Evet, sana yazdım ve yanıtladığın için teşekkür ederim. Konu o ise; öğrenim harcının herhangi bir şekilde "ücret" olarak kabul edilmediğini bilmekte fayda var. Bu mantıkla, paylaştığınız üzere sadece öğrenim harcı alan Almanya'daki üniversitelerin "ücretsiz" olduğu yönünde kesin bir hükme varabiliriz.

O zaman aramızda bir 'algılama farkı' var. Ücretsiz bende sıfır Euro anlamına gelir. Her sömester için alınan harç benim açımdan 'ücretsiz okumak' değildir.

Ahraza anlatır gibi anlattığım tablodan da anlaşılacağı üzere Almanya'da okumak 15 eyalette, Münih Teknik Üniversitesi dışında ücretsizdir. [...]

Okumak ücretsizdir dendiğinde aklınıza okulun ek bir ücret talep etmemesi değil de, kira masrafının gelmesi de bu dediklerimi kanıtlar nitelikte.

Hangi eyaleti yok ettin? Yazdığım gibi: Herhangi bir para talep edildiği zaman bu 'ücretsiz' sayılmaz.

Almanya'daki ilk, orta ve lise bölümlerini okuma ücretsiz dir. Harç falan da alınmıyor (zaten yasak).

O zaman aramızda bir 'algılama farkı' var.
Bu senin ile bizim aramızda olan bir "algılama farkı" değil. Dünyada kabul gören bir "algı" dostum, ne yazık ki...

Norveç'in eğitim almanın ücretsiz olduğu dönemlerde Norveç'te de öğrenim harcı vardı.

Ücretsiz bende sıfır Euro anlamına gelir. Her sömester için alınan harç benim açımdan 'ücretsiz okumak' değildir.
O halde kendi mantığınla Türkiye'de bile ücretsiz okuyamıyorsun? :D

O zaman aramızda bir 'algılama farkı' var. Ücretsiz bende sıfır Euro anlamına gelir. Her sömester için alınan harç benim açımdan 'ücretsiz okumak' değildir.

Hangi eyaleti yok ettin? Yazdığım gibi: Herhangi bir para talep edildiği zaman bu 'ücretsiz' sayılmaz.

Almanya'daki ilk, orta ve lise bölümlerini okuma ücretsiz dir. Harç falan da alınmıyor (zaten yasak).
Bana demedin bile ancak aranızda algılama farkı olduğunu konuyu okuyan herkes anlayabiliyor.

Sen liseye giderken anan baban kira ödemiyordu o zaman, yoksa o da ücretsiz sayılmayacak ya.

O halde kendi mantığınla Türkiye'de bile ücretsiz okuyamıyorsun? :D

Zaten ücretsiz değil. Masraflar vergilerden karşılanıyor ve vergileri biz ödüyoyruz. Aslında 'ücretsiz' lafta olan bir şey.

Bana demedin bile ancak aranızda algılama farkı olduğunu konuyu okuyan herkes anlayabiliyor.

Sen liseye giderken anan baban kira ödemiyordu o zaman, yoksa o da ücretsiz sayılmayacak ya.

Şimdi kira meselesine taktık. Ben ne yazdım? Devlet desteği alabiliyorsun, fakat o para zaten başka yerlere gidiyor. Bafög zaten genel destek, sadece üniversite harcını ödemek için değil. Stipendium okumakla ile ilgili destek, fakat herkes alamıyor.

Sen zaten Almanya'da yaşadığın için bunları biliyorsun. :cautious:

Zaten ücretsiz değil. Masraflar vergilerden karşılanıyor ve vergileri biz ödüyoyruz. Aslında 'ücretsiz' lafta olan bir şey.

Şimdi kira meselesine taktık. Ben ne yazdım? Devlet desteği alabiliyorsun, fakat o para zaten başka yerlere gidiyor. Bafög zaten genel destek, sadece üniversite harcını ödemek için değil. Stipendium okumakla ile ilgili destek, fakat herkes alamıyor.

Sen zaten Almanya'da yaşadığın için bunları biliyorsun. :cautious:

Bafög'le kiranın yarısını bile ödeyemediğin kısmı niye çıkardın şimdi yazarken, yoksa sen yazmadın mı? Demin o da ücretti ya?

Harçla ücret farklı şeylerdir, maalesef seni eğitmeye para almadığım ve moderatörler de bilgi kirliliğine son vermekte umursamaz olduğu için daha da cevap vermeyi çok düşünmüyorum.

Biz arkadaşla Almanya düşünüyoruz ancak sizin fikirlerinizi almak istedim. Ortalama olarak gidilecek en iyi ülke nedir sizce?
Azerbaijan olabilir. Irkcilik ve dil sorunu yok. Ekonomik durum iyi.

Avrupa'da Norvec ve iskandinav ulkeleri. Asya'da ek olarak dil sorunu yoksa Japonya olabilir. Amerika'da ise iyi bir eyalette (gidip Texas Meksas demeyin tepemi attirmayin.) USA olabilir.

Azerbaijan olabilir. Irkcilik ve dil sorunu yok. Ekonomik durum iyi.

Avrupa'da Norvec ve iskandinav ulkeleri. Asya'da ek olarak dil sorunu yoksa Japonya olabilir. Amerika'da ise iyi bir eyalette (gidip Texas Meksas demeyin tepemi attirmayin.) USA olabilir.
Hangi eyaletler sizce iyidir diğerlerinden, bir de hangi konularda? Fark ediyor mu Amerika'da çok bu olay?

Hangi eyaletler sizce iyidir diğerlerinden, bir de hangi konularda? Fark ediyor mu Amerika'da çok bu olay?
Tabii ki fark ediyor, emlak fiyatlari, maaslar, genel fiyatlar vs vs. Sonucta saatler bile degisiyor!

Manhattan vb. eyaletler benim bildigim sekilde kominist kafali kisiler tarafindan yonetiliyor. Texas, Arizona vb. eyaletler ise suc oranlari ile biliniyor. Washington vb. eyaletler ise pahali ancak guzel yerler. Geriye kalanlar hakkinda pek bilgim yok maalesef.

Tam olarak biliyorum diyen yalan soyluyordur. Sonucta 50 eyalet ve tonla sehir var.

Avrupa ülkeleri şu anda güvenli sayılamaz. Malum 3. Dünya Savaşı her an patlak verebilir, bilginize.

Son düzenleyen: Moderatör: