buscopan

Becerikli
XMP açtım, BIOS'u güncelledim en son sürüme, değerleri manuel girdim, XMP açıp manuel girdim, RAM'leri 1-3 olarak taktım, yine olmadı.
Elimde Patriot Viper Extreme 5 CL32 6400 MHz, Colorful Battle AX B650M Wi-Fi, 7800X3D.
Konu ile alakalı yardımcı olabilecek birisi var mı?

Önce yaptığınız ayarları sıfırlayın.

RAM'leri 2. Ve 4. Slota takın, XMP veya EXPO'yu aktif edip bellek frekansını 6000'e düşürün, bu şekilde kaydedin.

XMP açtım, BIOS'u güncelledim en son sürüme, değerleri manuel girdim, XMP açıp manuel girdim, RAM'leri 1-3 olarak taktım, yine olmadı.
Elimde Patriot Viper Extreme 5 CL32 6400 MHz, Colorful Battle AX B650M Wi-Fi, 7800X3D.
Ana 2 slot A2 ve B2 slotları oluyor. İlk buna taktınız sonra EXPO açınca sistem mi açılmadı sorun tam olarak ne, ya da 4800'e geri mi düştü frekans, biraz daha detay verir misiniz?

EXPO açtıktan sonra manuel olarak 6000 c30 ayarlayın, öyle sistem açmayı deneyin. Bir de 7800x3d rehberi var aratırsanız, oradaki zamanlamaları girmenizi tavsiye ederim, detaylı anlatılmış her şey rehberde. 6000'de sisteminiz açılması gerekiyor. Anakartınız belki 2:1 mod auto atmak yerine 1:1 moda attığı için problem oluyordur, Colorful ile alakalı bilgim yok. @buscopan

1754320043273.webp

Bu en üstteki sürüme mi güncellediniz, Agesa 1.2.0.3f olan?

Ana 2 slot A2 ve B2 slotları oluyor. İlk buna taktınız sonra EXPO açınca sistem mi açılmadı sorun tam olarak ne, ya da 4800'e geri mi düştü frekans, biraz daha detay verir misiniz?

EXPO açtıktan sonra manuel olarak 6000 c30 ayarlayın, öyle sistem açmayı deneyin. Bir de 7800x3d rehberi var aratırsanız, oradaki zamanlamaları girmenizi tavsiye ederim, detaylı anlatılmış her şey rehberde. 6000'de sisteminiz açılması gerekiyor. Anakartınız belki 2:1 mod auto atmak yerine 1:1 moda attığı için problem oluyordur, Colorful ile alakalı bilgim yok. @buscopan

Eki Görüntüle 170046
Bu en üstteki sürüme mi güncellediniz, Agesa 1.2.0.3f olan?
İşten geliyordum hocam geç gördüm, tabikide 2 ve 4 e taktım ramleri, biosu 1008 e güncelledim önceki sürüme mi geçsem bilemedim?, ramlerimin expo desteği maalesef yok, biosu güncelledim ve xmp profili açtım biosta öyle kaldı ama sistemde 4800 mhzde ve bazen sistemi yeniden başlattığımda bios ekranı gelmeden windows açılıyor bios kararlı olmayabilir mi

Ve sistem herdaim açılıyor, xmp açınca yavaşlıyor

İşten geliyordum hocam geç gördüm, tabikide 2 ve 4 e taktım ramleri, biosu 1008 e güncelledim önceki sürüme mi geçsem bilemedim?, ramlerimin expo desteği maalesef yok, biosu güncelledim ve xmp profili açtım biosta öyle kaldı ama sistemde 4800 mhzde ve bazen sistemi yeniden başlattığımda bios ekranı gelmeden windows açılıyor bios kararlı olmayabilir mi

Ve sistem herdaim açılıyor, xmp açınca yavaşlıyor
Colorful'dan her şey beklenir bilemiyorum, normalde EXPO/XMP ya da anakart uyumluluk listelerinin çok önemi kalmadı, ASUS-MSI gibi firmalarda özellikle. Direkt sorunsuz açılır EXPO ya da XMP açtığında. Ama Colorful tarzı firmalarda sıkıntı çıkma potansiyeli var. BIOS düşürmeniz çok işe yaramaz, aksine kötü etkiler bence.

En güncel Agesa'ya güncellemişler zaten, bu Agesa iyi şu anda. Sendeki sıkıntı tam olarak nedir bilmiyorum ama düz XMP açıp 6400 yazan yeri 6000 almayı denedin mi, o şekilde sistem açılıyor mu? @buscopan

Şimdi BIOS default alıp, XMP aç öncelikle, sonra 6400 yazan yeri elle 6000 olarak değiş sadece, sonrasında PC açılırsa eğer ZenTimings indirip SS atarsan o programdan, oradan görebiliriz detaylı değerleri. XMP olayını dediğim gibi yap. @buscopan Sadece 6400 yazan yeri 6000 alıp dene, ondan sonra save&exit yap yani, XMP açıp BIOS'tan çıkma direkt.

Colorful'dan her şey beklenir bilemiyorum, normalde EXPO/XMP ya da anakart uyumluluk listelerinin çok önemi kalmadı, ASUS-MSI gibi firmalarda özellikle. Direkt sorunsuz açılır EXPO ya da XMP açtığında. Ama Colorful tarzı firmalarda sıkıntı çıkma potansiyeli var. BIOS düşürmeniz çok işe yaramaz, aksine kötü etkiler bence.

En güncel Agesa'ya güncellemişler zaten, bu Agesa iyi şu anda. Sendeki sıkıntı tam olarak nedir bilmiyorum ama düz XMP açıp 6400 yazan yeri 6000 almayı denedin mi, o şekilde sistem açılıyor mu? @buscopan

Şimdi BIOS default alıp, XMP aç öncelikle, sonra 6400 yazan yeri elle 6000 olarak değiş sadece, sonrasında PC açılırsa eğer ZenTimings indirip SS atarsan o programdan, oradan görebiliriz detaylı değerleri. XMP olayını dediğim gibi yap. @buscopan Sadece 6400 yazan yeri 6000 alıp dene, ondan sonra save&exit yap yani, XMP açıp BIOS'tan çıkma direkt.
Tamamdır birde öyle deniyorum, voltaj modlarına dokunayım mı aoutoda mı kalsın

Tamamdır birde öyle deniyorum, voltaj modlarına dokunayım mı aoutoda mı kalsın
1.4V verin VDD-VDDQ-VDDIO 6000 CL 30 ayarlayın sadece.

Bu şekilde sistem açılırsa ZenTimings ss atın, orada tüm detaylar yazar.

XMP açtığında 1.4v veriyorsa bu 3 voltaja ekstra ellemene gerek yok sadece manuel olarak 6000 ve CL 30 girmen yeterli RAM zamanları bölümünden. @buscopan

Sistem açılması gerekli böyle, sonrasında ZenTimings indirip paylaşırsan orada her şey yazar tüm detaylar ile birlikte, problem olup olmadığı görülür.

1.4V verin VDD-VDDQ-VDDIO 6000 CL 30 ayarlayın sadece.

Bu şekilde sistem açılırsa ZenTimings ss atın, orada tüm detaylar yazar.

XMP açtığında 1.4v veriyorsa bu 3 voltaja ekstra ellemene gerek yok sadece manuel olarak 6000 ve CL 30 girmen yeterli RAM zamanları bölümünden. @buscopan

Sistem açılması gerekli böyle, sonrasında ZenTimings indirip paylaşırsan orada her şey yazar tüm detaylar ile birlikte, problem olup olmadığı görülür.
Yine aynı şekilde 4800 mhzde ama bu zentiming biraz karışık geldi açıklar mısın hocam sana zahmet

Dosya Ekleri

• 17543239576965431093780114513899.webp
    17543239576965431093780114513899.webp
    4,3 MB · Görüntüleme: 55
Yine aynı şekilde 4800 mhzde ama bu zentiming biraz karışık geldi açıklar mısın hocam sana zahmet
Neden 4800 ayarlıyor tam anlayamadım ben de, 6000 yerine 5600 falan denedin mi, bir öyle dene istersen, bu bahsettiğim 3 voltaj 1.4 değil mi BIOS'ta, ek olarak Nitro Mod var amd overclocking içinde, onu Nitro Enable Robust Training Enable Rx-Tx Burst Length 8X olarak değişebilir misin ekstra.

Bu programda tüm zamanlar, voltajlar vs. RAM'e dair her şey yazıyor. Bir sıkıntı varsa bu şekilde görüyorsun işte şu an olduğu gibi. EXPO açmamış gibi olmuş şu anda. Save&exit yapıyorsun değil mi, RAM'leri trainliyor yani anakart? Direkt çıkarsan ayarlarını kaydetmez. @buscopan

RAM Training süresi anakarta göre değişiyor, bu RAM'ler özelinde 15-20 sn'den 50 sn'ye kadar çıkması lazım, anakarta göre değişiyor. Süreyi ölçtün mü, save&exit yaptığından emin ol, tel'den süreyi kontrol et kaç saniye sürüyor sarı ışığı takip et anakartın sağ üstünden, sarı ışık RAM'i temsil eder, ne zaman yanmaya başladı ne zaman söndü beyaz ışık POST ışığı yandı anlamında, beyaz GPU, yeşil BOOT anlamı var gerçi. Beyaz-yeşil ardı sıra yanar 4'lü debug led ışıkları. @buscopan

@buscopan Memory context restore ve power down ayarlarını disabled dene ekstra, 6000'de save & exit yaptığına emin ol 1.4v'ta, ona rağmen olmuyorsa yine XMP açıp bu sefer 5600 dene. Nitro ayarlarını AMD Overclocking içinde DDR options tarzı bir yerde, Nitro ayarlarını dediğim gibi ayarla. Açılması şart bu şekilde. Ayarlarını kaydetmeden çıkma, sarı ışığı takip et RAM'leri eğitim yaptığından emin ol anakartın.

Voltajları elle 1.4v gir, VDD-VDDQ-VDDIO üçünü 1.4 ayarla, problem olmaz.

Son düzenleme: