Esenlikler,
Bu sene Yeni Medya ve İletişim bölümünde 3. sınıfa yatay geçiş yapıyorum. Sakarya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) asil olarak kabul aldım. Aslında benim içimden tamamen Çanakkale geçiyor. Ancak intibak (ders saydırma) süreçlerini ve müfredatları detaylıca incelediğimde çok ciddi bir ikilemle karşı karşıya kaldım. Fikirlerinize ihtiyacım var.
Benim eski okulumdaki ilk iki yılım tamamen "uygulamalı, üretime ve sahaya yönelik" dersler ağırlıklı geçti. Şimdi bu iki yeni hedefin müfredatına baktığımda durum şu:
Sakarya Üniversitesi (SAÜ):
İyi sosyaller diliyorum.
Bu sene Yeni Medya ve İletişim bölümünde 3. sınıfa yatay geçiş yapıyorum. Sakarya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) asil olarak kabul aldım. Aslında benim içimden tamamen Çanakkale geçiyor. Ancak intibak (ders saydırma) süreçlerini ve müfredatları detaylıca incelediğimde çok ciddi bir ikilemle karşı karşıya kaldım. Fikirlerinize ihtiyacım var.
Benim eski okulumdaki ilk iki yılım tamamen "uygulamalı, üretime ve sahaya yönelik" dersler ağırlıklı geçti. Şimdi bu iki yeni hedefin müfredatına baktığımda durum şu:
Sakarya Üniversitesi (SAÜ):
- Müfredat Yapısı: Çok esnek ve inanılmaz geniş bir "seçmeli ders" havuzu var.
- İntibak Durumu: Eski okulumda aldığım o uygulamalı derslerin tamamını bu seçmeli kotasına saydırabiliyorum. Emeklerim boşa gitmiyor.
- Ders Yükü: Alttan vermem gereken sadece birkaç tane temel kuramsal ders kalıyor.
- Sonuç: Okulun uzama riski yok denecek kadar az. 3. sınıftan yoğun ama risksiz bir şekilde devam edebiliyorum. İstanbul medyasına/ajans piyasasına yakın olması da çabası. (Ancak şehir hayatı malum).
- Müfredat Yapısı: İlk iki yılı inanılmaz katı; tamamen teori, işletme ve ağırlıklı olarak "programlama/yazılım" temelli zorunlu derslerden oluşuyor. İlk iki yılda sıfır seçmeli ders hakları var.
- İntibak Durumu: Seçmeli kotaları olmadığı ve tamamen farklı bir yapı işledikleri için, benim eski okulumda başarıyla geçtiğim pratik derslerin çok büyük bir kısmı (yaklaşık 1.5 dönemlik ders) çöpe gidiyor, hiçbir yere sayılamıyor.
- Ders Yükü: Alttan almam gereken 15'ten fazla temel zorunlu ders birikiyor.
- Sonuç: Çakışmalar yüzünden okulun en az 1 veya 1.5 yıl uzaması garanti. Ama vizyon, özgürlük ve öğrenci hayatı açısından Türkiye'nin en iyi şehirlerinden biri.
İyi sosyaller diliyorum.