Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

Gerek eski forumda gerek Techolay'da açılan sistem toplama konularına genelde hazır sistemler (marka bilgisayarlar ile karıştırmayın, hazır toplanmış sistemleri kastediyorum) öneriliyor. Hatta bütçesine göre sistem bileşenleri seçenlere de hazır sistem önerisi atılıyor ve "Kendiniz toplamayın, hazır sistem alın" deniliyor.

Sorun şu ki: Hazır sistemlerde genelde dandik kasa/PSU, dandik SSD, giriş seviyesi anakart kullanılıyor. Bazı insanlar (örneğin ben) asla dandik kasa, dandik PSU, dandik SSD veya giriş seviyesi anakart istemiyor. Ancak bu sistemlerde çoğunlukla bu bileşenlerde kaliteli seçenek olmadığı gibi SSD'yi çıkartma seçeneği de yok. Ben de haliyle kendim tek tek toplayıp kaliteli SSD koyayım diyorum.

Neden sistem toplama konularında toplama sistemler önerilmiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar,

Gerek eski forumda gerek Techolay'da açılan sistem toplama konularına genelde hazır sistemler (marka bilgisayarlar ile karıştırmayın, hazır toplanmış sistemleri kastediyorum) öneriliyor. Hatta bütçesine göre sistem bileşenleri seçenlere de hazır sistem önerisi atılıyor ve "Kendiniz toplamayın, hazır sistem alın" deniliyor.

Sorun şu ki: Hazır sistemlerde genelde dandik kasa/PSU, dandik SSD, giriş seviyesi anakart kullanılıyor. Bazı insanlar (örneğin ben) asla dandik kasa, dandik PSU, dandik SSD veya giriş seviyesi anakart istemiyor. Ancak bu sistemlerde çoğunlukla bu bileşenlerde kaliteli seçenek olmadığı gibi SSD'yi çıkartma seçeneği de yok. Ben de haliyle kendim tek tek toplayıp kaliteli SSD koyayım diyorum.

Neden sistem toplama konularında toplama sistemler önerilmiyor?
Normal fiyata göre 1000-2000TL kar ediyorsun.

Hazır sistemlere dandik parçalar falan konmuyor. Sizin ne kadar paranız varsa ona göre parçalar konuyor. Eğer 20.000₺'ye i5 12400F+4060'lı bir kasa istiyorsanız tabii ki giriş seviye parçalar hatta bazı durumlarda dandik parçalar konacak ama aynı sitelerde satılan 30.000₺'lik i5 12400F+4060 sistemi alırsanız ya da modifiye edilen kampanya-dışı sistemleri tercih ederseniz modifiye yaparak 30.000₺'ye yüksek segment, 990 SSD'li bir sistem toplayabilirsiniz.

Arkadaş bu konuda biraz haklı aslında, daha çok "varsayılan olarak dandik parçalar konuyor" dersek daha doğru olur. Örneğin, çoğu hazır sistemde forumlarda uzak durulması tavsiye edilen PSU'lar kullanılır. Ama tabii ki bunlar özelleştirilebiliyor. Ancak bunlar özelleştirilirken de şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor; Örneğin, ben X PSU markasını dandik buldum ve farklı bir PSU ile özelleştirmek istedim ancak yeni seçtiğim PSU farklı sitelerde çok daha ucuza bulunurken, özelleştirme yaptığında senden daha fazla para alınıyor. İşte bu yüzden özelleştirme yapmak pek doğru bir seçenek olmuyor. Tabii istisnalar elbette olacaktır.

Tüm bunlara rağmen yine de hazır sistem almak genelde daha mantıklı oluyor. Örneğin, bir hazır sistem alıp beğenmediğin parçalarını satıp daha kaliteli parçalarla değiştirsen bile toplama bilgisayardan daha uygun fiyata gelebiliyor.

Konu sahibine katılıyorum fakat kendi yorumumu katacağım.
Düşük seviye sistemlerde yani 30000 altı diyebiliriz, hazır mantıklı çünkü genellikle F P bakılıyor kaliteye önem verilmiyor.
Orta seviye sistemlerde yani 30000-75000 arası sistemlerde bu biraz kullanıcıya bağlı, fakat burada kaliteden düşmeyi ben çok önermiyorum.
Üst seviye sistemlerde yani 75000 üstünde ise kesinlikle her parçanın tek tek seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada kullanılan her parça üst segment olacağından kalitenin de bu parçalara yetecek ve güvenle kullanılabilecek seviyede olması önemli. Açıkçası 80000TL lik bir sistemde 2000 TL lik bir PSU istemezsiniz.

@MAH0A arkadaşımız güzel bir yorum yapmış, katılıyorum kendisine. Aslında ben de elimden geldiğince parça parça almayı veya önermeyi tercih ederim ancak fiyat farkı açılıyor bazı bütçelerde. Hazır sistemlerde de çoğu zaman daha düşük kalite sistem bileşenleri seçiliyor, sadece yüksek FPS elde etmeye odaklanılıyor.

Yüksek bütçelerde ben daima kendim almayı tercih ederim açıkçası. 70-80 bin liralık sistemlere bakıyorum çöp anakarta üst seviye işlemci takılmış, PSU giriş seviye, SSD giriş seviye, ekran kartı GPU olarak iyi ancak soğutma olarak giriş seviye... Bu kadar para verdikten sonra her şeyin en iyiye yakın olmasını isterim ben.

Bir de bazı YouTube kanalları nerede elde kalmış, düşük kalite bileşen varsa hazır sisteme doldurup kampanya adı altında pazarlıyor. Daha geçenlerde ''19.000 TL'ye DDR5 sistem'' diye bir kasa satıldı, içindeki tek olumlu şey A620 anakarttı. O da sistem fiyatından ötürü.

Hazır sistem kaliteli parçalardan oluşabiliyor gaming.gen.tr de bulmuştum tabii tam istediğin gibi olmasa da özelleştirmelerle istediğine yakın bir sistem oluşturabiliyorsun. Fakat sıkıntı şu olabilir "hiçbir şekilde parça parça sana sistemi göndermiyorlar" bu da "güven" sorunu oluşturuyor. Y ani madem parçalar "sıfır" neden göndermiyorsun?

Tabii bu her yerde böyle değil, hani dersen oradaki teknik servis senden benden bilgili? İnan senin ve benim %1 kadar bilgiye sahip değiller. O zaman yine şüpheden kurtulamıyorsun.

Mevzu tamamen ucuzlatma cabası. Elle toplarken firma olmadığın için daha pahalıya alıyorsun fakat hazır sistemde her sey hazır o fıyata oluyor. Eğer ben iyi parcalarla güzel bir bütçe sistem toplayacağım diyorsan zaten akla karayı seçiyorsun hangisi daha ucuza geliyor diye.

Yani genel olarak, hazırlar genelde daha dandik parçalar içerseler bile duruma göre tercih edilebilir fiyatlarından ötürü ve günü kurtarma niyetinden ileriysen ya toplamayla ya da değiştirerek alıyorsun.

Fakat sorun şurada, değiştirmek daha ucuza geliyor :D