Bütçe
-
@Ayhan Dönmez GDM on yaptığım an PHYRDL eşitlenmiyor voltajda artırıyorum düzelmiyor var mı bir çözümü?
gdmm.webp

Sende yok, Ryzen 7000 PMU Training desteği yok. VDDP 0.95-1.2 aralığı dene, 1.175 VDDP bak mesela, 1.2 gerek yok. Onun haricinde VDDQ 1.35-1.55V aralığı dene. İkisini düşükten başla ilk.

Gear kapalı kullan zaten, 1.65V CL26 dene, yemezse 1.55V CL28. Soğutman var.
Gear kapalıyken PHYRDL 35-37 kalıyor stabilite sorunu yaparmı? Bu şekilde 3,4 el pubg attım bir sıkıntı yapmadı yukarıdaki ss aldığım şekilde oyunda sorun yapmadı test mem 5 dk filan bekledim hata bulmadı. 35-35 eşleşmeyince içime sinmiyor @Ayhan Dönmez
Bu akşam bu verdiğin ayarları deneyeceğim bakalım ne olacak.

Gear kapalıyken PHYRDL 35-37 kalıyor stabilite sorunu yaparmı? Bu şekilde 3,4 el pubg attım bir sıkıntı yapmadı yukarıdaki ss aldığım şekilde oyunda sorun yapmadı test mem 5 dk filan bekledim hata bulmadı. 35-35 eşleşmeyince içime sinmiyor @Ayhan Dönmez

Eşlemesinin yolu VDDP 1.15, VDDQ 1.45-1.5, VDD 1.55 sabitleyip CL28 bırakman. Böyle kullan, hangisi tutarsa. PMU ayarı sende yok.

VDDIO 1.4V sabit kalsın.

Eşlemesinin yolu VDDP 1.15, VDDQ 1.45-1.5, VDD 1.55 sabitleyip CL28 bırakman. Böyle kullan, hangisi tutarsa. PMU ayarı sende yok.
PMU biliyorum 7000 serisinde yok akşam voltaj yükselticeğim verdiğiniz şekilde 1.55 vdd kadar çıktım fandan sonra çok ısınmıyor artık!

VDDIO 1.4V sabit kalsın.
msi ram voltaj ayarlarında 3 ünü aynı değere çekiyor otomatik. Ben elle düşürüyorum sonrasında. Birde VDDIO bu ayara ne giriyorsam 2 kademe üstünü veriyor o voltaja mesela 1.40 veriyorum 1.42,43 gösteriyor.

PMU biliyorum 7000 serisinde yok akşam voltaj yükselticeğim verdiğiniz şekilde 1.55 vdd kadar çıktım fandan sonra çok ısınmıyor artık!

Isınsa da sorun yok, Hynix A var sende. 1.8V kullanıyorum ben. Sana 1.65V kadar güvenli VDD. Ama VDDIO ayrı, onu 1.4 bırak. 1.45 üzeri 1:2 modda önemli. Onun maksimum sınırı 1.55 ki o da degrade eder işlemciyi. 1.5 VDDIO üzeri verme. VDD ve VDDQ 1.65 güvenli.

msi ram voltaj ayarlarında 3 ünü aynı değere çekiyor otomatik. Ben elle düşürüyorum sonrasında. Birde VDDIO bu ayara ne giriyorsam 2 kademe üstünü veriyor o voltaja mesela 1.40 veriyorum 1.42,43 gösteriyor.

Önemsiz öyle göstermesi, onu 1.4 bırak. VDDQ 1.45-1.5, VDD 1.55-1.65V, bunlar sana güvenli. Zararı yok.

Aynı işlemciyi kullanıyorumda bu tür ayarların FPS katkısı yüzde kaçtır?

9700X için katkı fazla, X3D'ler için katkı az. FPS oyunlarında katkı fazla, hikaye oyununda ya da 4K çözünürlükte katkı daha az. Amaç elindeki en iyi kullanmak burada. Net bir yüzde yok, Benchmark ile oyunlar farklı davranıyor. Kendin gözlemlemen lazım. %1 ve %0.1 değerler için önemli bunlar, X3D olmayanlarda ekstra önemli. Onlar RAM'e daha çok bağlı olduğundan direkt etkiler gecikmeyi ve akıcılık parametrelerini.

AM5'te Golden IMC'ler için 2 uç var, bir tanesi 8400 1:2 2100 FCLK, diğeri 6400 1:1 2133 FCLK. Bunun bir ötesi genelde güvenli limitlerde mümkün olamıyor. Bu ikisi bile 10 işlemci alsan 1 tanesi açıyor şu anda.

Benim kullandığım profilleri paylaşayım 1:1, bir fikir oluşur. X3D'de katkı daha az desek de %1 ve 0.1 değerlerde ciddi gelişme oluyor. CS, Valorant tarzı takılıyorsan özellikle. Hikaye oyunlarında katkı sınırlı X3D olduğu için. RAM önceliği yok bu işlemcilerde ama 9700X'te her türlü fark daha bariz olur.

4K 144 Hz bir monitör varsa bunları Gaming olarak deneyimlemek çok kolay olmaz tabii. 1440p 240 Hz bir monitör ideal olur, X3D ve RAM ayarları için mesela. 60 FPS takılan adam için etkisi sıfır olur. Akıcı bir oyun deneyimi zaten yaşayamaz o kişi.