S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır sigara içen birisiyim. Lisede, ikinci sınıfta başladım. Üniversitede iki yıllık okudum, o dönemlerde de içiyordum. Yaklaşık 7–8 senedir nikotin bağımlılığım var ve artık çok fazla yorgunluk, isteksizlik ve halsizlik hissediyorum. Eskisi gibi hiçbir şey yapmak istemiyorum.

Artık sigarayı bırakmak istiyorum. Nikotin sakızı veya nikotin bandı kullanmadan kendi başıma bu işin içinden çıkabilir miyim? Daha önce bırakmış olan abilerim veya kardeşlerim varsa önerilerinizi duymak isterim.

Sigaraya rağmen spor ve koşu yaptığım günler oluyor ama eskisi gibi 40–45 dakika koşunca nefesim tıkanmaya başlıyor. Bu da benim açımdan normal bir durum sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

13 yıldır sigara kullanan ve günde en az 1 paket kullanan birisiydim. Kullandığım sigara uzun bir sigara olduğu için aslında günde 1,5 paket demek daha doğru. Özellikle alkol tükettiğim günlerde fazladan 1 paket daha tüketmiş olurdum o gün. Öyle bir noktadaydım ki sigara içmiyordum, yiyordum. :)

Yaklaşık 1 aydır sigarayı bıraktım. Herhangi bir nikotin bandı veya sakızı kullanmıyorum. Bunlar olmadan da başarmak mümkün tabii ki.

Elbette hâlâ anlık olarak krizler girip çıkıyor, bu krizler geldiğinde kendimi bırakırsam yine başlarım bu zıkkıma ama bunu istemiyorum ve mücadele etmeye devam ediyorum.

Kolay olmuyor ama hayat kaliteniz oldukça artıyor. Kesinkle tavsiye ederim.

Sigara kadar kötü bir şey yok şu hayatta. 12 yıl sigara tükettim ve bırakalı 2 .5 sene oldu. Resmen gençleştiğimi hissettim. Sigara kullandığım dönem koku ve tat duyumda sorunlar vardı. Az alıyordum. Sigarayı bıraktıktan sonra gerçekten kokunun önemini anladım. Yediğim etin, içtiğim kahvenin gerçek tadını aldım. Tat duyum düzeldi. Sabahları uyandığımda ağzımda çöp yığını var gibi uyanıyordum artık öyle bir şey hissetmiyorum. Uyku problemlerim vardı bıraktıktan sonra bu durum düzeldi.

Normalde zor bırakırdım eski kız arkadaşımın ricası üzerine bir anda bırakma kararı aldım. Çünkü babasını kanserden kaybetmişti benim için çok endişeleniyordu. Paketi yanında çöpe attım. Kullanmayacağım dedim. O günün akşamında işe gittim ve cidden yoğun bir gündü. Başım ağrıdan maf oldu. Baş ağrısından kafayı yiyecektim ama o gün ağzıma sürmedim. Ondan sonra vücudum dengelenmeye başladı. "Ya abi sigarayı bırakamıyorum, tiryakiyim abi" diyenlere inanmıyorum. Ben günde 4 paket sigara içen bir insandım. Ben bıraktıysam bırakmak isteyen herkes bırakır. Sigarayı bırakmaktaki en büyük etken sigarayı azaltmak ya da hap kullanmak değil bırakma kararı almak ve dirayet göstermek. Ondan sonra bırakman kolay. Sigara bir yandan da el tiryakiliği. Çoğu insan eli boşta kaldığında da sigara yakar. Elini meşgul edecek şeylerde bulabilirsin. Stres çarkı, yoyo tarzı vs.

@sbbo, Eski kız arkadaşın da olsa başın sağ olsun. Önce Rabbim gani gani rahmet eylesin, mekânı cennet olsun inşallah.

@Şişman Adam,
Şu 5-10 günlük süreciniz nasıl geçti? Mesela el titremesi, baş ağrısı, sinir gibi şeyler çok oldu mu?

Bir de bazıları “Sigarayı kafada bitirmen lazım” diyor ya, ben onlara pek inanmıyorum. Çünkü 7-8 yıldır içici olan bir insan kolay kolay sadece kafasında bitirerek bir anda bırakamaz.

@sbbo, Eski kız arkadaşın da olsa başın sağ olsun. Önce Rabbim gani gani rahmet eylesin, mekânı cennet olsun inşallah.
Allah razı olsun.
Bir de bazıları “Sigarayı kafada bitirmen lazım” diyor ya, ben onlara pek inanmıyorum. Çünkü 7-8 yıldır içici olan bir insan kolay kolay sadece kafasında bitirerek bir anda bırakamaz.
Ben bıraktığımı söyledim. 12 yıl sigara tükettim bunun son 8 yılı günde 4 paket ile geçti zaten. Sigarayı bırakmak istiyorsan cesaret edip ayağa kalkman gerekiyor. Ya kafada bitirip bırakacaksın ya da sağlığına bir zarar geldiğinde bırakacaksın. Sigara içenlerin çoğu sağlığına zarar geldiğinde bir anda bırakır. Vardır etrafında böyle kişiler. Sağlığına zarar gelip anında bırakman varken sağlıklıyken anında bırakman senin avantajına.

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır sigara içen birisiyim. Lisede, ikinci sınıfta başladım. Üniversitede iki yıllık okudum, o dönemlerde de içiyordum. Yaklaşık 7–8 senedir nikotin bağımlılığım var ve artık çok fazla yorgunluk, isteksizlik ve halsizlik hissediyorum. Eskisi gibi hiçbir şey yapmak istemiyorum.

Artık sigarayı bırakmak istiyorum. Nikotin sakızı veya nikotin bandı kullanmadan kendi başıma bu işin içinden çıkabilir miyim? Daha önce bırakmış olan abilerim veya kardeşlerim varsa önerilerinizi duymak isterim.

Sigaraya rağmen spor ve koşu yaptığım günler oluyor ama eskisi gibi 40–45 dakika koşunca nefesim tıkanmaya başlıyor. Bu da benim açımdan normal bir durum sanırım.

Zihnini yönetimin altına alırsan mesele bitmiştir. Genelde buna "her şey kafada biter." derler. Ben bu şekilde yıllardır içmiyorum. Ne zaman bıraktığımı bile hatırlamıyorum. Soranlara da bıraktım demiyorum. İçmiyorum diyorum. Pasif içiciliğe karşı da dikkatli yaklaşıyorum. Her ortama girmiyorum.

Bence sigarayı bırakamıyorum diyen insan ya iradesini kontrol hic edemiyor ya da birakmak istemiyor. Yoksa sagligini bozan bir şeyi kim birakmamak ister.
Bugunden itibaren icmemeye basla. Aklıma gelirse basla bir şeye yönel.

Ağız tiryakisi ya da keyfi içici konumunda bırakmak kolay ama cidden bağımlılık denilen seviyede bırakmak oldukça zor. Aksini iddia eden en az 10 sene sigara inmiştir yalnız :D. Kimisi vape kullanıp sonra onu da bırakarak uzaklaşıyor.

Ağız tiryakisi ya da keyfi içici konumunda bırakmak kolay ama cidden bağımlılık denilen seviyede bırakmak oldukça zor. Aksini iddia eden en az 10 sene sigara inmiştir yalnız :D. Kimisi vape kullanıp sonra onu da bırakarak uzaklaşıyor.
Vape, elektronik sigara gibi ürünler sigarayı bırakmanı sağlamaz. Bu ürünleri bıraktığında tekrar sigaraya dönersin. Bunun temel sebebi bilinçaltı alışkanlıklarıdır. Beyin çocuk gibidir; en kolay ve en çok keyif aldığı şeyi yapmak ister. Bunu basit bir örnekle açıklayabilirim. Diyelim ki matematiğin zayıf ve çalışman gerekiyor. Ancak beyin zor geldiği için sürekli bu durumdan kaçar. Ona kaçabilecek bir yol sunmazsan, sonunda yapılması gereken işe yönelmek zorunda kalır. Mesela 1 hafta boyunca dışarı çıkmazsan ve odanda bilgisayar, telefon gibi dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmasa, beyin bir süre sonra sıkılır ve sonunda o matematik dersine oturup çalışmaya başlarsın. Sigara da aynı mantıkla işliyor. Beyin sigaradan aldığı o kısa süreli keyfe alışmış durumda. Ama bu keyfi 1 hafta boyunca tamamen kesersen, beynin bu alışkanlık döngüsünü kırmaya başlar ve sigara isteği ortadan kalkar. Bağımlılıkları kırmak için 1 hafta yeter. 1 hafta dirayetli olmak yeterlidir.

Vape, elektronik sigara gibi ürünler sigarayı bırakmanı sağlamaz. Bu ürünleri bıraktığında tekrar sigaraya dönersin. Bunun temel sebebi bilinçaltı alışkanlıklarıdır. Beyin çocuk gibidir; en kolay ve en çok keyif aldığı şeyi yapmak ister. Bunu basit bir örnekle açıklayabilirim. Diyelim ki matematiğin zayıf ve çalışman gerekiyor. Ancak beyin zor geldiği için sürekli bu durumdan kaçar. Ona kaçabilecek bir yol sunmazsan, sonunda yapılması gereken işe yönelmek zorunda kalır. Mesela 1 hafta boyunca dışarı çıkmazsan ve odanda bilgisayar, telefon gibi dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmasa, beyin bir süre sonra sıkılır ve sonunda o matematik dersine oturup çalışmaya başlarsın. Sigara da aynı mantıkla işliyor. Beyin sigaradan aldığı o kısa süreli keyfe alışmış durumda. Ama bu keyfi 1 hafta boyunca tamamen kesersen, beynin bu alışkanlık döngüsünü kırmaya başlar ve sigara isteği ortadan kalkar. Bağımlılıkları kırmak için 1 hafta yeter. 1 hafta dirayetli olmak yeterlidir.
Ki elektronik sigarayi kullanan kişilerin ciğerleri sönüyormus. Herkeste degil ama.