
iPhone 6'da başladı ve 11'de de bu hatayı yaptılar.
Gereğinden fazla fiyat performans olduğu için herkesin elinde gördük.
Yıllarca kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor.
Üzerine yeni teknolojiler barındıran android cihazlar çıktıkça fiyatları aynı olduğu için insanlar da daha eski iPhone'ları daha yeni telefonlarla kıyaslamaya başladılar fiyatları aynı olduğu için. Sonuç aynı fiyatta neden 360Hz ekranı olan iPhone yok sorusu sorulmaya başlandı.
Apple, iPhone'dan kutu içeriğini çıkarttı samsung da önce eleştirdi sonra aynısını yaptı.

Bu noktada da iPhone fp değil hem eski hem pahalı muhabbeti açıldı. iPhone ülkemize özel fiyatlandırma yapmıyor üzerine kuru yüksekten alıp öyle satıyor. Standart tüketici için umursanmayan ufak tefek minimal detaylar var. Kaldı ki telefon ile içerik üretmeyenler için de gayet haklı çünkü insanlar telefonu büyük oranla fotoğraf çekip sosyal medyada kaydırmak için alıyor. Neden daha fazla para versin?

Apple'ın hatası hatta hata değil de bizim ülkemizde SE tarzı cihazlara biraz daha ağırlık verebilirdi (günümüzde artık eski sayılabilecek SE'ler de pahalı) rekabetçi fiyat ile satışa sunabilirdi veya düz modellere özel rekabetçi fiyatla çıkabilirlerdi fakat onlar da "her sene aynı fiyattan ürün çıkartıyoruz zaten kardeşim" diyip işin içinden çıkabilirler.
iPhone'lar özellikle PRO modelleri tamamen profesyonellere hitap eden cihazlar ve standart günlük kullanım için alan insanların umrunda olmayan detaylar barındırıyor.

Android kanadına çok da fazla haksızlık yapmamak gerek çünkü ülkemize özel fiyatlandırma yapıyorlar. Ben de çok fazla android sevmeme rağmen örneğin S10+ gerçekten güzel bir cihaz günümüzde de nisbeten kullanılabilir durumda.
Apple'dan ürün alınca Zorlu'ya gidip "ver kardeşim yenisini" deme lüksü gerçekten ayrı bir boyut bunu inkar etmiyoruz tabii ki.
Fakat yine de standart günlük kullanıcı düşük rakamlara SD8G2-3'lü cihaz alıp fiyat performans şeklinde kullanıyor.

Bu durum AMD'nin ekran kartlarına benziyor. Nvidia çok daha iyi yazılım ile RTX3060 satıyor fakat yarı fiyatına yer yer daha iyi performans veren RX6600 bulunabiliyor. AMD'nin CUDA çekirdeği'nin olmayışı sadece video kurgu yapan insanı ilgilendirir ve Nvidia tercih etmesine sebep olabilir. Bu durum bundan ibaret.

Sonuç itibari ile biz bu cihazların eksik yönlerini sürekli dile getirmeliyiz ki üreticiler fazla gaza gelmesin biz de uygun fiyattan erişebilelim. Rekabet ortamı kaybolması son kullanıcıya yaramaz.

Son düzenleme:
Apple ürünlerinin verdiği premium hissi hiçbir firma yakalayamıyor. Burada ölücülerin para vermem dediğine bakmayın imkânları olsa direkt atlarlar. MacBook Pro cihazda aldığım kullanım keyfini hiçbir Windows laptopta bulamıyorum. Herhangi bir Android akıllı telefon performans olarak yer yer efektif olsa da arayüz aşırı basit ve kötü tasarlanmış geliyor. Magic Mouse fiyaskosu dışında razıyız.

Merhaba. Bu yazımda neden Apple ürünleri kullanmak gerektiğinden bahsedeceğim. Yıllar önce Android ekosistemini bıraktım şimdi de PC ekosistemini bırakıp Mac ekosistemine geçmeyi düşünüyorum. Aslında yazımda bahsedeceğim şey neden Apple almalısınızdan ziyade neden diğer üreticilerden almamalısınız olacak. Çok kısa ve net bir cevap. En azından Türkiye için geçerli. Diğer markaların yurtdışındaki tavrını bilmiyorum ancak burada biliyorum ki üretici asla ürününün arkasında durmuyor.

Zamanında Samsung Galaxy S4 telefonum bozulmuştu ve özel yetkili servise tamire gönderdiğimde -ülkede bildiğiniz üzere birçok üreticinin kendi yetkili yok onun yerine onarım yetkisi verdikleri özel yetkili servisler var- o zamanlar 2.000 TL olan telefona tamir için 3.000 TL fiyat biçtiklerinde hiç düşünmeden Apple iPhone 6 aldım. Daha sonra kırıldı ve iPhone SE2 aldım ve o zamandan beri ikisi de hiç başımı ağrıtmadı. Bu özel yetkili servis olayı maalesef sadece Samsung için değil hepsinde geçerli. Hangi teknolojik aletle ilgili sorun yaşadıysam hepsinde başımı ağrıttı.

Telefon konusunda zaten Apple dışına çıkmam zaten memnunum. Ancak bilgisayar konusunda oyun oynadığım için maalesef ki o zamanlar Apple alamamıştım. Geçenlerde ASUS laptopumun şarj aleti bozuldu ve ben de yenisini almak için servisi aradım ve bana söyledikleri şey şu oldu: Ürününüz 5 yıllık artık şarj aleti bulamazsınız. Yani 5 yıl geçtikten sonra ürünün arkasında durmayan bir üretici beni oldukça hayal kırıklığına uğrattı ki zamanında ASUS ve MSI arasında kaldığımda MSI servis konusunda yetersizliği oldukça ünlüydü o yüzden ASUS almıştım. İşin komik tarafı şu ki zaten ASUS'un da MSI'ın da kendi teknik servisi yok o yüzden bir sorun çıkarsa özel yetkili servis ilgileniyor ve ikisine de bakan özel servis aynıymış.

Her bu konuda tamir konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadım sadece bu detayı belirtmek istedim. Yani olur da birisi birkaç marka arasında tereddüte düşen olursa kriterlerinin arasında teknik servis yeterliliği olmasın çünkü hepsi aynı yetersizlikte. Her neyse bir ürüne o kadar para verip zorlukla aldıktan sonra üreticinin kendi ürününün arkasında asla durmadığını görmek gerçekten bir hayal kırıklığı oluyor. Bunu Android ekosisteminde Samsung sayesinde yaşadığımda telefon olarak Apple kullanmaya başladım şimdi bilgisayar konusunda da aynı hayal kırıklığını yaşadım ve bundan sonra bilgisayarda da Apple kullanmaya devam edeceğim. Peki siz neden Apple kullanmalısınız kısaca özetleyim.
  • 1) pahalı görünse de aslında ömürlük ürünler olduğu için daha cazip. Yani her yıl Android telefonu kullan at gibi sürekli almaktansa bir kez Apple alıp 10 yıl kullanmak daha cazip.
  • 2) ürünlerinin arkasında duran bir üretici var. Aslında kullandığım Apple ürünler hiç bozulmadığı için hiç teknik servisle muhatap olmama gerek kalmadı ama diğerlerinin rezaletine yeterince tanık oldum.
  • 3) sağlam. iPhone'umun başına gelenler en sağlam, taş gibi diyeceğiniz Android telefonun başına gelse şu an paramparça olurdu ancak iPhone gerçekten sağlam. Neden sağlam değilmiş gibi davranılıyor anlamıyorum. İnternette meme olmuş ama durum aslında tam tersi. En azından kendi deneyimlediğim kadarıyla böyle.
  • 4) konfor. Apple ürünleri gerçekten daha kolay bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Küçük detaylar gibi görünse de tüm bu küçük detaylar birleşince oldukça güzel bir deneyim oluyor.
  • 5) kalite. AirPods kullanınca fark ettim ki o zamana kadar başka kulaklıklarda defalarca dinlediğim müziklerin en ince detaylarını duyabilir oldum. Ayrıca ANC teknolojisi de denediklerim içinde en iyisiydi. Bu adamlar hangi ürünü yaparsa yapsın hep en iyisini yapıyorlar.
Biraz fanboy yorumu gibi görünmüş olabilir ancak sadece kendi deneyimlerimi yazdım. Kaldı ki her ürünlerinden memnun kaldım ve bir ürünü Apple'dan aldıktan sonra başka bir markaya dönmeme asla gerek kalmadı. Hiçbir şekilde hayal kırıklığına uğratmıyor. Olur da Apple da onlar gibi olursa o zaman Apple'ı da savunmam ancak bir teknolojik aleti aldıktan sonra uzun yıllar boyunca kafam rahat olacak bir şekilde kullanmayı severim. Zaten Apple ürünleri örneğin oyunculara vs. hitap etmiyor bu durumda Apple almayı düşünmezsiniz ancak olur da Apple ve başka bir marka arasında kalırsanız ikisi de işinizi görecekse Apple olanı alın kafanız rahat etsin.

Arkadaş foruma girer girmez bu konuyu açmış, steve Jobs'un oğlu falan mı acaba?