perahi

Başarılı
Merhaba,

Linux’ta oyun oynamak için en iyi dağıtımı arıyorum. Steam Deck sahibiyim ve yaklaşık bir yıldır kullanıyorum. SteamOS deneyimim sayesinde Linux’a ısındım ve artık dizüstü ile masaüstü bilgisayarıma da Linux kurmak istiyorum.

İstediğim şey, Steam Deck’te olduğu gibi sorunsuz bir oyun deneyimi. Terminal üzerinden sürekli ayarlar yapmak yerine oyunu indirip başlatmak ve sorunsuz çalışmasını istiyorum.

Benim için önemli olan noktalar:
  • Steam Proton, Lutris ve Wine desteği
  • Oyunlar için optimize edilmiş sürücüler ve performans
  • Mümkün olduğunca az terminal kullanımı
  • (Opsiyonel) Android uygulama desteği güzel olur ama şart değil
Şimdiye kadar CachyOS, PikaOS, Nobara, EndeavourOS, Garuda ve Bazzite gibi dağıtımları inceledim ancak hangisinin en iyisi olduğuna karar veremedim.

Sizin deneyimleriniz ve önerileriniz neler? Oyun performansı ve sürücü desteği açısından en iyi Linux dağıtımı hangisi olur?

Teşekkürler, iyi günler dilerim!

Deckte olduğu kadar kusursuz bir deneyimi elde etmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle Nvidia sisteme sahipseniz daha sık güncelleme alan dağıtımlar daha faydalı olacaktır, ben şahsen CachyOS kullanıyorum. 570 driverını çıktıktan kısa bir süre sonra aldı ve kullanmaya başladım, Nvidia driverları hala daha bazı özellikleri yeni yeni aldığı için bu çok önemli oluyor. Denediğiniz dağıtımların hepsi bu gibi şeyleri sağlayan dağıtımlar aslında, herhangi birini kullanabilirsiniz, ben alışkanlıktan Arch tabanlı olanları ve Arch tabanlılar arasında kattığı ekstra özellikler nedeniyle CachyOS tercih ediyorum.

Deckte olduğu kadar kusursuz bir deneyimi elde etmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle Nvidia sisteme sahipseniz daha sık güncelleme alan dağıtımlar daha faydalı olacaktır, ben şahsen CachyOS kullanıyorum. 570 driverını çıktıktan kısa bir süre sonra aldı ve kullanmaya başladım, Nvidia driverları hala daha bazı özellikleri yeni yeni aldığı için bu çok önemli oluyor. Denediğiniz dağıtımların hepsi bu gibi şeyleri sağlayan dağıtımlar aslında, herhangi birini kullanabilirsiniz, ben alışkanlıktan Arch tabanlı olanları ve Arch tabanlılar arasında kattığı ekstra özellikler nedeniyle CachyOS tercih ediyorum.
Kurulum yapacağım dizüstü bilgisayarın özellikleri şu şekilde CachyOS ile stabil bir deneyim yaşar mıyım sizce hocam ?
  • Marka & Model: Acer Nitro 5 AN515-58-73T7
  • Dahili Grafik: Intel UHD Graphics (12. Nesil, 1.4 GHz)
  • İşlemci: Intel Core i7-12650H (10 çekirdek, 16 iş parçacığı, 3.5 GHz - 4.7 GHz, 24 MB önbellek)
  • RAM: 32GB DDR5
  • Depolama (SSD): 2TB NVMe M.2 (PCIe) SSD
  • Harici Ekran Kartı (GPU): NVIDIA GeForce RTX 4060 (140W, 8GB GDDR6)

kuruluyor fakat Nvidia sürücüleriyle tam uyumlu değil daha çok AMD ile uyumluluğu var.
Neredeyse her Linux dağıtımı, Nvidia ile uyumludur ve aynı performansı verir oyunda ama Manjaro, Endevour OS gibi dağıtımlarda kolay kurulur.

Dikkat etmen gereken nokta şudur, çekirdeğe dkms yapacak mı yoksa yapmayacak mı?

Xanmod için sıkı takip etmen gerek. Nvidia 560 ve üstü, 6.13 sürümleri dkms yapmıyor.
Şu Ubuntu için 6.13 çekirdekleri (yeni çekirdek sürümleri yani, normalde yüklü gelmez) Nvidia 560 ve üstü için dkms yapmıyor.
Zen çekirdeğinde hiç sorun çıkmadı.

Sonuç olarak 6.12.x adındaki çekirdekler ile sorun olmuyor pek.

Pop!_OS öneririm de oyun için Windows daha iyi bir seçenek.
Bundan kaçış yok yani. Sabradersen ancak oynuyabilirsin. İleri de belki yepyeni bir yöntem yaparlar, o zaman dönüş olur.

Son düzenleme:
CachyOS tavsiye ederim. Sürücüler otomatik yükleniyor. DKMS falan gibi şeylerle uğraşmıyorsunuz. Kerneli zaten performans için. Onda da sürümüne dikkat etmenize gerek yok. Bunlarla DKMS gerektiren sürücü kurarsanız uğraşırsınız. Arch tabanını diğerlerinden daha önde görüyorum çünkü PPA ekleme gibi bir uğraş yok. Diğerlerinde depolarla haşır neşir oluyorsunuz. En basit uygulamalarda bile PPA eklemeniz gerekebiliyor. Arch tabanlılarda ya paket oluyor ya da AUR ile kuruyorsunuz. Chaotic-AUR eklerseniz AUR'a bile neredeyse gerek kalmıyor.

Merhaba,

Linux’ta oyun oynamak için en iyi dağıtımı arıyorum. Steam Deck sahibiyim ve yaklaşık bir yıldır kullanıyorum. SteamOS deneyimim sayesinde Linux’a ısındım ve artık dizüstü ile masaüstü bilgisayarıma da Linux kurmak istiyorum.

İstediğim şey, Steam Deck’te olduğu gibi sorunsuz bir oyun deneyimi. Terminal üzerinden sürekli ayarlar yapmak yerine oyunu indirip başlatmak ve sorunsuz çalışmasını istiyorum.

Benim için önemli olan noktalar:
  • Steam Proton, Lutris ve Wine desteği
  • Oyunlar için optimize edilmiş sürücüler ve performans
  • Mümkün olduğunca az terminal kullanımı
  • (Opsiyonel) Android uygulama desteği güzel olur ama şart değil
Şimdiye kadar CachyOS, PikaOS, Nobara, EndeavourOS, Garuda ve Bazzite gibi dağıtımları inceledim ancak hangisinin en iyisi olduğuna karar veremedim.

Sizin deneyimleriniz ve önerileriniz neler? Oyun performansı ve sürücü desteği açısından en iyi Linux dağıtımı hangisi olur?

Teşekkürler, iyi günler dilerim!
Su anda gunluk kullanima uygun ve hizli olan CachyOS var kullanabilecegin, ama bazi insanlar Arch'ta karsilasmadiklari sorunlari yasadiklarini soyluyor, tabi kendim kullanmadim onlarin yalancisiyim.