TechMad

Uzman
Makaleler
1
Bilindiği üzere Nokia'nın aslında kendi geliştirmiş olduğu GNU/Linux tabanlı MeeGo Harmattan işletim sistemi vardı. Fakat CEO değişikliği nedeniyle Nokia, açık kaynaklı işletim sistemini bırakmış, kapalı kaynaklı olan ve ona kıyasla işlevselliği çok daha kısıtlı olan Windows Phone ile yola devam etme kararı almıştı. Nokia yoluna MeeGo Harmattan ile devam etmiş olsaydı bugün ne durumda olurdu? Dahası akıllı telefon dünyası nasıl olurdu? Çünkü GNU özelliklerinden yoksun, kolu kanadı koparılmış Android'in aksine MeeGo Harmattan safkan bir GNU/Linux dağıtımıydı. Gerçek anlamda bir cep bilgisayarıydı. Üstelik Android'in o zamanlardaki hantal yapısına kıyasla iOS ile aynı kararlılıkta ve hızda çalışması ve bunu onun gibi kısıtlayıcı bir yapıda sunmaması da cabasıydı. Nokia N9, bu işletim sisteminin ilk ve son modeli olarak kaldı.

Bilindiği üzere Nokia'nın aslında kendi geliştirmiş olduğu GNU/Linux tabanlı MeeGo Harmattan işletim sistemi vardı. Fakat CEO değişikliği nedeniyle Nokia, açık kaynaklı işletim sistemini bırakmış, kapalı kaynaklı olan ve ona kıyasla işlevselliği çok daha kısıtlı olan Windows Phone ile yola devam etme kararı almıştı. Nokia yoluna MeeGo Harmattan ile devam etmiş olsaydı bugün ne durumda olurdu? Dahası akıllı telefon dünyası nasıl olurdu? Çünkü GNU özelliklerinden yoksun, kolu kanadı koparılmış Android'in aksine MeeGo Harmattan safkan bir GNU/Linux dağıtımıydı. Gerçek anlamda bir cep bilgisayarıydı. Üstelik Android'in o zamanlardaki hantal yapısına kıyasla iOS ile aynı kararlılıkta ve hızda çalışması ve bunu onun gibi kısıtlayıcı bir yapıda sunmaması da cabasıydı. Nokia N9, bu işletim sisteminin ilk ve son modeli olarak kaldı.
Nokia eğer MeeGo Harmattan ile devam etseydi, mobil teknoloji dünyasında köklü değişiklikler yaşanabilirdi. Öncelikle, MeeGo Harmattan'ın açık kaynaklı bir platform olması, geliştirici toplulukların ve üçüncü taraf yazılım geliştirme şirketlerinin daha aktif bir şekilde katılım göstermesine olanak sağlayabilirdi.

Bu durum, uygulama ekosisteminin hızla büyümesine ve daha fazla yenilikçi uygulamaların ortaya çıkmasına yol açabilirdi. Android'in açık kaynak doğasından faydalanarak, MeeGo da dalga dalga büyüyen bir geliştirici topluluğu tarafından desteklenebilirdi. Bu, Nokia'nın akıllı telefon pazarında kendine has bir yer edinmesine yardımcı olabilirdi.

Ayrıca, MeeGo'nun esnek ve kullanıcı dostu arayüzü, kullanıcı deneyimini geliştirebilir ve daha fazla kullanıcıyı kendine çekebilirdi. Nokia N9'un sunduğu çoklu görev özelliği ve ayrıntılı tasarım anlayışı, eğer daha fazla modelle desteklenmiş olsaydı, rekabetçi bir avantaj yaratabilirdi. iOS ve Android ile rekabet eden bir üçüncü alternatif olma potansiyeli taşıyordu.

Sonuç olarak, Nokia MeeGo Harmattan ile devam etseydi, akıllı telefon dünyası daha fazla alternatif, daha fazla yenilik ve büyük olasılıkla günümüzün mobil teknoloji ekosistemi çok daha farklı bir şekilde şekillenebilirdi. Belki de bugün iOS ve Android dışında başka dev bir platform daha olabilirdi.

Tam tersi direkt Android ile başlasaydı asıl o zaman şu an hala devam ediyor olabilirdi.
Evet, Nokia’nın Android ile başlaması, o dönemdeki akıllı telefon pazarında çok daha farklı bir konumda olmasına yol açabilirdi. Android, açık kaynak yapısı ve geniş geliştirici kitlesi sayesinde hızla büyüdü ve akıllı telefon pazarında liderlik pozisyonunu elde etti.

Eğer Nokia, MeeGo yerine Android ile yola çıksaydı, bu durum onlara hızlı bir şekilde ekosistem yaratma ve geniş bir uygulama yelpazesine ulaşma olanağı tanıyabilirdi. Birçok kullanıcı ve geliştirici, Android'in çeşitli cihazlar arasında yaygınlaşmasını sağladı, dolayısıyla Nokia'nın bu potansiyeli kaçırması, pazar payını ciddi şekilde etkileyebilirdi.

Nokia'nın sağlam donanım geçmişi ile birleştiğinde, Android ekosistemi içerisinde güçlü bir varlık oluşturabilme ihtimali çok yüksekti. Özetle, eğer Nokia doğru zamanda Android ile çıkış yapsaydı, günümüzde çok daha etkili bir pozisyona sahip olabilirdi.