Videoyu da izledim büyük oranda. Beyefendinin yaptığı pilav doğru, anlattıkları doğru, ama bence bir kısmı evde pilav yapanlar için gereksiz.

Öncelikle pirinçleri kaynar su ile ıslatıp kurumasını beklemek bir gün önceden ıslatmamak için bir taktiktir. Hem nişastasını salar, hem de bir miktar da pişer. Bu yüzden de 1 e 1 oranında su koyarak daha kısa sürede kolayca pişirebilirsiniz.

Tencere konusunda da doğruluğunu bilemedim. Ben büyük, küçük, derin tencerelerde hatta kazanlarda pilav yaptım ama tane tane pilavın sırrı pirincin iyi yıkanması, iyi kavrulması ve suyunun iyi ayarlanmasıdır.

Ben şahsen uzun pirinç de kullandığımdan ve nişastası az olduğundan doğrudan yıkarım. Tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ve biraz sıvı yağ eklerim, yağ eridikten sonra şehriyeyi atar biraz kavururum. Şehriye rengini aldıktan sonra pirinci eklerim, pirinçler biraz kavrulup beyazlaşınca bulyonu ekler onun erimesini beklerim ve karıştırırım. Daha sonra tuzunu verir, suyunu verir (mümkünse kaynar su) kapağını kapatır ve kaynamasını beklerim. Kaynadıktan sonra da ocağın en ufak gözüne alır, en kısık ateşte 14-15 dakika pişiririm. Ocağın şiddetine göre 13. dakikadan sonra da pişebiliyor, kontrol ettiğinizde dibinde hafif bir su varsa 1-2 dakikası daha var demektir. Sonra da altını kapatır pilavı bir ters düz eder, hafifçe karıştırır dinlenmeye alırsınız, bi 10-15 dakika sonra da yiyebilirsiniz.
Hocam şehriyeli pilavı herkes yapar, önemli olan sade pilav yapmak. Bu arada ben daha önce hiç bekleterek yaptığım pilavlar sadece iyi oldu. Bekletmeden yapıldığında 1'e 1 oran yeterli olmuyor ve nişastalı okuyor (denendi onaylandı). Tencere kısmına gelirsek dar bir yerde pilav yapıldığında pirinçler üst üste bindiğinden dolayı istenilen sonuç verilmiyor