goi09 4

Çalışkan
PC açılışta kasılıyor, resetlemezsem düzelmiyor. Yeniden başlatma sonrası başta kasma yoksa sorun yok ama varsa sorun; driverı yeniden yükledim, format attım, CMOS yaptım. Arızalı olan parça sizce neresi?

CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D
ANAKART: MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Lexar LD5AU016G-5600GA 64 GB DDR5-5600 DDR5 SDRAM
EKRAN KARTI: Gigabyte RTX 5080 WindForce OC SFF 16G (GV-N5080WF3OC-16GD)
SSD: Samsung SSD 990 PRO 4TB
SSD: MLD M700 NVMe SSD
HDD: Seagate BarraCuda ST8000DM004 SATA 3.0 5400 RPM 8 TB
PSU: Gigabyte Pg5 Gen 5.0 1000 W
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Deepcool Mystique 360

Son düzenleyen: Moderatör:
ROG modeli de çok iyi olur. Aslında sistemi yoğun bakıma alıp komple bir uğraşmak gerekli ama, işin sonunda o anakart yine değişecek.

İşin garibi konular çok benzer, takılma ve stuttering vs. gibi. Bu konuları da ben çözmüştüm ama şimdi ilgili konuyu bulamadım. Sonrasında sorun tekrarladığı için muhtemelen konuyu sildi.

Demem o ki sancılı ve zor bir süreç. Uğraşmak gerekecek.

Haklısın hocam, bugün çözersiniz ama, yarın bir tane sorunlu BIOS güncellemesi gelir, tekrar bozulur. Öneren editörler ceplerini doldurup keyfine bakıyor.

Buradaki sorun cold boot andırıyor, kart elle ayarladın mı düzelir gibi. Bu diğer iki konu çok daha zordu, ikisini de çözdüm ve sorunları düzeldi. Bir tanesinden ama konu yok olmuş, psikolojik de olabilir bir yerden sonra, emin değilim. İnsanlar bu stuttering olayı ile kafayı bozdu çünkü. Bu soruna istinaden sürücüler de şüpheli, tetikleyebiliyor. Fresh OS ve sürücüler sırasıyla güncel kurulmalı. MSI Center Revo ile kaldırılacak. Reg. kayıtları dahil siliyor, Advanced taratması lazım. @X99

MSI Center Revo ile kaldırılacak. Reg. Kayıtları dahil siliyor, Advanced taratması lazım.

Tr_by ISO kurarız. Baştan başlar bakarız, konu sahibi dönüş yapsın, sadece 1 tane SSD kalacak, sistemi temiz bir şekilde test ederiz, RAM ayarı yapılmadan önce temiz stabil hale getiririz, konu sahibi dönüş yapınca bakalım hocam.

ZenTimings ile çipleri kontrol ederiz ama, o sistem için çok yanlış bir anakart seçilmiş. ZenTimings programını kurun, Tools kısmını buraya iletin. FACEIT, Vanguard ve virüs programı varsa devre dışı bırakın ya da kaldırın. Telemetry kısmını yükleyin, çiplere bakalım. TUF X870 Neo serisi güzel olur bu sisteme.

Bende de MSI MPG B850 Edge Ti var. Patriot PVV516G60C30 x2, 5070 Windforce OC SFF, 7800X3D. Cold boot'ta ve restart'ta donma sorununu ben de yaşıyorum. SoC voltajı auto'dayken 1.316 oluyor, onu 1.25'e sabitleyince hiçbir hata almıyorum. Bana bir öneriniz var mı ve anakart seçiminin neden yanlış olduğunu anlatabilir misiniz? Çok bir bilgim yok bu konuda. Ben ekran kartının hatalı olduğunu düşünüyorum, birkaç kişi öyle söyledi ama emin değilim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de MSI MPG B850 Edge Ti var. Patriot PVV516G60C30 x2, 5070 Windforce OC SFF, 7800X3D. Cold boot'ta ve restart'ta donma sorununu ben de yaşıyorum. SoC voltajı auto'dayken 1.316 oluyor, onu 1.25'e sabitleyince hiçbir hata almıyorum. Bana bir öneriniz var mı ve anakart seçiminin neden yanlış olduğunu anlatabilir misiniz? Çok bir bilgim yok bu konuda. Ben ekran kartının hatalı olduğunu düşünüyorum, birkaç kişi öyle söyledi ama emin değilim.

Anakart problemli, Thermalright AM5 Contact Frame varsa sökün. Eğer BIOS ilgili kısımları @X99 ile fotoğraflarsanız ayar iletebilirim.

Bunun için ayrı konu açabilirsin fotoğraflarla beraber. @goi09 konu sahibi ZenTimings DIMM telemetri ve HWiNFO'dan ilgili kısmı iletmesi lazım. Ona göre ilerlenmeli. @X99

Ben ekran kartının hatalı olduğunu düşünüyorum birkaç kişi öyle söyledi ama emin değilim.

Gigabyte 5070 bazı modellerinde, termal macun akma sorunu var, kartı aldıktan bir süre sonra bu durumu yaşayanlar oldu. Siz de var mıdır bilemeyiz. MSI Pro ve Tomahawk modelleri BIOS konusunda sorunlu, stabil değil, gerçi MSI genel olarak sorunlu. Üst seviye Carbon modelleri biraz daha stabil. En büyük durum RAM etkeni, MSI Micron çipli RAM'lerle çok uyumlu çalışmıyor, yani CL36-38 gibi modeller stabil değil, sistemi açamayanlar var. RAM'ler de çip muhabbeti var. CL 30 olanlar SK Hynix çipe sahip diyebiliriz, CL36 modelleri Micron diyebiliriz, cmxt çipler de var, onlarda durum daha fena. Bu çiplerin arasında silikon kalitesi var, SK Hynix çip ile yapılan manuel Tweak ayarı ve voltaj denemelerini, Micron çipler de çok fazla yapamazsınız bir yere kadar izin verir. RAM ayarı için sistem özelliklerini harfi harfine belirtip konu açın @huseyius, orada ön hazırlarıkları yaparız, en son @Ayhan Dönmez hocamız ne yapılması gerektiğini iletir, ben konuya tam hakim değilim. Ön hazırlık için rehber konuyu inceleyin.

PC açılışta kasılıyor, resetlemezsem düzelmiyor. Yeniden başlatma sonrası başta kasma yoksa sorun yok ama varsa sorun; driverı yeniden yükledim, format attım, CMOS yaptım. Arızalı olan parça sizce neresi?

CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D
ANAKART: MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Lexar LD5AU016G-5600GA 64 GB DDR5-5600 DDR5 SDRAM
EKRAN KARTI: Gigabyte RTX 5080 WindForce OC SFF 16G (GV-N5080WF3OC-16GD)
SSD: Samsung SSD 990 PRO 4TB
SSD: MLD M700 NVMe SSD
HDD: Seagate BarraCuda ST8000DM004 SATA 3.0 5400 RPM 8 TB
PSU: Gigabyte Pg5 Gen 5.0 1000 W
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Deepcool Mystique 360