Craxidor 89

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
1
Yer
Unknown
Esenlikler,

Bu sene Yeni Medya ve İletişim bölümünde 3. sınıfa yatay geçiş yapıyorum. Sakarya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) asil olarak kabul aldım. Aslında benim içimden tamamen Çanakkale geçiyor. Ancak intibak (ders saydırma) süreçlerini ve müfredatları detaylıca incelediğimde çok ciddi bir ikilemle karşı karşıya kaldım. Fikirlerinize ihtiyacım var.

Benim eski okulumdaki ilk iki yılım tamamen "uygulamalı, üretime ve sahaya yönelik" dersler ağırlıklı geçti. Şimdi bu iki yeni hedefin müfredatına baktığımda durum şu:

Sakarya Üniversitesi (SAÜ):
  • Müfredat Yapısı: Çok esnek ve inanılmaz geniş bir "seçmeli ders" havuzu var.
  • İntibak Durumu: Eski okulumda aldığım o uygulamalı derslerin tamamını bu seçmeli kotasına saydırabiliyorum. Emeklerim boşa gitmiyor.
  • Ders Yükü: Alttan vermem gereken sadece birkaç tane temel kuramsal ders kalıyor.
  • Sonuç: Okulun uzama riski yok denecek kadar az. 3. sınıftan yoğun ama risksiz bir şekilde devam edebiliyorum. İstanbul medyasına/ajans piyasasına yakın olması da çabası. (Ancak şehir hayatı malum).
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ):
  • Müfredat Yapısı: İlk iki yılı inanılmaz katı; tamamen teori, işletme ve ağırlıklı olarak "programlama/yazılım" temelli zorunlu derslerden oluşuyor. İlk iki yılda sıfır seçmeli ders hakları var.
  • İntibak Durumu: Seçmeli kotaları olmadığı ve tamamen farklı bir yapı işledikleri için, benim eski okulumda başarıyla geçtiğim pratik derslerin çok büyük bir kısmı (yaklaşık 1.5 dönemlik ders) çöpe gidiyor, hiçbir yere sayılamıyor.
  • Ders Yükü: Alttan almam gereken 15'ten fazla temel zorunlu ders birikiyor.
  • Sonuç: Çakışmalar yüzünden okulun en az 1 veya 1.5 yıl uzaması garanti. Ama vizyon, özgürlük ve öğrenci hayatı açısından Türkiye'nin en iyi şehirlerinden biri.
Asıl Sorum Şu: Sırf Çanakkale'nin o harika öğrenci hayatını yaşamak, rahat ve nezih bir ortamda okumak için okulun 1-1.5 yıl uzamasını, eski emeklerimin çöpe gitmesini ve alttan devasa bir ders yüküyle boğuşmayı göze almak mantıklı mı? Yoksa duygusallığı bir kenara bırakıp, intibakı sorunsuz olan, okulu zamanında bitirme garantisi veren ve İstanbul'a yakın olan Sakarya'yı mı seçmeliyim?

İyi sosyaller diliyorum. :)

Kesinlikle değmez bence. Biri Hakkari, diğeri Çanakkale olsa neyse de Sakarya'da iğrenç bir şehir değil bence.

Ben konuya hayatınızdan gidecek 1.5 yıl olarak bakıyorum.

1,5 yıl az süre değil. 1,5 yıl demek belki de iş bulup düzen kurmak demek. Ben olsaydım Sakarya'yı tercih ederdim eğer eğitim kalitesi olarak muazzam fark yok ise.

Kesinlikle değmez bence. Biri Hakkari, diğeri Çanakkale olsa neyse de Sakarya'da iğrenç bir şehir değil bence.
Hepinize yorumlar ve mantıklı yaklaşımlarınız için teşekkür ederim.

Ortak görüşünüz kesinlikle 1.5 yılın devasa bir zaman kaybı olduğu yönünde, haklısınız. @Testo Unit'in dediği eğitim kalitesi konusuna gelirsek; eğitim kalitelerinde muazzam bir fark var mı tam bilemiyorum açıkçası. Ancak müfredatlarını incelediğimde ÇOMÜ'nün ilk iki yılının aşırı katı, tamamen teorik ve yazılım/programlama odaklı olduğunu gördüm. Sakarya'nın müfredatı ise bana ve eski pratiğe dayalı derslerime çok daha uygun ve esnek.

Fakat yalan yok, içimden bir ses sürekli Çanakkale diyor. Orada halihazırda arkadaşlarım var ve şehrin o rahat, nezih öğrenci ortamı beni inanılmaz çekiyor. Zaten kafamı asıl kurcalayan ve beni bu ikilemde bırakan şey de tamamen bu duygusal taraf ve arkadaş ortamı.

Ama @megatronn'un da dediği gibi sonuçta Sakarya da yaşanmayacak bir yer değil, üstelik İstanbul'daki medya ve ajans piyasasına günübirlik gidip gelebileceğim kadar yakın. Sırf arkadaşlarım orada ve şehir daha güzel diye hayattan 1.5 yılı silip alttan 15-20 tane teori/işletme dersiyle boğuşmak hiç mantıklı durmuyor.

Ama yalan yok, hâlâ düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi, Çanakkale'deki arkadaşlarım sayesinde şehre, ortama vb. kolay alışacak olmam da beni düşünmeye itiyor. Bilemiyorum.

@Craxidor, yeni şehir yeni insanlar demek. Çanakkale'de halihazırda arkadaş ortamınız olduğundan pek açılmayabilirsiniz; ancak Sakarya'da tanıdık kimse olmayınca mecbur açılıp yeni ortamlarla tanışacaksınız. 15-20 teorik dersle uğraşmaktansa o emek ile bir dil ekleyebilirsiniz hayatınıza veya yapılacak çok şey var o kadar süre kazancı ile. Bu tamamen sizin durumunuza kalmış.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaşınız kaç bilmiyorum fakat 23 yaş ile 24 yaş arasında en az 3 yıl var. Bu uzunluk olarak değil aksine 3 senede yaşanabilecek her şey 1 seneye sığıyor. Yaşayınca insan anlıyor. Bir buçuk senede fark edeceksiniz ki çevrenizde bazıları şirket kuracak, bazıları sınav kazanıp memur olacak, bazıları evlenecek çocuğu bile olacak ama siz o dönemde sırf öğrenci hayatı için sıfırdan başlamayı tercih etmiş olacaksınız. Hayat gerçekten belli bir yaştan sonra çok hızlı akıyor. Üniversite evet çok güzel fakat Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde okuyan arkadaşlarım hiç öyle aman aman bir övgü yapmıyor. Sakarya gördüğüm kadarıyla nezih bir şehir. Haberlerde bile adını duyamazsın. Konum olarak da ülkenin güzel bir yerinde bulunuyor. Gerçekten hayatınızdan gidecek 1.5 seneye değmez.