Herkese merhaba, arkadaşlar.

Burada amacım herhangi bir polemik çıkarmak veya kimseyi kırmak değil, sadece farklı görüşleri merak ediyorum.

Benim asıl merak ettiğim konu padişahlık sistemi. Tek bir kişinin devlet üzerinde bu kadar büyük bir yetkiye sahip olması, halkın yönetime doğrudan katılamaması ve yöneticilerin seçimle değil de hanedan yoluyla belirlenmesi sizce ne kadar doğruydu?

Bunun dışında kardeş katli, taht kavgaları, şehzadelerin uzun yıllar süren kafes hayatı, padişahın kararlarının çoğu zaman sorgulanamaması ve devlet işlerinin büyük ölçüde tek bir hanedana bağlı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca halkın padişaha aşırı bağlılık göstermesi, onu neredeyse kutsal ve sorgulanmaz bir otorite gibi görmesi sizce o dönemin şartlarına göre doğal mıydı, yoksa abartılı bir anlayış mıydı? Sizce bu sistem kendi dönemi için başarılı ve gerekli miydi, yoksa o dönemde bile daha adil ve iyi yönetim modelleri uygulanabilir miydi?

Amacım Osmanlı'yı kötülemek veya övmek değil; padişahlık sistemi ve yönetim anlayışı hakkında saygı çerçevesinde farklı bakış açılarını okumak. Fikirlerinizi bekliyorum.

Eğer ülkenin hali başındaki şahısa göre değişkenlik gösteriyorsa.
Burada birçok sorun var demektir.
Fatih Sultan Mehmet.
Veya Mustafa Kemal Atatürk.
Bu iki üst düzey insanlar ülkeyi belli bir yere getirdiler.
Yani en başta sistem yoktu.
Ülke, hanedanın bir mülkü sayılıyordu. Ve saltanat yüzünden.
Sınırlı sayıda iyi yetişmiş adam başa geldi.

Ortaya çıkabilecek en ufak taht kavgasında, kışkırtmalarda veya şehzade destekli bir isyanda devletin düşeceği durumu bir düşün, ondan sonra zorunda mıydı değil miydi karar ver. Her ne kadar zor ve acımasız bir karar olsa da devletin bekası için her şey mübahtır. Ekser ulema da onaylamıştır. Tartışmaya kapalı bir konudur yani.

Ekser ulema veya çoğunluk onayladı diye her şey doğru diye bir düşünce yanlıştır.