ardayms
Becerikli
Merhaba, ben liseye gidiyorum. Ve size bir sorunumdan bahsetmek istiyorum, bir abi/abla tavsiyesi almak için: Bu aralar dış görünüşümle ilgili sorunlar yaşıyorum. Çok çirkin ve çok yakışıklı birisi olmadığımı düşünüyorum. Fakat bu konuda kafam çok karıştı. Çünkü bazı arkadaşlarımdan zaman zaman dış görünüşümle ilgili iltifatlar alıyorum, bazı arkadaşlarımdan ise çirkin olduğumun yorumunu alıyorum. Mesela bazen bir abi/amca/abla denk geliyor veyahut tanıdık biri oluyor bana "yakışıklı" tarzı hitaplarla sesleniyorlar. Bu sebepten dolayı öz güvenimi nasıl yöneteceğimi şaşırdım. İltifat aldığımda öz güvenim artıyor, kötü yorum aldığımda tam tersi oluyor. Aynada kendime baktığımda bazen yakışıklı bazen çirkin olduğumu düşünüyorum ve bu da benim derslerle ilgilenmemi ve sosyalleşmemi engelliyor. Kendime karşı "yakışıklılık algımı" ve kısmen sosyal algılarımı kaybettim. Çocukça gelebilir ama mesela bazen arkadaşlarımın ağzını arıyorum; diyorum ki, sınıftaki en yakışıklı bulduğun kişileri sırala: Kimisi beni 3'e koyuyor kimisi 6'ya koyuyor.
Bazen sanki her şey benim aleyhime işliyor gibi geliyor. Üstümde ağır bir özgüvensizlik hissediyorum. Ortaokulda da benimle 5-6 kişilik bir kız grubu sürekli dalga geçiyordu (çok şükür lisede olmuyor öyle bir şey). Bu 2 yıl boyunca sürmüştü. Bu arada diş teli takıyorum, saçımı ve fiziğimi sevmiyorum (boyum 180 civarı kilomda 63-64 VKİ değerim bir tık düşük). Fakat diş telim 1 hafta veya 1 ay içerisinde çıkacak, yakında Gym'e başlamayı düşünüyorum, 1 hafta içinde de saç şeklimi değiştireceğim. Yaklaşık 1-2 aydır bunları düşünüyordum inşallah yapabilirsem öz güvenim bir tık daha artacak. Sizce bu öz güven sorununu nasıl çözebilirim?
Bazen sanki her şey benim aleyhime işliyor gibi geliyor. Üstümde ağır bir özgüvensizlik hissediyorum. Ortaokulda da benimle 5-6 kişilik bir kız grubu sürekli dalga geçiyordu (çok şükür lisede olmuyor öyle bir şey). Bu 2 yıl boyunca sürmüştü. Bu arada diş teli takıyorum, saçımı ve fiziğimi sevmiyorum (boyum 180 civarı kilomda 63-64 VKİ değerim bir tık düşük). Fakat diş telim 1 hafta veya 1 ay içerisinde çıkacak, yakında Gym'e başlamayı düşünüyorum, 1 hafta içinde de saç şeklimi değiştireceğim. Yaklaşık 1-2 aydır bunları düşünüyordum inşallah yapabilirsem öz güvenim bir tık daha artacak. Sizce bu öz güven sorununu nasıl çözebilirim?