enesz

Çalışkan
Selamlar. Başlıkta belirttiğim gibi "Oyunlar zaten M.2 SSD'lerin okuma/yazma hızlarına yetişemiyor, SATA SSD alman yeterli. Aynı hızı alırsın" söylemi doğru mudur, bunu sormaya geldim dostlar. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Valla konunun uzmanı değilim, bi' video izlemiştim bu konuyla alakalı, bi' kaç milisaniyelik farklar mı ne oluyormuş sadece. O da hissedilmeyen bir fark haliyle.

Son düzenleme:
Bütçe kısıtlıysa SATA tercih edilebilir. NVMe M.2 ile SATA arasında atla deve kadar fark yok oyunlarda. SATA SSD'ler zaten belli bir okuma yazma hızının üzerinde olduğu için NVMe M.2 şart değil, lakin bütçen varsa M.2 daha iyi olur. M.2 SSD'nin hızı bilgisayarın genel hızında (açılma hızı), dosya yazdırmada, oyun yüklemede etkisini gösterir daha çok.

1741128562074.webp

Bütçe kısıtlıysa SATA tercih edilebilir. NVMe M.2 ile SATA arasında atla deve kadar fark yok oyunlarda. SATA SSD'ler zaten belli bir okuma yazma hızının üzerinde olduğu için NVMe M.2 şart değil, lakin bütçen varsa M.2 daha iyi olur. M.2 SSD'nin hızı bilgisayarın genel hızında (açılma hızı), dosya yazdırmada, oyun yüklemede etkisini gösterir daha çok.

Eki Görüntüle 130001
Doğru. Anakartımda 2. M.2 girişi olmadığı için SATA SSD almıştım. Loading ekranları açısından önemsenmeyecek derecede az fark var. İş dosya kopyalamaya, yazdırmaya gelince M.2 tokatlıyor tabii 😀.

PS'in oyunlara özel hızlandırması gibi bir şeyi, bilgisayar tarafındaki oyunlar SSD'lere özel uygulayamıyor veya uygulamak için uğraşmıyor. Ama açıkcası Gen3 SSD'nin bile hızı çoğu oyun için yeterli. Yani tamamını kullansalar şu anlık pek bir şey değişmiyor. İleride yazılımsal iyileşme veya Ratchet & Clank oyunundaki gibi mekaniklerde bu hızların önemi ortaya çıkacaktır.

Şu anlık sistem için 500 GB bir M2 ve yanına oyunlar için SATA SSD yapabilirsiniz. Ama kendim alacak olsam çok oyunculu oyunlar için 2TB bir M2 SSD. Hikayeli oyunlar için de yine 2 TB bir SATA SSD alırdım. Yani burada bütçeniz devreye giriyor. Ayrıca Gen4 yuvanız var diye bütçeyi aşıp illa Gen4 SSD almanız şart değil. Kişisel düşüncem oyunlar için Gen3 SSD bile gayet hızlı.

Bir de oyun özelinde sorunlar olabiliyor. Mesela arada eski oyunlar oynuyorum. Oyunların kendisinde yüklenme sorunu olduğundan, Gen4 SSD hiçbir artısı olmuyor. Atıyorum o dönemin HDD'sine göre yükleme ekranında bir sınırlama yapılmış gibi yavaş yükleniyor.

Şu anda SATA SSD ile M.2 SSD'ler aynı para, hatta bazı SATA'lar daha pahalı. SATA devri kapandı. M.2 slotu olmayan dönüştürücü ile kullanıyor artık.

Aynen, 3-4 M.2 slotlu anakartlar arttı iyice. SATA almak günümüz için iyi gibi gözükse de gelecek birkaç senede mobo değişince boşa israf olacak.