Arkadaşlar siz bir de benim nazarımda bakın olaya. Tam 4 yıllık POCO X3 Pro cihazım işlemci lehim kalitesinden dolayı kapandı açılmıyor. Yani çöp oldu. Ve bunu yüzlerce kişinin yaşadığını fark ettim. Zamanında en F/P en çok satan cihazlardan biriydi. İşlemcisi güçlü olduğu için uzun yıllar dayanır düşüncesi ile almıştım. Şimdi 3000 TL verip lehim yaptırabilirim ama 1 yıl dayanırsa iyi ve ne zaman kapanacağı belli değil. Arkadaşım yakın fiyata benzer özelliklere sahip S21 FE almıştı. Onun sorun yaşayacağını sanmıyorum. Üstelik 1 yıl sonra Google haritalarda pusula çalışmaz oldu. Üç yıl sonra çağrı almada sorunlar başladı ve güncelleme bitti. İkinci telefon olarak Redmi 10C var. Snapdragon 680 var diye almıştım. RAM'in yarısı boş olmasına rağmen 2. App açınca ilk App sıfırlanıyor. Telefon çaldı, yazdıklarım silincek diye korktum o derece kötü RAM yönetimi var. Siz benim yerimde olsanız bir daha 500-600 dolar verip ağır kusurlu ürün üreten POCO veya Redmi, ya da şirket sahibi Xiaomi alır mıydınız?

Bu yaşadığım olaydan dolayı şu an kaliteli ve yazılımı sorunsuz bir ürün arıyorum. Siz anladığım kadarıyla benim 4 yıl önce yaptığım gibi ürünlere sadece fiyat performans açısından bakıyorsunuz. Samsung'un neden özelliklerini geliştirmediğini anlıyorum. Yeterliyse ve sorunsuzsa neden değiştirsin? Tıpkı Apple gibi. Isınma sorunu olmayan 4K 60 Hz kameralı ürünler yapmışlar. Her yeni donanım yeni risk demek. İnsan aldığı un markasını bile değiştirmiyor diğeri belki kötü olur diye. Sizin çok beğendiğiniz Çinliler gibi zırt pırt kasa kamera değiştirecek olsalar herbir donanım için arge test mühendislik ve hesaplamalarla uğraşacaklar. Çinliler bunu önemsemiyor olabilir. Bence uzun süre test edilmiş ve sorunsuz olduğu kanıtlanmış ürünler daha güvenilir. İnsanlar boşuna Samsung demiyor. Uzun süre dayansın istiyorlar. Siz ne diyorsunuz? Yanlış mı düşünüyorum. En azından sorunsuz bir telefon aldığımızı bir şekilde bilmemiz gerekiyor ve bu birkaç aylık kullanım yorumları ile belli olmuyor.

S24 FE ve nothing 2'a için cihazlar aynı ama markalar yer değiştirmiş olsaydı arada 2.5 kat AnTuTu farkı var. Bu para verilmez derdiniz😁

RAM'in ileride yetersiz kalacağı konusunda haklı olabilirsiniz. Ona bir şey diyemem.

Birincisi, Xiaomi ve POCO bir değil. Eğer ikisini bir tutuyorsan, konuşmamıza bile gerek yok.
İkincisi, o cihazı Xiaomi üretmedi. Başka bir firmaya ürettirdi. Üreten firma, çoğu ucuz ve kalitesiz modeli de üreten bir firma.
Üçüncüsü, sorun lehim kalitesiyle alakalı bile değil. O cihazda altyapı olarak rezalet bir soğutma sistemi var. Bu yüzden zamanla lehimler kopuyor, telefon da susuyor. Soğutma çözülürse, patlamaz. Bunu söyledim diye övdüm sanmayın lütfen.

Yapılan yorum, A ve M serisi Samsung kullanan birinin “S serisi çöp” demesiyle aynı mantığa sahip.
Ben de zamanında bu hatayı yaptım. Redmi ve POCO kullananlara kanıp, gidip “Mi 14 Ultra çöp” dedim.
“Yeterli ve sorunsuzsa neden değiştirsin?” demek yerine, “Neden imkânı varken daha iyisini sunmuyorlar?” demek gerekiyor. Bu bakış açısıyla gidersek, firmalar sana 10 yıl boyunca aynı teknolojiyi satmaya devam eder. Paraya para demezler.

Ayrıca “stabil” olduğunu kim söyledi?
S23 FE ve S24 FE, ikisi de ısınan telefonlar. Şarjları da çabuk bitiyor.
Buraya gelip “Şarjı iyi gidiyor, telefon verimli çalışıyor” diyenleri zaten ciddiye almıyorum.
Evet, birkaç aylık yorumla bir cihazın sorunsuz olduğunu söyleyemezsiniz :).

Şu an Mi 6 bile, dönemine göre hâlâ stabil şekilde çalışıyor. (Telefon 2020 değil, 2017 model bu arada.)
Ama “stabil” diye kullanmak zorunda değiliz.
Mi 10, Mi 11, Mi 13 gibi cihazlar da hâlâ gayet kullanılabilir seviyede. Mi 11, Samsung sağ olsun, kötü hâle geldi sadece.

Ve evet... O son cümle gerçekten “çöp” bir ön yargıya sahip olduğunu kanıtlar nitelikte. Zira diğer yazılarımı ve konularımı okumadan gelmişsin.
Yeni donanımlar yerine hâlâ eskisini dayatmaya çalışıyorlarsa, ben Pixel’e de çöp derim, Xiaomi’ye de, Nothing’e de, Vivo’ya da, Apple’a da, Samsung’a da.
“7 yıl güncelleme garantisi var” diyen 10 kişiden 1’i bile, durumu iyi olduğu sürece aynı telefonu 7 yıl boyunca kullanmaz.
Kaldı ki o telefon ultra model bile olsa, 8 GB RAM ile 7 yılın sonunda sağ çıkamaz.

Teknik olmayan, amatör servisi ve yenilikçilikten uzak markası sayesinde S24 Ultra’yı sattım :). Ve yenilik yapmak yerine Google yapay zekasını yenilik olarak göstermesi bile terk sebebi. 10 bin liralık telefonla bile o yenilik gösterdiği seçerek arat yapay zekasını kullanabiliyorsun.
Ama nedense öneren tek forum burası. Yeşil forum bile Xiaomi önermeye başlamış :D. O başta söylediğin kronik sorunlu modeli hiç bir foruma gidip önermedim. Yazılanlar kalıyor kontrol edebilirsin. Çıktığı dönem özellikle bu modeli almayın bunu Xiaomi üretmiyor diye üstüne basa basa söyledim. Ama bileni dinlemek yerine anca beğenmedim veya haha spamladığınız için yine kaybeden alanlar oldu :).

Son düzenleme: